به گزارش ایسنا، مارک تونر سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در نشست خبری روز سه شنبه خود در پاسخ به سوالی دربارهی اظهارات رئیس جمهور کشورمان که گفته است اجازه نمیدهد رئیس جمهور بعدی آمریکا توافق هستهای را پاره کند، گفت: در اینجا باید به دو نکته اشاره کنم اول این که از نظر من عاقلانه نیست که بخواهیم درباره این که رئیس جمهور بعدی چه کاری ممکن است با توافق هستهای ایران و گروه 1+5 انجام دهد قضاوتی داشته باشیم. دوم این که ما اغلب به اظهارات سیاسی مقامات ایران پاسخی نمیدهیم.
بر اساس گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت امور خارجه آمریکا، تونر افزود: میدانید که جان کری، وزیر امور خارجه در بروکسل تاکید کرد که برنامه جامع اقدام مشترک ( برجام) موثر بوده و این چیزی است که نسبت به آن توافق داریم. ایران به تعهداتش عمل کرده و به همین دلیل آنها شاهد مقداری کاهش در تحریمهایشان بوهاند. تاکنون طرفهای توافق به تعهداتشان در برجام پایبند بودهاند و این توافق موثر بوده است. بنابراین معتقدیم که برجام توافق خوبی است. ما این حقیقت را به طور قوی و در محافل خصوصی و عمومی بیان کردهایم ما این مساله را به دولت بعد نیز منتقل میکنیم.
وی در پاسخ به این سوال که آیا رئیس جمهور آینده میتواند برجام را کنار بگذارد، تصریح کرد: این یک قرار داد رسمی نیست، بنابراین هیچ کس نمیتواند مانع از کناره گیری طرف دیگر این توافق از آن شود اما نکته قابل استدلال این است که چراکسی باید این توافق را در حالیکه موثر است، کنار بگذارد؟
این سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا در برجام شرطی وجود دارد که ایران بتواند بر اساس آن ، برنامه هستهای خود را باز گرداند، گفت: تنها بازگشت سریعی که من از آن اطلاع دارم، تمهیدات مربوط به بازگرداندن تحریمها است که به ما اجازه میدهد خیلی فوری تحریمهای مرتبط هستهای را علیه ایران اعمال کنیم. ایران گامهای لازم برای پایبندی به برجام را برداشته است و هر اقدامی برای آغاز دوباره برنامهشان نقض توافق محسوب میشود. اما باید بگویم که توافق موثر بوده و برای تمام طرفها منافعی داشته است و به نفع همه است که آن را حفظ کنیم.
تونر همچنین درباره این سوال که آیا ایران اعتراض خود را نسبت به تمدید تحریمهای ایران در کنگره از طریق کانالهای دیپلماتیک به آمریکا انتقال داده است، یا نه، اظهار داشت: من اطلاعی از این موضوع ندارم اما فکر نمیکنم که چنین کاری انجام شده باشد، ما بر این باوریم که تمدید قانون تحریمهای ایران تداخلی با تعهداتمان در برجام ندارد و وزیر کری نیز این اختیار را دارد که تمام تحریمهای مرتبط با هستهای را لغو کند و به این کار ادامه میدهد. این چیزی است که طبق برجام متعهد به انجامش هستیم.
وی تاکید کرد: برجام یک توافق دو جانبه میان ایران و آمریکا نیست، بلکه توافقی چند جانبه و با حضور طرف های دیگر است که در حصول این توافق ضروری بودند و منافع آنها نیز در این میان مد نظر است. من فکر میکنم که دولت بعدی نیز این نکات را در نظر میگیرد اما آنها ( دولت آینده) باید خود درباره تصمیماتشان اظهار نظر کنند. من اطلاع دارم که رئیس جمهور اوباما و وزیر کری برای حفظ توافق تلاش میکنند.
انتهای پیام