در همایش "روز ملی پرنده‌نگری" در دانشگاه شهیدچمران عنوان شد؛

تهیه اطلس پرندگان خوزستان

همایش "روز ملی پرنده‌نگری"، ظهر امروز سوم آذرماه در تالار دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز برگزار شد.

به گزارش ایسنا، در این همایش یک‌روزه که با همکاری انجمن‌های علمی دانشجویی "محیط‌زیست"، "دامپزشکی" و "صنعت گردشگری" و کانون "محیط‌زیست" دانشگاه شهید چمران اهواز، اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و انجمن راهنمایان گردشگری استان برگزار شد، برنامه‌های مختلفی از قبیل برپایی نمایشگاه عکس پرندگان خوزستان، کارگاه آموزشی پرنده‌نگری و نمایش فیلم "زندگی در خورموسی" (زادآوری پرندگان آبزی خوزستان) به اجرا درآمد.

دکتر خسرو نشان مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان، در این همایش با اشاره به قدمت تاریخی و جغرافیایی استان اظهار کرد: خوزستان سرزمینی سرشار از سابقه و پیشینه تاریخی، محل شکل‌گیری تمدن و از نخستین سکونت‌گاه‌های دائمی کره زمین است و در جای جای آن گنجینه‌های میراث و تمدن تاریخی به‌طور آشکار و پنهان وجود دارد.

وی افزود: طبیعت خوزستان با رودخانه‌های متعدد، پهنه‌های آبی گسترده، دشت‌های فراخ و کوه‌های بلند نه تنها برای مردم و ساکنانش در طول تاریخ، بلکه برای گونه‌های مختلف پرندگان نیز زیستگاه مناسبی به شمار می‌رود.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان از تهیه کتاب اطلس پرندگان خوزستان خبر داد و گفت: به‌دنبال آن هستیم که با نشر این کتاب خوزستان جایگاه ارزنده خود را در زمینه میراث فرهنگی و گردشگری به‌دست آورد. امیدوارم استان خوزستان به برند پرنده‌نگری در کشور تبدیل شود.

همچنین در این مراسم آیت‌الله احمدی شاهرودی نماینده مردم خوزستان در مجلس خبرگان رهبری، به موضوع پرنده‌نگری از منظر قرآن پرداخت و اظهار داشت: در کتاب آسمانی قرآن در 2 آیه به‌صراحت دستور داده شده است که مردم به نگرش و تفکر در احوالات و ویژگی‌های پرندگان بپردازند که این نشان از عظمت خلقت این موجود پر رمز و راز دارد.

وی با تأکید بر اینکه در قرآن کریم به مصادیقی از پرندگان اشاره شده است، گفت: در بخش‌هایی از قرآن، از پرندگان به‌عنوان لشکریان خداوند یاد شده و تفحص کردن در صفات و خلقت این موجود، موجب کشف آیات و نشانه‌های الهی خواهد شد.

عادل مولا معاون محیط‌زیست طبیعی اداره‌کل حفاظت محیط‌زیست خوزستان، نیز با اشاره به اینکه به موضوع پرنده از زوایای مختلف می‌توان نگریست، گفت: هیچ‌گونه جانداری در دنیا به اندازه پرندگان تنوع ندارد.

وی در خصوص اهمیت اقتصادی و اجتماعی پرندگان، اظهار داشت: در زمینه ارتزاق مردم از پرندگان یا پرورشگاه‌های انواع پرندگان خوراکی، این گونه جانوری بسیار حائز اهمیت است.

معاون محیط‌زیست طبیعی اداره‌کل حفاظت محیط‌زیست خوزستان به اهمیت اکولوژیکی پرندگان و تأثیر آن‌ها بر زنجیره غذایی اشاره کرد و افزود: در کشور ایران تاکنون 530 گونه پرنده شناسایی شده که 285 گونه آن یعنی بیش از 50 درصد آن‌ها، در خوزستان وجود دارند.

مولا خاطرنشان کرد: با وجود این تعداد گونه پرنده در استان، متأسفانه هنوز ماهیت این موجود خارق‌العاده که در دین و آیین و کتاب آسمانی ما نیز به توجه در خلقت آن تأکید فراوان شده است، برای بسیاری از مردم شناخته‌شده نیست.

وی با تأکید بر حفاظت بیش از پیش از پرندگان و زیستگاه‌های آن‌ها و با اشاره به آمار نامطلوب تجارت پرنده در خوزستان، گفت: حفاظت از پرندگان با اسلحه انجام نمی‌شود، بلکه نیازمند آموزش و آگاهی‌بخشی است.

به گزارش ایسنا؛ در ادامه این همایش نیز کارگاهی با موضوع پرنده‌نگری توسط عالیه چنگیزی برگزار شد که ازجمله مباحث مطرح در آن، رونق صنعت پرنده‌نگری، اهمیت گونه‌های پرنده در خوزستان، معرفی انواع پرندگان استان و جمعیت آماری هر یک از گونه‌ها، وظیفه مردم در قبال حفاظت از پرندگان و زیستگاه آن‌ها و برخورد با شکارچیان غیرمجاز بود. وی همچنین به سابقه پرندگان در تاریخ و اساطیر ایران اشاره کرد و از نقش پرندگان در آثار باستانی و ادبیات فارسی سخن گفت.

در پایان این همایش فیلم مستند "زندگی در خورموسی" در خصوص زادآوری پرندگان آبزی خوزستان، به تهیه‌کنندگی عبدالخالق طاهری و کارگردانی حجت طاهری به نمایش درآمد؛ از دیگر برنامه‌های جنبی این همایش، برپایی نمایشگاه عکس از پرندگان خوزستان، در سرسرای دانشکده کشاورزی دانشگاه بود.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۳ آذر ۱۳۹۵ / ۱۴:۳۷
  • دسته‌بندی: خوزستان
  • کد خبر: 95090302095
  • خبرنگار :