رییس مرکز تحقیقات آرتمیا هشدار داد

"سیست" آرتمیای دریاچه ارومیه در وضعیت بحرانی

رییس مرکز تحقیقات آرتمیای کشور گفت: میزان "سیست" (تخم) آرتمیای دریاچه ارومیه به یک درصد رسید.

یوسفعلی اسدپور در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: طبق آخرین پایش‌های انجام شده در آبان ماه امسال میزان سیست (تخم) آرتمیا در دریاچه ارومیه تقریبا به یک درصد رسیده است که این وضعیت بحرانی و حداقل زیست طبیعی آرتمیا است.

وی گفت: وجود یک سیست در هرمترمکعب آب نشان از نبود توده زنده آرتمیا است و این درحالی است که در حالت نرمال و در زمان‌های پرآب دریاچه ارومیه در هر لیتر 20 تا 50 عدد سیست و توده زنده وجود دارد.

اسدپور افزود: پرورش آرتمیا در 7 سایت کشوری از جمله میناب و بندرعباس به عنوان پایلوت و تکثیر انبوه برای برآورد نیازهای داخل کشور صورت می‌گیرد.

وی ادامه داد: نیاز دولتی و بخش خصوصی به 30 تن سیست و 50 تن توده زنده در این مراکز تولید می‌شود که هنوز این مقدار برای تامین نیازهای موجود کم است.

رییس مرکز تحقیقات آرتمیای کشور با بیان اینکه تلاش می‌کنیم پرورش آرتمیا در منابع آب شور به عنوان کشت جایگزین مطرح شود، گفت: نیاز سیست آرتمیا در کشور از چین وارد می‌شود که بدلیل کیفیت بسیار پایین این سیست‌ها عاملی تهدیدآمیز برای سالن‌های تکثیر و پرورش میگو و ماهی است.

وی با اشاره به اینکه باید در تولید سیست آرتمیا به خودکفایی برسیم، گفت: بدنبال مطرح کردن پایلوت ترویجی تکثیر انبوه آرتمیا در راستای کشت جایگزین در منطقه هستیم که این مساله جزو برنامه‌های مرکز تحقیقات آرتمیای کشور قرار گرفته است.

اسدپور درخصوص طرح‌های تحقیقاتی درحوزه پرورش و نگهداری آرتمیا گفت: فرآوری و نگهداری آرتمیا در زمان‌های خارج از فصل تکثیر و تکمیل بانک ژن سیست، راه‌اندازی دو سایت حداقل 100 هکتاری در حاشیه دریاچه ارومیه با مدیریت آب ورودی برای ایجاد محل تغذیه و زیستگاه طبیعی پرندگان از جمله طرح‌های تحقیقاتی در حوزه پرورش و نگهداری آرتمیا است.

وی ادامه داد: طرح تکثیر انبوه آرتمیا در سه استان قم، کرمان و اصفهان در دست اجراست که در مرکز کرمان تکثیر و پرورش انبوه آغاز شده و امید است بزودی در حاشیه دریاچه نمک قم نیز عملیات تکثیر و پرورش  آغاز شود.

رییس مرکز تحقیقات آرتمیای کشور با اشاره به آخرین تراز آب دریاچه ارومیه گفت: با توجه به کم بودن بارش‌ها، نسبت به سال گذشته تراز آب دریاچه  25 درصد کمتر از قبل شده و آب ورودی به دریاچه در وضعیت بحرانی است.

اسدپور به پرورش و تکثیر آرتمیای دریاچه ارومیه در استخرهای پرورشی اشاره کرد و افزود: علاوه بر کارهای تحقیقاتی و تامین نیاز منطقه از آرتمیا ماهانه میانگین 300 تا 500 کیلو توده زنده در استخرهای پرورشی آرتمیا پرورش می‌یابد.

رییس مرکز تحقیقات آرتمیای کشور خاطرنشان کرد: پیش‌بینی می‌شود امسال نیز 10 تا 15 کیلو سیست، برداشت و به عنوان بانک ژن سیست نگهداری شود.

انتهای پیام

  • جمعه/ ۲۸ آبان ۱۳۹۵ / ۱۷:۰۴
  • دسته‌بندی: پژوهش
  • کد خبر: 95082819641
  • خبرنگار :