ساوری در غرفه ایسنا:

آثار پیشگیری کیفرگرایانه ماندگار نیست

مدیرکل پیشگیری‌های وضعی معاونت اجتماعی پیشگیری از جرم قوه قضائیه با بیان اینکه آثار پیشگیری کیفرگرایانه ماندگار نیست، مطرح کرد: ما باید به سمت تقویت پیشگیری فرهنگی، اجتماعی و پیشگیری‌های وضعی گام برداریم.

علیرضا ساوری با حضور در غرفه ایسنا در چهارمین روز بیست و دومین نمایشگاه مطبوعات در رابطه با تعریف جرم گفت: به انجام فعل یا ترک فعل که قانونگذاران برای آن مجازات تعیین کرده جرم می‌گویند، اساساً در یک فرایند اتفاق می‌افتد، که گام اول ار فرایند وقوع جرم شکل‌گیری انگیزه انجام جرم در فردی است که قرار است فعل مجرمانه‌ای را انجام دهد. در گام دوم دسترسی فردی گه انگیزه مجرمانه دارد به ابزار، فرصت، محیط و موقعیت‌های جرم مطرح است. اگر انگیزه باشد، فرصت، محیط و موقعیت هم باشد جرم محقق می‌شود.

وی با بیان اینکه  متناسب با فرایندی بودن جرم پیشگیری از جرم نیز فرایندی است، مطرح کرد: در گام اول پیشگیری از انگیزه ارتکاب جرم از طریق انجام اقدامات تقویت اعتقادات باورهای دینی، انسانی و اخلاقی، توسعه زندگی رشدمدار موضوعات مرتبط با ارتقاء آگاهی‌های عمومی مطرح است، کمک می‌کند که انگیزه‌های جرم شکل نگیرد یا اگر شکل گرفته کاهش پیدا کند و از بین رود. این نوع پیشگیری را پیشگیری نوع اول می‌گوییم که از آن به پیشگیری‌های فرهنگی و اجتماعی یاد می‌شود.

مدیرکل پیشگیری‌های وضعی معاونت اجتماعی پیشگیری از وقوع جرم در رابطه با پیشگیری نوع اول تصریح کرد: این پیشگیری تلاش می‌کند انگیزه‌های ارتکاب جرم را کاهش دهد یا از بین ببرد، اگر چنانچه پیشگیری‌های نوع اول منجر به نتیجه نشود، فردی که انگیزه‌ مجرمانه دارد در صدد دسترسی به ابزار، فرصت و محیط‌ها و موقعیت‌های لازم است که در پیشگیری نوع دوم یعنی پیشگیری‌های وضعی تلاش می‌شود فردی که انگیزه مجرمانه دارد را منصرف و یا ناتوان کند که این امر را از طریق برهم زدن محیط و موقعیت‌های جرم سلب ابزار و فرصت‌های جرم، افزایش خطر دستگیری کاهش منافع ناشی از جرم و افزایش هزینه‌های ارتکاب جرم، محقق می‌سازد. که از آن به عنوان پیشگیری‌های نوع دوم و یا وضعی یاد می‌کنیم.

ساوری در این باره افزود: اگر احیاناً مجموعه اقدامات پیشگیری‌های اولیه و ثانویه منجر به نتیجه مطلوب نشد، جرم محقق می‌شود. در این مرحله بحث پیشگیری‌های نوع سوم یا ثالثیه مطرح می‌شود. تلاش می‌شود با اجرای عدالت کیفری و متنبه سازی مجرم از تکرار جرم جلوگیری و پیشگیری شود که ما از ان به عنوان پیشگیری‌های حقوقی و قضائی یاد می‌کنیم و با باز اجتماعی کردن این فرد امکان بازگشت مجدد را به جامعه فراهم می‌کنیم.

مدیرکل پیشگیری‌های وضعی معاونت اجتماعی پیشگیری از وقوع جرم با بیان اینکه ، تصور کشورها و تصور مسئولین بر پیشگیری نوع سوم تحت عنوان پیشگیری‌ها سرازگرایانه و کیفرگرایانه است، مطرح کرد: آثار پیامدهای پیشگیری ثالثیه ماندگار و دارای آثار استمراری نیست، بلکه پیشگیری اجتماعی و فرهنگی دارای آثار ماندگار، مستمر است. تلاش می‌شود از سطح مهد کودک، دبستان و دبیرستان‌ها این امر را آغاز کنیم که در آینده انگیزه‌های جرم افراد کاهش پیدا کند و هم نسبت به جرائم و آسیب‌ها آشنا باشند که در این حوزه‌ها وارد نشوند.

ساوری در ادامه در رابطه با پیشگیری‌های وضعی توضیح داد: پیشگیری‌های وضعی، تکالف و وظایفی است که به عهده دستگاه‌ها است که هر یک از دستگاه‌ها در حوزه مسئولیتی خودشان پایه موارد پیشگیری‌های وضعی را رعایت کنند. برای مثال در حوزه پیشگیری از پدیده زمین‌خواری، الزام دستگاه به انجام تکالیف در حفظ عراضی آنها مطرح است؛ از جمله پیشگیری‌های وضعی که می‌توانند صورت دهند نصب علائم هشدار دهنده، فنس کشی، هشدارهای به موقع، افزایش گشت‌های مرتبط با حفاظت فیزیکی از زمین‌های تحت مالکتشان، اجرای طرح کاداس تامین و تکلیف زمین‌ها است. اگر دستگاه‌ها در حفظ اراضی خود کوتاهی، قصور و یا تقصیری داشته باشند به صورت طبیعی زمین‌های آنها مورد تعرض قرار می‌گیرد و این تبدیل به پرونده‌ای برای دستگاه قضایی می‌شود.

ساوری در پایان پیشگیری‌های نوع اول و دوم را دارای آثار مثبت‌تری برشمرد و عنوان کرد: توقع و انتظار در جامعه بر پیشگیری‌های نوع سوم است که کم‌اثرترین و کم بازده‌ترین است. ما باید در سطح جامعه به سمت تقویت پیشگیری‌های اولیه و ثانویه گام برداریم چراکه دارای آثار ماندگاری هستند.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۱۸ آبان ۱۳۹۵ / ۱۱:۴۴
  • دسته‌بندی: حقوقی و قضایی
  • کد خبر: 95081812646
  • خبرنگار : 71565