مونوکسید کربن را بیشتر بشناسیم

مونوکسید کربن گازی بدون رنگ و بو که از سوختن ناقص مواد سوختنی ایجاد می‌شود و قربانیان خود را به‌خصوص در فصل سرما در محیط‌های بسته و بدون تهویه مناسب به دام می‌اندازد و آرام و بی‌صدا، فرد قربانی را از پای درمی‌آورد بنابراین می‌توان گفت گاز مونوکسید کربن یک قاتل نامریی محسوب می‌شود.

به گزارش ایسنا، چراغ‌های خوراک‌پزی، بخاری‌ها و آبگرمکن‌های نفتی، گازی و شومینه‌ها وسایل گرمازایی هستند که عمدتاً مورد استفاده قرار می‌گیرند و در اثر ناقص سوزی مواد سوختنی در این وسایل، گاز مونوکسید کربن ایجاد می‌شود که بسیار خطرناک، سمی و کشنده است.
 

علائم مسمومیت با مونوکسید کربن


علائم اولیه ناشی از تنفس این گاز تا حدی شبیه به آنفلوانزا است، با این تفاوت که در آن تب وجود ندارد سردرد، تنگی نفس، بی‌حالی، سرگیجه، تهوع و بیهوشی از دیگر علائم مسمومیت با مونوکسید کربن است که در صورت مواجهه طولانی و غلظت‌های بالا می‌تواند به‌سرعت موجب مرگ شخص قربانی شود.
 

راهکار نجات از مسمومیت


اگر فکر می‌کنید در معرض مونوکسید کربن قرارگرفته‌اید، باید فوراً هوای آزاد تنفس کنید و چنانچه فردی با گاز منوکسید کربن دچار مسمومیت شده باشد باید او را به‌سرعت از محیط آلوده خارج کرده و در تماس با هوای آزاد قرارداد.
 

توصیه‌های ایمنی


اگر در محیط‌های بسته قرار داشتید و علائم مسمومیت با گاز را در خود یا دیگران مشاهده کردید، هر چه سریع‌تر پنجره‌ها را بازکنید و به هوای آزاد بروید و به دیگران نیز اطلاع دهید که ممکن است در محیط مونوکسیدکربن زیادی انتشار پیداکرده باشد.

در فصل زمستان همه روزنه‌ها را در منزل یا محیط کار مسدود نکنید، مخصوصاً در اتاق‌ خواب کمی جریان هوا ایجاد کنید و همواره از وسایل گرمایشی استاندارد استفاده و جهت راه‌اندازی و نصب این‌گونه وسایل از نمایندگی‌های مجاز و معتبر استفاده کنید.

از وسایل گازسوز و گرمایشی بدون دودکش برای گرم کردن منازل مسکونی یا محیط‌های بسته و کوچک که جریان هوا در آن وجود ندارد، استفاده نکنید و قبل از استفاده از وسایل گرمایشی دودکش را کنترل و از باز بودن مسیر آن مطمئن شوید.

 یکی دیگر از نکات ایمنی که باید موردتوجه قرار گیرد استفاده نکردن از  چراغ‌های خوراک‌پزی مانند پیک‌نیک، اجاق‌گاز برای گرم کردن خانه و سایر محیط‌های بسته است.

همچنین رنگ شعله وسایل گرمایشی یا پخت‌وپز باید آبی باشد در غیر این صورت نشانه وجود  نقص در سیستم سوخت‌رسانی وسیله مذکور و یا کمبود اکسیژن در محیط است.

دقت و توجه به داغ بودن دودکش نیز بهترین آزمایش سلامت دودکش است که اگر لوله دودکش بخاری شما سرد است دلیل آن خارج نشدن محصولات احتراق و گازهای سمی از دودکش است.

در صورت استفاده وسایل گرمایشی مانند بخاری و شومینه، نباید تمام روزنه‌های جریان هوا در منزل به‌ویژه اتاق‌خواب مسدود شود چراکه شومینه وسیله‌ای مطمئن برای گرمایش نیست زیرا آلاینده‌ها را به‌صورت مستقیم وارد محیط خانه می‌کند.

انتهای تمام دودکش‌ها باید حداقل یک متر از سطح پشت‌بام و حداقل یک متر از دیوار جانبی بام فاصله داشته باشد و دارای کلاهک مخصوص به شکل H باشد.

قطر لوله دودکش باید مساوی یا بزرگ‌تر از قطر لوله خروجی دستگاه گازسوز باشد و از قرار دادن لوله خروجی بخاری به داخل ظرف آب جداً خودداری شود چراکه هر وسیله گازسوز باید دارای یک دودکش مستقل و منتهی به فضای بیرون باشد.

شیلنگ‌های پلاستیکی معمولی در برابر ترکیبات گازی و نفتی به‌سرعت فاسد می‌شوند، به همین دلیل برای اتصال اجاق‌گاز و سایر وسایل گازسوز از شیلنگ مخصوص گاز استفاده شود.

جهت اتصال شیلنگ گاز حتماً از بست‌های مخصوص و استاندارد استفاده شود و محل کلیه اتصالات و بست‌ها به‌منظور اطمینان از عدم نشت گاز حتماً با کف صابون مورد آزمایش قرار گیرد.
انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۱۷ آبان ۱۳۹۵ / ۱۱:۱۸
  • دسته‌بندی: قزوین
  • کد خبر: 95081711730
  • خبرنگار :