اظهارات هوشنگ اعلم درباره تاثیر رسانه‌ها بر پاسخگویی مسوولان

دیگر نمی‌توان مانع انتشار خبرها شد

 هوشنگ اعلم، روزنامه‌نگار پیشکسوت معتقد است: امروز دیگر نمی‌توان مانع انتشار خبرها شد و اگر مردم نتوانند خبرها را از رسانه‌های رسمی دنبال کنند و خبری در رسانه‌ها رسمی منعکس نشود، طبعا از طریق شبکه‌های مجازی در اختیار مردم قرار می‌گیرد.

هوشنگ اعلم - سردبیر مجله فرهنگی آزما و دبیر هیات موسس انجمن پیشکسوتان مطبوعات - در گفت‌وگو با ایسنا درباره‌ی نقش رسانه‌ها و فشاری که می‌توانند به سازمان‌ها وارد کنند تا وادار به پاسخگویی به مردم شوند، گفت: من به طور کلی با استفاده از فشار در هر زمینه‌ای مخالفم؛ چون هیچگاه و در هیچ زمینه‌ای نمی‌توان با استفاده از اهرم فشار مساله‌ای را حل کرد و هر مساله‌ای لزوما باید به شکل منطقی حل شود و در مورد پاسخگویی سازمان‌ها و نهادهای مسؤول به مردم و جامعه هم مساله کاملا روشن است که هر سازمان نهاد یا ارگانی که مسؤولیتی در قبال جامعه و مردم دارد، لزوما باید به مردم و افکار عمومی پاسخگو باشد و این یک اصل کلی و پذیرفته شده در جوامع متمدن است و بنابراین لزوما نباید برای پاسخگو کردن یک سازمان یا نهاد، نیازی به وارد آوردن فشار از سوی رسانه‌ها باشد یا از جایی به آنها دستور داده شود.

وی در مورد مسایل پیش‌آمده در مورد فوت عباس کیارستمی و اینکه آیا با فشار رسانه‌ها باعث شد سازمان نظام پزشکی به مساله ورود پیدا کند و پاسخگو باشد؟ گفت: با توجه به مطالبی که در رسانه‌ها مطرح شد و افکار عمومی را تحت تاثیر قرار داد، روشن شدن مساله به یک مطالبه از سوی مردم تبدیل شد و سازمان نظام پزشکی باید لزوما مساله را بررسی می‌کرد و هم به خانواده مرحوم کیارستمی و هم به افکار عمومی پاسخ می‌داد. و این کار هم انجام شد اما این که حکم  سازمان نظام پزشکی تا چه حد توانست جامعه را مجاب کند بحث دیگری است.

دبیر هیات موسس انجمن پیشکسوتان مطبوعات با اشاره به این که در یک سال گذشته مطالبی در مورد قصور برخی از پزشکان در درمان بیماران مطرح شده، گفت: اگر چه مسؤولیت مستقیم درمان یک بیمار به عهده پزشک معالج است، اما به هر حال پزشک به تنهایی در روند معالجه بیمار نقش ندارد بلکه مجموعه‌ای از عوامل از جمله داروها، وسایل درمانی و کادر پرستاری و شیوه مراقبت از بیمار در فرآیند معالجه بیمار نقش دارند و اگر موردی پیش می‌آید که احتمال بروز قصور یا تقصیر در روند درمانی یک بیمار وجود دارد، باید به همه‌ی این مسایل توجه شود و این که قصوری اگر بوده در کدام مرحله بوده است و نباید از همان ابتدا انگشت اشاره را مستقیما به طرف پزشک بگیریم؛ البته در همه جای دنیا هم گاهی ممکن است پزشک یا تیم درمان اشتباه کنند یا قصوری داشته باشند که قطعا باید رسیدگی شود. به هر حال در مورد هیچ مساله‌ای و از جمله همین مساله قصور پزشکی رسانه‌ها نقش مهمی در روشن کردن حقیقت دارند اما نباید قبل از اینکه مساله‌ای روشن شود حکم بدهند، بلکه باید بی‌طرفانه پیگیر مساله باشند تا به نتیجه روشن و درست برسند.

اعلم درباره این مساله که وظیفه رسانه‌ها انعکاس و پیگیری مطالبات مردم است، گفت: دقیقا همین است؛ خبرنگار چشم و گوش و زبان جامعه است و رسانه‌ها باید مطالبات جمعی مردم را مطرح و پیگیری کنند و باید توجه داشته باشیم که وظیفه خبرنگار و روزنامه‌نگار تلاش برای کشف حقیقت و بیان آن است و بنابر این خبرنگار باید بی‌طرفانه‌، دقیق و فارغ از اغراض شخصی یا جناحی و دوستی‌ها و دشمنی‌ها وظیفه‌اش را انجام دهد و مسایل را منعکس کند و این به حکم اخلاق حرفه‌ای است و مسؤولان هم نباید مانعی در مسیر انجام وظیفه خبرنگاران و رسانه‌ها به وجود آورند.

دبیر هیات موسس انجمن پیشکسوتان مطبوعات در مورد همراهی شبکه‌های اجتماعی با رسانه‌های رسمی در انعکاس خبرها و این که تا چه میزان این همراهی نهادها و مسؤولان را وادار به پاسخگویی کند؟ گفت: به هر حال در گسترش رسانه‌های مجازی و تاثیری که می‌توانند در این زمینه داشته باشند، شکی نیست. اما مهم این است که آن‌چه در رسانه‌های مجازی منعکس می‌شود منطبق با واقعیت باشد اما متاسفانه گاهی در شبکه‌های مجازی مطالبی مطرح می‌شود که با واقعیت فاصله دارد و علتش هم این است که بدون مطالعه دقیق و احساس مسؤولیتی که یک خبرنگار حرفه‌ای دارد، این کار را می‌کنند و خب این می‌تواند ضربه بزند و گاهی آن‌چه در رسانه‌های غیر رسمی می‌بینیم در واقع شایعه است و همین شایعات گاهی ممکن است حقیقت بزرگی را پنهان کند یا باعث شود کشف حقیقت دشوارتر شود. به هر حال امروز دیگر نمی‌توان مانع انتشار خبرها شد و اگر مردم نتوانند خبرها را از رسانه‌های رسمی دنبال کنند و خبری در رسانه‌ها رسمی منعکس نشود، طبعا از طریق شبکه‌های مجازی در اختیار مردم قرار می‌گیرد و وقتی رسانه‌های رسمی در اعلام بعضی از خبرها با محدودیت روبرو باشند، شبکه‌های مجازی نقش مهمی در انتقال خبرها به عهده می‌گیرند و مطالبات مردم را منعکس می‌کنند و سازمان‌ها و نهادهای مسؤول هم باید که جوابگوی مطالبات مردم باشند و ابهاماتی را که در ذهن جمعی جامعه شکل می‌گیرد با پاسخ منطقی برطرف کنند. چون دیگر نمی‌توان با جلوگیری از درج خبر در رسانه‌های رسمی مانع از انتشار اخبار شد و جلوی صدهای شبکه مجازی که خبر را منعکس می‌کنند را گرفت.

 انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۴ آبان ۱۳۹۵ / ۱۱:۰۳
  • دسته‌بندی: رسانه
  • کد خبر: 95080402629
  • خبرنگار : 71442