قطار حل بحران ریاست‌جمهوری لبنان به راه افتاده است؛

از توافق منطقه‌ای و بین‌المللی بر سر ریاست‌جمهوری عون تا سفر هیئت سعودی و بوگدانف به بیروت

در حالی که قطار حل بحران ریاست‌جمهوری لبنان به راه افتاده است، منابع نزدیک به سعد حریری از وجود توافق منطقه‌ای و بین‌المللی برای انتخاب میشل عون به عنوان رئیس‌جمهور آتی لبنان خبر دادند. همچنین قرار است هیئتی از عربستان برای تأیید طرح سعد حریری به زودی به لبنان سفر کند.

به گزارش ایسنا، به نقل از روزنامه الاخبار لبنان، سید حسن نصرالله، دبیرکل حزب الله لبنان در سخنرانی روز یکشنبه خود تأکید کرد که مانع نخست وزیری سعد حریری، رئیس جریان المستقبل لبنان نخواهد شد هرچند که این اقدام یک امتیاز بسیار بزرگ و حتی یک خطر است.

وی در اعلام حمایت و پایبندی‌اش به میشل عون، رئیس فراکسیون تغییر و اصلاح لبنان در پارلمان تا حدی فراتر رفت که تأکید کرد، نمایندگان فراکسیون وفاداری به مقاومت حاضرند برگه‌هایشان را که اسم عون روی آن نوشته شده در مقابل دوربین‌ها بالا گرفته و بعد آن را به صندوق بیندازند تا اقدامات تحریک آمیز برخی طرف‌ها و شک و تردیدها آن‌ها درباره حمایت حزب الله از عون از بین ببرد؛ اقداماتی که حزب القوات اللبنانیه به رهبری سمیر جعجع آن را علیه حزب الله اتخاذ کرده است.

منابع سیاسی عالیرتبه می‌گویند، بعد از اعلام رسمی حمایت حریری از میشل عون و سخنان سید حسن نصرالله موضوع ریاست‌جمهوری دیگر نهایی و تقریبا حل شده است.

طی روزهای گذشته گفته می‌شد که اهل تسنن با انتخاب عون مخالفند اما تحرکات ناچیز اشرف ریفی، وزیر دادگستری مستعفی لبنان در طرابلس و انعکاس نیافتن آن در دیگر مناطق درست نبودن این فرضیه را تأیید کرد.

همچنین برخی منابع اعلام کرده بودند که احتمالا مسئولان عربستانی حریری را احضار می‌کنند تا مخالفت‌شان را با طرح وی اعلام کنند. اما در بیانیه توضیحی وزارت خارجه آمریکا و تماس‌هایی که برخی طرف‌ها در جریان آزاد ملی لبنان از سوی یکی از کشورهای شورای همکاری خلیج فارس دریافت کرده بودند نشان داد که این کشورها از اقدامات تحریک آمیز فؤاد سنیوره علیه طرح حریری راضی نیستند و حتی قرار است هیئتی از عربستان طی روزهای آینده برای اعلام تأیید طرح حریری به لبنان برود.

مساله دیگری که طی روزهای گذشته گفته می‌شد، اشاره به وجود جنگ ریاست‌جمهوری از طریق بزرگ جلوه دادن تعداد معترضان عون به ویژه در میان فراکسیون المستقبل در پارلمان بود.

برخی منابع در جریان المستقبل که حامی عون هستند، اعلام کردند که حریری صرفا برای حل مساله بحران مالی و اداری شرکت‌هایش به ریاض رفته است و صحبت‌ها درباره افزایش میزان اعتراضات نسبت به حمایت از عون در جریان المستقبل دقیق نیست.

به گفته این منابع، مخالفان همچنان بین چهار تا پنج نماینده هستند که موضع‌شان را با صراحت اعلام کرده‌اند و بقیه اعضا به عون رأی خواهند داد. همچنین این منابع می‌گویند، قرار است طی روزهای آینده هیئت‌هایی از کشورهای غربی و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس برای تأیید طرح حریری به لبنان سفر کنند.

به گفته این منابع، عربستان موضع منفی نسبت به عون ندارد و اگر حمایت و پشتیبانی عربستان نبود وی شاید حمایتش از عون را اعلام نمی‌کرد.

برخی منابع نیز می‌گویند، توافقی میان عربستان، ایران، روسیه و آمریکا برای انتخاب عون وجود دارد و اظهارات اخیر جان کری، وزیر خارجه آمریکا درباره لبنان منفی نبوده بلکه صرفا ابراز نگرانی از ادامه خلأ ریاست‌جمهوری بوده است.

به گفته منابع، تمامی طرف‌های سیاسی در حال بازنگری در مواضع خود هستند. ولید جنبلاط، رئیس حزب سوسیال لبنان به موضع نهایی‌اش درباره حمایت از عون اشاره کرده اما به خاطر نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان هنوز رسما آن را اعلام نکرده است.

نبیه بری تأکید کرده که از نامزدی سلیمان فرنجیه، رئیس جریان المرده لبنان حمایت می‌کند و هرگز به عون رأی نخواهد داد.

منابع می‌گویند که جنبلاط احتمالا آرای نمایندگانش را هماهنگ با منافع سیاسی و انتخابات توزیع خواهد کرد اینگونه که برخی نمایندگان حزب وی از میشل عون حمایت کرده و وی بقیه نمایندگان را در انتخاب‌هایشان آزاد خواهد گذاشت.

به گفته منابع احتمالا حزب "اللقاء الدیمقراطی" به رهبری جنبلاط طی جلسه هفته آتی موضع نهایی‌اش را نسبت به حمایت از میشل عون اعلام کند.

منابعی در این حزب به روزنامه الشرق الاوسط گفتند: جنبلاط می‌خواهد اعضای غیر حزبی را در انتخاب خود آزاد بگذارد هرچند که احتمالا رأی به نفع میشل عون باشد آن هم به چند دلیل که مهم‌ترین آن لزوم عدم خروج از موضع مسیحیان در جبل لبنان و موضع اهل تسنن در اقلیم الخروب است که اعلام کرده‌اند از عون حمایت خواهند کرد. به ویژه اینکه این دو پایگاه اساسی به حساب می‌آیند در نتیجه برای جنبلاط خوب نیست که به صف مخالفان بپیوندد و خارج از قدرت باقی بماند.

حزب الله لبنان نیز تماس‌ها و دیدارها با نبیه بری، عون، سلیمان فرنجیه و بقیه هم‌پیمانان را برای برداشتن موانع از سر راه ریاست‌جمهوری لبنان آغاز کرده است. قرار است سعد حریری امروز (دوشنبه) به بیروت بازگردد. همچنین بیروت فردا (سه‌شنبه) میزبان میخائیل بوگدانف، معاون وزیر خارجه روسیه خواهد بود.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۳ آبان ۱۳۹۵ / ۱۱:۵۳
  • دسته‌بندی: غرب آسیا و آفریقا
  • کد خبر: 95080301914
  • خبرنگار : 71516