به گزارش ایسنا، بیژن زنگنه امروز - دوشنبه - در مراسم دومین کنگره راهبردی نفت و نیروی ایران با بیان این که توسعه بخش نفت به دلایل متعدد میتواند موتور درونزای توسعه و همزمان عنصر مهم برونگراکردن اقتصاد کشور باشد، اظهار کرد: بدون تردید زنجیره صنعت نفت شامل تولید و صادرات نفت خام و فرآوردههای نفتی صادرات گاز، صادرات محصولات پتروشیمی مجموعا برونگراتر بخش اقتصاد کشور را تشکیل میدهد.
وی با تاکید بر اینکه صنعت پتروشیمی در دوران تحریم کمک کرد به کشور تراز ارزی مثبت داشته باشد، گفت: زنجیره صنعت نفت، پالایش و پتروشیمی به دلیل دسترسی به منابع عظیم نفت و گاز از درونزاترین بخشهای اقتصاد کشور هستند که در دوران تحریمها توانمندی خود را در تامین نیازهای داخلی و تامین ارز مورد نیاز کشور به خوبی نشان داده است.
وزیر نفت ادامه داد: صنعت نفت محتاج به توسعه در بخش بالادستی و به تبع آن توسعه بخشهای پاییندستی شامل پتروشیمی و پالایش است و زنجیره توسعه بالادستی تا پاییندستی نفت به حجم عظیم سرمایهگذاری نیاز دارد.
زنگنه در مورد ظرفیت تولید نفت خام، ادامه داد: در سال ۱۳۹۵ ظرفیت تولید نفت خام به بیش از چهار میلیون بشکه رسید. تولید میعانات گازی امسال به حدود ۷۰۰ هزار بشکه خواهد رسید.
وی با بیان اینکه جمعا به دو میلیارد دلار سرمایهگذاری در برنامه پنج ساله نیاز است، اضافه کرد: بالاترین رقم در سرمایهگذاری ملی مربوط به تولید نفت است.
عمده فازهای پارس جنوبی تا پایان سال آینده بهرهبرداری میشوند
وزیر نفت در ادامه با تاکید بر اینکه در بخش مربوط به بالادستی نفت اولویت با پارس جنوبی است، توضیح داد: بیشتر فازهای پارس جنوبی در مراحل نهایی قرار دارد. فاز ۱۲ به بهرهبرداری رسیده و فاز ۱۹ امسال به بهرهبرداری میرسد. فازهای ۲۰ و ۲۱ نیز بهرهبرداری خواهند شد. سایر فازهای پارس جنوبی مشکل دریا دارند. امیدواریم امسال قرارداد فاز ۱۱ نیز بسته شود. عمده فازهای پارس جنوبی تا پایان سال آینده به اتمام میرسد و تولید ما به بالای ۱۰۰۰ میلیون مترمکعب خواهد رسید.
زنگنه ادامه داد: اواخر امسال تولید روزانه ما از پارس جنوبی با کشور قطر به تساوی میرسد. اولین تولید از لایه نفت پارس جنوبی بعد از سالها در اواخر امسال بهرهبرداری میشود و قراردادی برای فاز دوم در ماههای آینده در قالب قراردادهای جدید نفتی منعقد خواهد شد.
وی با تاکید بر اینکه در بخش نفت اولویت کشور میدانهای مشترک و به خصوص میدانهای غرب کارون هستند، اظهار کرد: در حال حاضر بیش از ۲۰۰ هزار بشکه تولید داریم که این میزان باید افزایش یابد. اگر از میدانهای مشترک برداشت نکنیم سهم ما را کشورهای مقابل برداشت خواهند کرد به همین دلیل میدانهای مشترک به خواست ملی تبدیل شده است که این خواست ملی باید در مورد افزایش بازیافت نیز ایجاد شود، زیرا چنانچه از یک میدان به خوبی برداشت نشود، بخشی از آن یا غیرقابل برداشت میشود یا هزینه زیادی برای برداشت آن لازم خواهد بود؛ بنابراین باید به افزایش بازیافت توجه شود.
وزیر نفت با بیان اینکه در مدل قراردادهای جدید نفتی افزایش بازیافت تحقق پیدا میکند به بخش گاز اشاره کرد و ادامه داد: سوخت رسانی نیروگاهها از اقدامات وزارت نفت بوده است. هنگامی که من مسوولیت وزارت نفت را برعهده گرفتم ۴۶ درصد سوخت مصرفی نیروگاهها سوخت مایع بود که این رقم در سال گذشته به زیر ۱۸ درصد رسید و امیدوارم امسال به حدود ۱۰ درصد کاهش پیدا کند.
زنگنه با بیان اینکه توسعه LNG از طرحهای وزارت نفت است، افزود: صادرات گاز به همسایگان، گازرسانی به روستاها و شهرهای باقیمانده و غیره از دیگر اهداف وزارت نفت است. همچنین از برنامههای دیگر وزارت نفت این است که ظرف ۱.۵ سال آینده به پوشش ۹۵ درصدی جمعیت کشور برسد.
وی ادامه داد: کشور ایران در بخش پتروشیمی در زمینه دسترسی به خوراک به عنوان یکی از نمونههای نادر جهان است، در حال حاضر برای یک تن اتان بیش از سه تن تقاضا وجود دارد. به عبارت دیگر سرمایهگذار زیاد است و باید انتخاب کنیم. همچنین قیمت خوراک مشخص شده و تخفیفها تعیین شده است. ۵۰ میلیون دلار طرح وجود دارد و امسال یکی از سالهای طلایی پتروشیمی است، زیرا نزدیک به ۵۰ میلیارد دلار به ظرفیت پتروشیمی اضافه میشود.
وزیر نفت با تاکید بر اینکه مصرف نفت و گاز به دلیل اجرای طرحها کاهش پیدا میکند، ادامه داد: امسال حدود ۲۰ میلیون لیتر صادرات گاز داریم و با به بار آمدن ستاره خلیج فارس دیگر واردکننده بنزین نخواهیم بود. همچنین پالایشگاهها باید دقت کنند دیگر نیازی به نفت و گاز نخواهیم داشت و پالایشگاهها خودشان باید نفت و گاز را صادر کنند.
زنگنه اظهار کرد: فاز اول ستاره خلیج فارس امسال به بهرهبرداری میرسد و فازهای بعد نیز در سال بعد بهرهبرداری میشود و دیگر واردکننده بنزین نخواهیم بود.
وی با بیان این که بهینهسازی مصرف انرژی در قالب ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید است، افزود: یکی از اهداف دولت نوسازی ناوگان حملونقل است و به بهینهسازی مصرف انرژی کمک میکند.
وزیر نفت ادامه داد: قطعا با ترکیبی از سرمایهگذاریهای داخلی و خارجی و بهرهگیری از فناوریهای روز دنیا باید حجم بزرگ سرمایهگذاریها در زنجیره بالادستی تا پاییندستی صنعت نفت به انجام رسد.
زنگنه ادامه داد: موضوع قراردادهای جدید نفتی هم فقط پول نیست، بلکه فناوری هم مدنظر است. این سرمایهگذاریها حجم عظیمی از تقاضا برای صنایع و خدمات شرکتهای داخلی ایجاد میکند و به تبع آن صدها اشتغال جدید ایجاد شده و به افزایش ثروت ملی منجر میشود.
وی افزود: تولید ناشی از این سرمایهگذاریها در بخشهای بالادستی و پاییندستی کشور را وارد دوران جدید توسعه، قدرت ملی و قابلیت رقابت در منطقه میکند. رشد بخش نفت در برنامه ششم بیش از ۹ درصد پیشبینی شده و رسیدن به این اهداف به عزم ملی، همدلی و همزبانی و اقدام و عمل نیاز دارد.
انتهای پیام