به گزارش ایسنا، برخی از راهنمایان، تورهای ویژهای به نام "تور لمسی" (Touch Tour) برای نابینایان و حتی برای افرادی که میخواهند با لمس کردن اطلاعات بیشتری را بدست آورند، برگزار میکنند. در این تورها گردشگران ماکت اشیاء تاریخی را لمس میکنند.
مهدی رفعتی مدیر موسسه فرهنگی هنری نابینایان بصیر در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، منطقه آذربایجانشرقی، در مورد مسائل مربوط به سفر نابینایان گفت: در مرحله اول مشکل حمل و نقل و جهت یابی این افراد به چشم می خورد. بیدقتی در نصب کفپوشهای حسی در پیادهروها که برخی به یک باره قطع میشود و یا به باجهتلفن یا کیوسک روزنامهفروشی میرسد، باعث شده تا نابینایان به آن اعتماد نکنند.
وی به لزوم مناسبسازی زیرساختها و هتلها اشاره کرد و افزود: باید کفپوشهای حسی طبق قوانین بین المللی در هتلها و اماکن گردشگری نصب شوند و تابلوهای هشدار دهنده و راهنما به خط بریل یا صوتی در مسیرهای دسترسی آنها و آسانسورها باشند.
رفعتی در خصوص آماده سازی رستورانها برای استفاده بهتر نابینایان خاطر نشان کرد: اگر منوها به صورت گویا و صوتی باشند تا حدودی برخی از مشکلات نابینایان حل میشود و بهتر است در هنگام ورود، راهنمایانی برای هدایت آنها به محل مشخص در رستورانها و اماکن گردشگری در نظر گرفتهشود.
رفعتی با تاکید به غیر قابل استفاده بودن اماکن دیدنی و پارکها برای نابینایان، بیان کرد: نابینایان حتی وقتی به پارک محله خود میروند نمیتوانند نهایت استفاده را از آن مکان ببرند و موقع برگشت برای پیدا کردن راه خروج با مشکل مواجه میشوند.
وی به نقش موثرنابینایان در توسعه گردشگری از طریق تولید صنایع دستی تاکید کرد و افزود: در موسسه بصیر، نابینایان پس از آموزش میتوانند انواع مختلف سبد، جا حولهای، گلهای تزیینی، گیره و رومیزی تولید کنند که گاهی تمام مراحل ساخت توسط خود نابینا و گاهی باقی کار را اعضای دیگر تکمیل میکنند. این کار علاوه بر اشتغالزایی کمک میکند تا نابینایان خود را از اعضا مفید جامعه بدانند.
وی با اشاره به مناسبسازی موزهها گفت: کفپوشهای حسی در موزهها نباید فراموش شود و بروشورها و پوسترهایی به خط بریل برای استفاده بهینه نابینایان از موزهها تهیه شود که در این راستا با همکاری موزه آذربایجان تبریز پوسترها و بروشورهایی به خط بریل که حاوی توضیحاتی در مورد اشیاء نگهداری شده در موزه و همچنین ماکتهایی از بناها و اشیاء قدیمی تهیه شده است.
فاطمه صریرائی، مدیر موزه آذربایجان تبریز،در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، منطقه آذربایجانشرقی، در موقع ورود نابینا به موزه بروشورهای مخصوص و ماکت برخی از اشیاء داخل موزه، در اختیار فرد نابینا قرار داده میشود تا با لمس کردن آنها ارتباط بیشتری با جهان بیرون برقرار کند و در کنار آن هم راهنما توضیحات لازم را ارایه میدهد.
وی افزود: بهتر است موزه های این گروه هم سطح با زمین و بدون پله برای رفت و آمد راحت این افراد باشد. حتی میتوان در مسیر سیستمهای صوتی قرار داد تا به راهنمایی آنان بپردازد.
انتهای پیام