به گزارش ایسنا، هر سال با فرارسیدن ماه محرم عکسهایی از عزاداری مردم در دورههای مختلف تاریخ معاصر، بخصوص دوران قاجار در سایتها و رسانهها و شبکههای اجتماعی منتشر میشود. این عکسها بهدلیل اطلاعات جالبی که از یک دورهی تاریخی و آیینهای مذهبی در خود دارند، با استقبال مخاطبان روبهرو میشوند.
با وجود نگهداری آرشیو بزرگی از عکسهای تاریخ عکاسی ایران در موزه گلستان، بخش عظیمی از این اسناد تاریخی بهصورت پراکنده در آرشیوهای شخصی و آلبومهای خانوادگی پراکنده هستند. تا کنون نیز بحثهای مختلفی دربارهی راهاندازی یک موزهی عکس برای جمعآوری و نگهداری عکسهای تاریخ عکاسی ایران مطرح شده، اما هنوز به نتیجه نرسیده است.
عباس میرهاشمی - رییس انجمن عکاسان انقلاب و دفاع مقدس - با اشاره به اهمیت آرشیو عکسهای قدیمی و اسناد تصویری، اظهار کرد: وقتی پای قدمت وسط میآید، طبیعتا هر اثری اهمیت جدی پیدا میکند. دربارهی عکس هم وقتی مربوط به سدههای قبل یا دهههای گذشته باشد این اهمیت جدیتر میشود. با رجوع به این عکسها میتوان رفتارها را بررسی و تیپها را شناسایی کرد و دربارهی آیینها پژوهش انجام داد. همچنین میتوان با چهرههایی که در آن ایام، شاخص و موثر بودند، آشنا شد تا در تاریخ و فرهنگ بازشناسی انجام شود.
او افزود: ما در حوزههای اینچنینی، تاریخی غنی داریم، اما متأسفانه با وجود اهمیت موضوع، این حوزهها مورد پژوهش قرار نگرفتهاند و بیشتر یک تاریخ شفاهی از آنها در دست داریم. این موضوع آسیب جدی به تاریخ و بازشناسی رفتارهای دورههای گذشته میزند.
میرهاشمی همچنین بیان کرد: چند سال بعد از ابداع عکاسی، دوربین عکاسی به ایران وارد شد و ایران از قدیمیترین کشورهایی است که اسناد تصویری دارد، اما بهخاطر پراکندگی اسناد تصویری و نبود سازمانهای متولی، فعالیتی جدی در زمینهی آرشیو آنها نشده است.
رییس انجمن عکاسان انقلاب و دفاع مقدس اضافه کرد: بهجز برخی آرشیوهای خاص، در بسیاری از موارد کار جدی، پژوهشی و استانداردی در این زمینه انجام نشده و باعث پراکندگی آثار شده است. امیدوارم سازمانهای متولی از جمله وزارت ارشاد و سازمان میراث فرهنگی به این موضوع بها بدهند و از نگرانیهایی که بهخاطر پراکندگی اسناد تصویری بهوجود آمده است، بکاهند.
انتهای پیام