به گزارش ایسنا، کمیته نروژی نوبل وابسته به پارلمان این کشور که برنده جایزه صلح نوبل را مشخص میکند، اعلام کرد رییس جمهوری کلمبیا، برنده جایزه صلح نوبل در سال ۲۰۱۶ شد.
به گزارش سایت نوبل، انتخاب مانوئل سانتوس به دلیل تلاشهای وی برای برقراری صلح با شورشیان فارک بوده که توافقنامه آن اخیرا در کوبا امضا شد اگرچه مردم کلمبیا در همهپرسی خود این توافقنامه را نپذیرفتند.
توافق صلح میان دولت کلمبیا و فارک اواخر ماه سپتامبر در هاوانا امضا شد. کمیته صلح نوبل از رییس جمهور و مردم کلمبیا خواسته تا تلاشهای خود برای صلح را کنار نگذارند.
تلاشهای رییس جمهوری کلمبیا باعث شده تا جنگ ۵۰ ساله با شورشیان فارک که ۲۲۰ هزار کشته و ۶.۵ میلیون آواره برجای گذارد، به آتش بس ختم شود.
برندگان جوایز نوبل در سایر رشتهها توسط کمیتههای اعطای جایزه نوبل در سوئد تعیین و اعلام میشوند اما تعیین برنده جایزه صلح نوبل برعهده یک کمیته پنج نفره منتخب پارلمان نروژ است.
امسال تعداد نامزدها به رقم بیسابقه ۳۷۶ رسید که شامل ۲۲۸ فرد و ۱۴۸ نهاد بود.
رازداری اعضای کمیته نوبل پیشبینی برنده جایزه را بسیار دشوار میکند. در پنجاه سال گذشته نوبل هرگز نام نامزدها را رسما اعلام نکرده، اما کسانی که صلاحیت معرفی نامزد برای این جایزه را دارند - مثل اعضای پارلمانها، استادان دانشگاه و برندگان سابق نوبل - معمولا اعلام میکنند چه کسانی را برای دریافت جایزه پیشنهاد دادهاند.
پیش از این دیپلماتهای حاضر در مذاکرات هستهای ایران، کلاه سفیدهای سوریه، مذاکرهکنندگان توافق صلح کلمبیا و نادیا مراد، زن ایزدی به عنوان شانسهای اصلی دریافت جایزه معرفی شده بودند.
پارسال این جایزه به "هیات چهارگانه گفتوگوی ملی تونس" رسید که به گفته کمیته صلح نوبل به روند انتقال این کشور به دموکراسی کمک کرده بودند.
پاداش مالی جایزه صلح نوبل از عواید موقوفه آلفرد نوبل، مخترع دینامیت، تامین میشود و سال گذشته ارزش مالی این جایزه ۸ میلیون کرون سوئد، معادل ۹۷۰ هزار دلار بوده است.
از سال ۱۹۰۱ که اهدای جایزه صلح نوبل آغاز شده تاکنون ۹۶ بار این جایزه اعطا شده است.
اظهارات سخنگوی کمیته نوبل
سخنگوی کمیته بینالمللی نوبل ضمن اعلام این که خوان مانوئل سانتوس، رئیس جمهور کلمبیا برنده جایزه صلح نوبل امسال شده است، گفت: تلاشهای او برای دستیابی به صلح با شورشیان فالک قابل تقدیر بوده است.
وی با اشاره به نتایج رفراندوم درباره توافق صلح بین دولت و شورشیان فارک در کلمبیا که با رای منفی مردم همراه بود، ضمن ابراز تاسف از این مساله گفت: با این وجود باید متوجه باشیم که روند صلح در کلمبیا ادامه پیدا خواهد کرد.
سخنگوی بنیاد نوبل همچنین ابراز امیدواری کرد که تلاشها برای استقرار صلح و شنیده شدن صدای مردم در سیاست داخلی کلمبیا ادامه پیدا کند و گفت: رئیس جمهور سانتوز همه احزاب و گروههای سیاسی در کلمبیا را دعوت به گفتوگوی ملی کرده است. کمیته نوبل امیدوار است که همه این گروهها به مسوولیت خود در مورد ادامه روند صلح عمل کنند و عدالت برای قربانیان جنگ داخلی کلمبیا برقرار شود.
وی با تاکید بر این که هیچ جواب آسانی برای مساله جنگ داخلی برای کلمبیا وجود ندارد، گفت: با این وجود تلاش ما این است که با اهدای جایزه صلح نوبل به خوان مانوئل سانتوس او را به ادامه کارش برای استقرار صلح در کلمبیا تشویق کنیم.
وی ادامه داد: وقتی کلمبیا قادر باشد به بحرانهای اساسی مانند فقر در این کشور فائق آید امیدواری به حل مشکلات دیگر افزایش خواهد یافت.
سخنگوی کمیته صلح نوبل با اشاره به این که جنگ داخلی در کلمبیا طولانیترین جنگ داخلی در آمریکای جنوبی بوده است، گفت: رئیس جمهور سانتوس کار بزرگی برای پایان این جنگ کرده است. او تلاش میکند تا صلح را مستقر کند. این همان هدفی است که آلفرد نوبل برای آن تلاش میکرد.
وی در پایان در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران در مورد این که چرا یک گروه سیاسی خاص در کلمبیا به عنوان برنده جایزه صلح نوبل انتخاب نشده است و این جایزه به رئیس جمهور این کشور تعلق گرفته است، گفت: ما متوجه نقش گروههای سیاسی مختلف در روند صلح کلمبیا هستیم و امیدواریم که همه گروههای سیاسی نقش خود را برای دستیابی به صلح ادامه دهند. دلایل زیادی وجود دارد که نقش رییس جمهور کلمبیا در روند صلح اخیر اساسی و بسیار مهم بوده است، به خصوص در شرایطی که صلح به دست آمده بسیار شکننده است.
وی در پاسخ به سوال دیگری در مورد این که با وجود نتایج رفراندوم صلح کلمبیا آیا اهدای جایزه به رئیس جمهور این کشور بی احترامی به روند دموکراتیک در این زمینه نخواهد بود، گفت: اهدای جایزه به رئیس جمهور کلمبیا را بی احترامی به نتایج رفراندوام یا روند دموکراسی در کلمبیا نمیدانیم؛ همان طور که تاکید کردهام مردم در رفراندوم اخیر با صلح مخالف نبودهاند بلکه به یک قرارداد خاص "نه" گفتهاند؛ تلاشها برای بهتر کردن توافق صلح در کلمبیا ادامه دارد.
وی در پاسخ به سوال دیگری در مورد این که با وجود تعداد زیاد کاندیداهای جایزه صلح نوبل در سال جاری آیا کار کمیته برای انتخاب برنده نهایی سخت تر از گذشته نبوده است، گفت: با وجود این که تعداد کاندیداها بیشتر بود اما روند کار ما همان بود که در گذشته اتفاق میافتاد، ما گفتوگوهای بسیار خوبی در مورد انتخاب برنده امسال داشتیم و تعداد بیشتر کاندیداها کار ما را سختتر از گذشته نکرده بود.
برنده چگونه انتخاب میشود:
کسانی که صلاحیت معرفی نامزد دارند - مانند اعضای پارلمانها و استادان دانشگاه - فهرست نامزدهای خود را تا تاریخ اول فوریه همان سال میلادی ارائه میدهند. اعضای کمیته نوبل خود زمان بیشتری برای معرفی نامزدهای خود دارند.
کمیته - که پنج عضو آن را پارلمان نروژ انتخاب میکند - فهرست نامزدها را بررسی میکند و لیست کوتاهتری شامل ۲۰ تا ۳۰ نفر از میان آنها انتخاب میکند.
گروهی از مشاوران نروژی و بینالمللی گزارشهایی درباره نامزدهای لیست نهایی ارائه میدهند. اعضای کمیته با استفاده از این گزارشها و مستندات دیگر تعداد نامزدها را به چند نفر میرسانند.
تصمیم درباره برنده نهایی در آخرین جلسه کمیته گرفته میشود که معمولا در اواخر سپتامبر یا اوایل اکتبر برگزار میشود.
اگر اعضا به اجماع نرسند، رای اکثریت به حساب میآید.
بعد از اعلام برنده جایزه در مراسمی در روز ۱۰ دسامبر، تاریخ مرگ آلفرد نوبل به برنده اعطا میشود.
انتهای پیام