به گزارش ایسنا، 12 مهرماه میراث فرهنگی و شورای شهر تهران در برنامهی تجلیل از حافظان میراث فرهنگی تهران از برخی حافظان خانههای تاریخی تهران تجلیل کردند و به برخی بناهای تاریخی تهران تذکر دادند، تذکری که باید صاحبانشان دریافت کنند تا شاید قدری به فکر هویت پایتخت باشند.
در این مراسم رجبعلی خسروآبادی، مدیر کل میراث فرهنگی و گردشگری استان تهران اظهار کرد: همیشه از آقای حکیمیپور، رئیس کمیته میراث فرهنگی شورای شهر تهران گلهمندم که عنوان بافت تاریخی و بافت فرسوده را در کنار یکدیگر قرار میدهد، چون معتقدیم با این اقدام بیاختیار تنه این دو بافت به یکدیگر میخورد، در حالی که بافت تاریخی باید با یک بهسازی در اختیار مردم قرار گیرد.
او میراث فرهنگی را یک میراث ملی دانست و با تاکید بر اینکه حفاظت از این میراث، به تنهایی بر عهده یک نهاد یا سازمان به نام نیست؛ افزود: بحث حفاظت از همه بناهای تاریخی به تنهایی توسط میراث فرهنگی امکان ندارد. معرفی، حفاظت و هر اقدامی که باید در حوزه بناهای تاریخی رخ دهد متعلق به اکثر نهادهای شهری است.
او برگزاری مراسمهای تقدیر از مالکان بناهای تاریخی به ابتکار حکیمیپور، عضو شورای شهر تهران را اقدامی در خور شان دانست و ادامه داد: بعضا معتقدیم بناهای سطح شهر را میشناسیم، اما زمانی که وارد این بناها شده و با مشخصاتشان آشنا میشویم، متوجه میشویم که هنوز هیچ اطلاعاتی دربارهی آنها نداریم، بنابراین بخش معرفی ما کم یا ناقص بوده است.
خسروآبادی اضافه کرد: اگر میتوانستیم همهی بناهای تاریخی را به خوبی معرفی کنیم، قطعا وضعیت بهتری از امروز داشتیم، اقدامی که طبیعتا به تنهایی امکانپذیر نیست و به تشویق امر مشوقها (مدیریت شهری و متولیان بناهای بناهای تاریخی) نیاز دارد.
او تأکید کرد: ما براساس سهم خود وظیفه خود را به خوبی انجام میدهیم، اقداماتی که جزو اهداف ملی نیستند.
*استاندار دبیر انجمن حامیان میراث فرهنگی تهران
مدیر کل میراث فرهنگی و گردشگری استان تهران در ادامه با اشاره به شکلگیری انجمن حامیان میراث فرهنگی با مدیریت استاندار تهران گفت: باید یک انجمن نیز با حضور فرماندار شکل بگیرد و از ظرفیتهای تهران کمک بگیریم.
این مقام مسئول که تهران را به تعبیر حکیمیپور "ابرشهر" تهران معرفی کرد، افزود: نمیتوان بدون معرفی شهر و شناخت توان این شهرِ بزرگ، تقاضای کار و کمک کرد و همچنین بدون این برنامهها نمیتوان از ظرفیتهای موجود استفاده کرد.
او نمونهای از این اقدامها برای حفاظت میراث فرهنگی تهران را پیگیری مسئولان ارشد دانشگاه جنگ (دانشکده افسری امام علی (ع))، برای ایجاد موزه دانشگاه جنگ در خانه امیرتیمورتاش دانست و تأکید کرد: در سازمان میراث فرهنگی وسعت مسئولیت زیاد است اما ابزارمان متناسب با این مسئولیتها نیست.
خسروآبادی با معرفی اعضای کمیته فنی اداره کل میراث فرهنگی استان تهران که شامل سیدمحمد بهشتی، اسکندر مختاری، ناصر پازوکی، محمدعلی رعایتی مقدم، فریبرز دولتآبادی و علیرضا قلینژاد هستند، گفت: در زمان قائم مقامی آقای حجت در سازمان میراث فرهنگی، وی همه ابلاغیهها را با این عنوان که مسیر اقداماتشان مشخص نبوده را لغو کرد و دوستان کمیته نیز این راه را رفتند، چون نگاهشان حفاظت است.
*برخی مواقع ما شرمنده مالکان بناهای تاریخی میشویم
وی بااشاره به طرحهایی که برخی از مالکان بناهای تاریخی برای بهتر شدن خانههای خود به میراث فرهنگی ارائه میدهند، افزود: کسانی که در ساختمانهای تاریخی هستند برای خود یکسری نیاز، برنامهریزی و طرحهایی را دارند که به میراث فرهنگی ارائه میکنند؛ اما میراث فرهنگی باید یک جواب بدهد.
وی توضیح داد: ما میگوییم این بنا توسط میراث فرهنگی با یک نگاه متفاوت به ثبت رسیده است، اگر قرار باشد اصالت بنا مخدوش شود دیگر نمیتوان آن نگاه را، در این بنا در نظر گرفت. در این موارد ما شرمنده برخی از مالکان میشویم.
*ترس برخی از کارشناسان میراث فرهنگی از ریسمان سیاه و سفید!
مدیر کل میراث فرهنگی و گردشگری استان تهران افزود: بیشترین بحث در این زمینه را شهرداری با میراث فرهنگی دارد تا بحث با مالکان آثار تاریخی. در واقع ما تقابل بین شهرداری و سازمان میراث فرهنگی را تبدیل به یک تعامل کردهایم، هر چند هنوز مطلوب نهایی نیست.
اوتاکید کرد: اما امیدواریم این بحث نیز شکل بگیرد. برای برخی از موارد باید تضمین داده شود. برخی از کارشناسان ما از ریسمان سیاه و سفید میترسند چون متأسفانه برخی از مجوزها با طرحهای دیگری اجرایی میشوند که نباید آن اتفاقها رخ میدهد.
به گزارش ایسنا، در این مراسم از 23 مالک بنا و خانهی تاریخی از جمله رئیس اتحادیه صنف گوشت گوسفندی تهران به خاطر حفاظت از خانه تاریخی «انیسالدوله»، مالک حمام تاریخی «قبله»، مالک خانه تاریخی «کوچه هفت تن»، مالکان خانه «امین الضرب»، مالک کاروانسرای «خانات»، مالک کافه و هتل «نادری»، رئیس تماشاخانه «سنگلج»، هیات امنا «تکیه نیاوران» و «تکیه تجریش» تقدیر شد.
امادر این میان 9 بنای تاریخی تهران مانند «کاروانسرای گمرک»(پارس)، خانه پدری «جلال آل احمد»، خانه پدری «رضاخان»، خانه کوچه «فیروزکوهی»، تئاتر «نصر»، «گراند هتل»، خانه «رهاوی»، خانه «ملکشهری» و «تئاتر پارس» به دلیل وضعیت نامناسب خود تذکر گرفتند.
انتهای پیام