به گزارش ایسنا، یکی از دانشجویان کارشناسی دانشگاه صنعتی امیرکبیر در خصوص این تجمع گفت: سیاستگذاریهایی در دانشگاههای دولتی صورت میگیرد که دانشگاهها در حال پولی شدن و تبدیل شدن به بنگاههای اقتصادی هستند که این امر در همه حوزهها مشهود است. برای مثال دانشجویان پولی که وارد دانشگاه میشوند و با رتبههای پایین و تنها با پرداخت هزینه به دانشگاههای سراسری میآیند که سال به سال نیز ظرفیت پذیرش این دانشجویان بالا میرود.
وی ادامه داد: سال 93 قانونی مصوب میشود که تحصیل رایگان تنها هشت ترم است و بعد از آن سنوات رفاهی آموزشی به دانشجویان تعلق نمیگیرد و بندی دارد که بر اساس آن به صلاحدید دانشگاه میتواند برای ورودیهای ماقبل عطف به ماسبق کند؛ این امر باعث شده برای ورودیهای 91، 92 و 93 نیز اعمال شود. به طوری که سنوات آموزشی 9 ترم شده است و دانشگاه با تخفیفاتی که داده است، از ترم 10 به بعد از دانشجویان پول دریافت میکند.
این دانشجو ادامه داد: کسی که تغییر رشته داده است یا دو رشتهای است، نباید برای ترمهایی که به مدت زمان تحصیلش اضافه میشود هزینهای پرداخت کند. در بعضی دانشکدهها بعضی از دروس سالی یک بار ارائه میشود که اگر دانشجو نتواند آن را اخذ کند، به ناچار 10 ترم میشود.
وی تصریح کرد: بعضی از دانشجویان کارشناسی به ناچار مدتزمان تحصیلشان طول میکشد و به 9 یا 10 ترم میرسد و چون در دانشگاه دولتی هستند، نباید هزینهای پرداخت کنند. پنج ساله شدن مقطع کارشناسی برای دانشجویان موضوعی معمولی است و دانشگاه باید این را در نظر بگیرد.
این دانشجوی مقطع کارشناسی دانشگاه امیرکبیر تصریح کرد: در ابتدا نمایندگان شورای صنفی و نمایندگان دانشجویان با مسؤولین صحبت کردند و زمانی که با عدم توجه آنها مواجه شدند، این تجمع صورت گرفت.
وی معتقد است که دانشگاه دولتی نباید هزینهای از دانشجویان دریافت کند و باید برای کارشناسی پنج سال و کارشناسی ارشد پنج ترم مدتزمان تحصیل در نظر گرفته شود.
احسان اسماعیل زاده، دبیر شورای صنفی دانشگاه صنعتی امیر کبیر در گفتوگو با ایسنا، در رابطه با تجمع برخی از دانشجویان امیرکبیر در اعتراض به قانون سنوات اظهار کرد: دانشجویان کارشناسی ارشد در ترم 5 نباید هزینهای پرداخت کنند، در حالی که این اتفاق در حال رخ دادن است و دانشجویان باید هزینه آموزشی و خوابگاه را پرداخت کنند که این مبلغ گاهی به حدود سه میلیون تومان هم میرسد و این هزینه به صورت پلکانی افزایش پیدا میکند.
وی ادامه داد: برای دانشجویان کارشناسی این گونه بوده است که ورودیهای 91 وقتی به دانشگاه آمدند، با قانونی مواجه شدند که بر اساس آن تا 10 ترم تحصیل رایگان است. در این میان برای مثال دانشجویی ممکن است برنامهریزی کرده باشد تا مقطع کارشناسی را در مدت 10 ترم تمام کند؛ اما به دلیل تصویب آییننامه جدید، این دانشجو یا باید به مدت هشت ترم کارشناسی خود را تمام کند و یا برای ترمهای 9 و 10 هزینهای پرداخت کند. البته در دانشگاه امیرکبیر ترم 9 رایگان است؛ ولی هزینههای غذا و خوابگاه دو برابر میشود.
دبیر شورای صنفی دانشگاه صنعتی امیرکبیر اضافه کرد: متاسفانه در حال حاضر از دانشجویان ترم 5 کارشناسی ارشد و دانشجویان ترم 10 کارشناسی هزینههایی دریافت میشود. حرفی که ما داریم، این است که وقتی سیستم دانشگاههای برتر مانند امیرکبیر، شریف و... بر اساس هیات امنایی میچرخد، آنها میتوانند تصمیم بگیرند که از دانشجویان پولی دریافت نشود. زیرا دانشگاه دولتی بوده و نباید دانشجویان هزینهای پرداخت کنند. قرار نیست دانشگاه با کم کردن دانشجویان سراسری و با بالا بردن دانشجویان بینالمللی برای خودش درآمدزایی کند و از بچهها پول بگیرد و منبع درآمدش این باشد.
بیانیه شورای صنفی دانشگاه امیرکبیر
دکتر سید احمد معتمدی، رییس دانشگاه صنعتی امیرکبیر در گفتوگو با ایسنا در خصوص تجمع دانشجویان این دانشگاه در اعتراض به قانون سنوات اظهار کرد: در حال حاضر هنوز سنوات را اعمال نکردهایم و برای مقطع کارشناسی در ترم 9 شهریهای دریافت نمیکنیم. در بحث خوابگاهها نیز با کمبود خوابگاه مواجه هستیم که در صورتیکه دانشجویان ورودیهای قبل خوابگاهها را تخلیه نکنند، امکان پذیرش دانشجویان جدید را نداریم.
وی ادامه داد: در بحث خوابگاهها کدام یک از اولویت برخوردارند؛ کسانی که امسال وارد دانشگاه میشوند و یا کسانی که 9 ترم در تهران بودهاند؟ اگر بخواهیم حقی قائل شویم، افرادی که ورودی جدید هستند واجبترند. ما نمیتوانیم مدت زیادی خوابگاه در اختیار آنها قرار دهیم.
معتمدی افزود: مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی این است که کارشناسی چهار سال باید باشد و در هیچ کجا ذکر نشده که کارشناسی پنج سال است. زمانی که میگوییم دانشجو میتواند 10 ترم در دانشگاه بماند؛ یعنی دانشجو را اخراج نمیکنیم؛ ولی در قانون چهار سال برای کارشناسی، دو سال برای کارشناسی ارشد و دو سال هم برای دکتری در نظر گرفته شده است. با این حال دانشگاه برای ترم 9 شهریهای از دانشجویان دریافت نمیکند؛ گرچه قانون این اجازه را میدهد ولی جریمهای صورت نمیگیرد و تنها در ترم 10 این اتفاق میافتد.
وی همچنین ادامه داد: اگر دانشجویی تا آخر مهر از پایاننامه خود دفاع کند، هزینهای از وی دریافت نخواهیم کرد؛ ولی اگر از موعد مقرر بگذرد، به ازای هر 15 روز 125 هزار تومان از اول آبان از آنها دریافت میشود. بنابراین اگر کسی در آبانماه از پایاننامه خود دفاع کند، 250 هزار تومان و اگر تا پایان ترم ادامه دهد، این رقم به 750 هزار تومان خواهد رسید. البته برای کسانی که پروژه آنها ساخت باشد، هزینهای دریافت نمیشود.
معتمدی با بیان اینکه ما امسال بودجه دو و نیم میلیاردی برای پژوهانه دانشجویی اختصاص دادهایم، گفت: پژوهانه دانشجویی با تایید استاد به دانشجویان پرداخت میشود و ما این را در مقابل سنوات قرار دادهایم که اگر دانشجویی کار میکند و نوع پروژهاش به گونهای است که مدتزمان تحصیلش طولانی شده است، استاد بتواند از محل پژوهانه هزینههای وی را پرداخت کند. بنابراین آنچه که ما انجام دادهایم، نسبت به سالهای گذشته به نفع دانشجویان شده است.
وی با اشاره به اینکه دانشجویی که زمان تحصیلش از موعد مقرر میگذرد باید هزینههای خود را پرداخت کند، گفت: ما قصد درآمدزایی از دانشجویان نداریم، بحث این است که دانشجویان را تشویق کنیم که خوابگاه را زودتر تخلیه کنند تا برای ورودی جدید هم جایی باشد. با این حال دانشجویی را اخراج نکردهایم و صرفاً برای دانشجویان ترم 9 کارشناسی، هزینه خوابگاه و تغذیه حدود یکونیم تا دو برابر شده است.
رییس دانشگاه صنعتی امیر کبیر تصریح کرد: ظرفیت خوابگاهها را امسال حدود 13 درصد افزایش دادهایم و گفتهایم کسی را اخراج نکنند و به جای آن هزینههایی برای دانشجویانی که مدت زمان معین تحصیلشان گذشته، اندکی افزایش یافته است.
انتهای پیام