مرگ در «تپه اشرف» به میراث فرهنگی ربطی ندارد

«تپه اشرف را با نرده محصور کرده‌ایم، اما چون هنوز به سایت - موزه تبدیل نشده و بلیت‌فروشی در آن دایر نیست، وظیفه‌ای برای تامین امنیت کسانی که در آنجا تردد می‌کنند، نداریم. حتی می‌توانیم هر نوع تردد که به تپه آسیب برساند را پیگیری حقوقی کنیم.»

به گزارش ایسنا، بیش از هفت سال پیش محوطه‌ی تاریخی «اشرف» در خیابان مشتاق اصفهان کشف شد، محوطه‌ای که تا امروز حدود پنج فصل کاوش را به خود دیده و در طول چند سال گذشته با متوقف شدن کاوش‌هایش، تقریبا به حال خود رها شده است. هر چند بخش‌هایی از آن با هدف حفاظت، با نرده‌های آهنی و دیوار محصور شده‌اند، اما هنوز  برخی از قسمت‌های این تپه‌ی تاریخی باقی مانده‌اند که نیاز به حفاظت دارند، حفاظتی که این محوطه باستانی را بتواند از وجود پایگاه دائمی پیست موتور و دوچرخه‌سواری پاک کند.

ایجاد این حصار برای این محوطه تاریخی اقدامی است که دوستداران میراث فرهنگی اصفهان معتقدند سال‌ها پیش باید انجام می‌شد، اما میراث فرهنگی تا کنون نسبت به اجرائی شدن آن تعلل کرده است، هر چند مسئولان میراث فرهنگی اصفهان تاکید می‌کنند، نسبت به انجام این پروژه اقدامات مورد نیاز را تا کنون انجام داده‌اند و اگر شرایط کنونیِ محوطه به کسی آسیب برساند، میراث فرهنگی جوابگوی آن نیست!

ناصر طاهری، معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان اصفهان در این زمینه به خبرنگار ایسنا می‌گوید: تدابیر اولیه برای ایجاد حصار حفاظتی کامل دور تپه تاریخی اشرف از مدت‌ها قبل پیش‌بینی شده بود و با توجه به اعتبار اختصاص یافته برای این پروژه، به مرور در دست انجام است.

او با بیان اینکه بخش زیادی از تپه اشرف در حال حاضر محصور است، ادامه می‌دهد: در حالی این تپه را محصور کرده‌ایم که تپه‌های تاریخی از گذشته هیچ حصاری نداشته‌اند. آن‌ها معمولا یک محوطه طبیعی بوده‌اند که بر روی آن‌ها یک اتفاق تاریخی رخ داده یا یک معماری ایجاد شده است.

در تپه‌اشرف بلیت‌فروشی نداریم که امنیت تپه را تامین کنیم

وی با این وجود تاکید می‌کند: این اداره کل در حال پیش‌بینی یک حصار در بخش‌های بازِ این محوطه است، تاکنون نیز بخش زیادی از آن حصارکشی شده که بخشی از حصارکشی با نرده و بخشی با دیوارکشی سنگی انجام شده است و ادامه کار نیز به مرور در حال انجام است. چون بخش‌هایی از تپه اشرف را پارک و فضاهای شهری دیگر گرفته‌اند که امکان انجام هر کاری را برایشان نداریم.

او با تأکید بر اینکه برای حفاظت از تپه اشرف طرح‌هایی وجود دارد و یک محدوده و حریم خاص نیز مد نظر است، بیان می‌کند: در این بخش تاریخی از اصفهان بلیت‌فروشی یا بازدیدکننده نداریم که بخواهیم به فکر مسئله امنیت گردشگران در این محوطه تاریخی باشیم. اینجا هنوز یک سایت _‌موزه یا هر چیز دیگری معرفی نشده است که بلیت‌فروشی داشته باشد.

وی با اشاره به این‌که در محوطه‌های تاریخی مانند عالی‌قاپو، میدان نقش جهان یا هر محوطه تاریخی دیگری که گردشگر به آنجا وارد می‌شود، این اداره کل موظف به تامین امنیت گردشگران آن است، ادامه می‌دهد: این‌که متاسفانه کسی در یک تپه تاریخی که هنوز چنین خصوصیاتی را ندارد سقوط کند و حتی منجر به اتفاق تلخی مانند مرگ شود، ما نمی‌توانیم جوابگو باشیم. خیابان نیز پر از جدول است که شهرداری آن‌ها را ایجاد کرده، اگر یک شخص بر اثر هر حادثه‌ای با جداول خیابان برخورد و فوت کند، قطعا شهرداری جوابگو نیست. اشخاص باید خود مراعات کنند.

طاهری همچنین با بیان اینکه «تپه اشرف» پیست موتورسواری یا دوچرخه‌سواری نیست، می‌گوید: اما متأسفانه برخی افراد این مکان را با این نوع محوطه‌های ورزشی اشتباه می‌گیرند و در پایان به ناگهان ما با چنین حوادثی روبرو می‌شویم.

اوتاکید می‌کند: در اطراف این تپه تابلوی راهنما برای معرفی این محوطه‌ی تاریخی نصب شده است، بنابراین اگر کسی با ورود به این محوطه دچار آسیبی شود ما جوابگوی آن نیستیم، از سوی دیگر اگر هر آسیبی به این محوطه وارد شود، ما امگان پیگیری حقوقی داریم.

در پنج کاوش «تپه اشرف» به آن‌چه می‌خواستیم، رسیدیم

او همچنین با تأکید بر اینکه عملیات باستان‌شناسی در این محوطه تاریخی تقریبا رو به پایان است و کاوش‌های باستان‌شناسی در آن عمدتا انجام شده است، بیان می‌کند: در کاوش‌های انجام شده به نتایج مورد نیاز نیز رسیده‌ایم.

وی حتی در پاسخ به این پرسش که باستان‌شناسان پیش از این اعلام کرده‌اند این تپه تاریخی نیاز به حدود 40 فصل کاوش باستان‌شناسی دارد؛ اظهار می‌کند: من این اظهارنظر را نشنیده‌ام اما در چند فصل کاوش انجام شده در این محوطه‌ی تاریخی تقریبا به همه‌ی آن‌چه که تا کنون می‌خواستیم رسیده‌ایم و فکر می‌کنم دیگر نیاز به کاوش در این محوطه نداشته‌ باشیم، بنابراین باید به برنامه‌های بعدی برای این محوطه‌ی تاریخی فکر کنیم.

به گفته‌ی معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری؛ در حال حاضر برنامه مرمت، طراحی و اجرای سایت موزه در دستور کار است که با اجرایی شدن این موارد در آن زمان ما مسائل ایمنی برای گردشگران نیز قطعا در دستور کار است.

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۲۸ شهریور ۱۳۹۵ / ۰۸:۵۸
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 95062817210
  • خبرنگار : 71191