نخستین نشست سران اتحادیه اروپا بدون انگلیس

رایزنی‌های سران اتحادیه اروپا در براتیسلاوا در حالی برگزار شد که با وجود توافق‌ها درباره تلاش برای افزایش همکاری‌های امنیتی و دفاعی، اختلاف نظرها درباره مسائلی چون ورود پناهجویان به این کشورها همچنان ادامه دارد.

به گزاش خبرگزاری ایسنا، در اعلامیه این نشست اتحادیه اروپا که در براتیسلاوای اسلواکی برگزار شد رهبراین 27 عضو این اتحادیه اعلام کردند: ما متعهد شدیم تا به شهروندانمان طی ماه‌های آتی رویکردی را نشان دهیم، آن‌ها می‌توانند به ما اعتماد کرده و مورد حمایت قرار گیرند. ما اطمینان داریم که  ما قصد و توانایی دستیابی به این سطح را داریم.

در ادامه این اعلامیه آمده است: اتحادیه اروپا یک نهاد بی‌نقص نیست اما بهترین ساختاری است که ما برای رسیدگی به چالش‌های جدیدی که با آن مواجه هستیم در اختیار داریم.

برنامه توافق شده در این دیدار تا نشست سران این اتحادیه در رم که مارس سال آینده برگزار می‌شود ادامه  خواهد داشت.

پیش از این آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان در آستانه نشست فوق‌العاده سران اتحادیه اروپا از همتایان خود خواسته بود از فرصت دیدار در براتیسلاوا برای فرستادن پیام همبستگی به اروپاییان استفاده کنند.

او در بدو ورود به پایتخت اسلواکی با اشاره به معضل پناهجویان گفت: ما در یک موقعیت بحرانی قرار داریم و باید نشان دهیم که می‌توانیم بهتر عمل کنیم.

آن طورکه گفته می‌شود بهتر شدن اتحادیه اروپا در نظر مرکل، رهبر قدرتمندترین اقتصاد اروپا باید پیش از هر چیز در سیاست‌های امنیتی، همکاری در حوزه‌های دفاعی و مقابله با تروریسم رخ دهد؛ رهبری که این روزها به دلیل سیاست‌درهای بازش در قبال پناهجویان از هر طرف مورد انتقاد قرار می‌گیرد. 

صدراعظم آلمان هم‌چنین تاکید کرد،  پیام نشست براتیسلاوا باید این باشد که کشورهای عضو اتحادیه خواهان همکاری و حل معضلات موجود هستند و این تنها راه جلب اعتماد شهروندان اروپایی است.

دیدار روز پنج‌شنبه (۲۶ شهریور) نخستین نشست سران اتحادیه اروپا از زمان همه‌پرسی و رأی اکثریت شهروندان بریتانیایی به خروج از این اتحادیه (بریگزیت) بود.

ابتدای تابستان امسال نزدیک به ۵۲ درصد از شرکت‌کنندگان در همه‌پرسی بریگزیت به خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا رأی موافق دادند. مرکل این تصمیم را "ضربه‌ای به وحدت اروپا" توصیف کرده بود.

در همین حال فرانسوا اولاند، رییس‌جمهور فرانسه نیز که در کنار آلمان زوج قدرتمند اروپا شناخته می‌شود ضمن تاکید بر تعمیق همکاری‌های دفاعی در این بلوک به توصیف شرایط اتحادیه اروپا پرداخت و عنوان کرد: ما یا با فروپاشی و تضعیف مواجه خواهیم بود یا می توانیم خلاف این جهت حرکت کنیم و همه با هم به اروپا هدفی بدهم.

مرکل  هم‌چنین در کنفرانس خبری مشترک خود با اولاند در باره وضعیت موجود عنوان کرد: آلمان و فرانسه قاطعانه نقش خود را در ماه‌های آتی برای محقق کردن تمامی تعهدات این نشست ایفا خواهند کرد.

اولاند نیز که کشورش با خروج انگلیس به قدرتمندترین ارتش اروپا تبدیل می‌شود درباره همکاری میان دو کشور گفت: فرانسه و آلمان برای انجام اقدامات لازم به همکاری‌های خود ادامه خواهند داد.

پس از آن دونالد تاسک، رییس این اتحادیه اروپا که ریاست این نشست را نیز بر عهده داشت خاطرنشان کرد که "27 عشو این اتحادیه در حال حاضر بر شرایط فعلی اروپا و این حقیقت که میلیون‌ها اروپایی احساس عدم امنیت می‌کنند متمرکز شده‌اند. "

تاسک نشست روز جمعه این اتحادیه را "جدی اما دور از شکت و بدبینی" توصیف کرد. 

در حالی که روز پنجشنبه ژان کلود یونکر، رییس‌کمیسیون اروپایی برنامه خود برای ایجاد یک ارتش مشترک در اتحادیه اروپا را ارائه داد، تعمیق و افزایش همکاری‌های دفاعی و امنیتی یکی از مهم‌ترین سرفصل‌های این نسشت بود.

رابرت فیکو، نخست وزیر اسلواکی نیز در جریان این نشست اظهار کرد، مسئله‌ای که همه‌خواهان آن هستند اتحاد است که بدون تبادل نظر "بسیار صادقانه" ممکن نخواهد بود.

فیکو هم‌چنین خاطرنشان کرد، اعضای اتحادیه اروپا باید نشان دهند که به رغم بربگزیت "پروژه اتحادیه اروپا" همچنان ادامه خواهد داشت.

با این حال وی به عنوان میزبان این نشست در کنار سایر رهبران شرق اروپا، با برنامه خود برای "عدم ورود حتی یک مسلمان به کشورش" و عدم پذیرش سهم تعیین شده در اتحادیه برای پذیرش پناهجویان، چهره‌ای تفرقه‌افکن در مسئله پناهجویان محسوب می‌شود.

از نظر صدراعظم آلمان موضوع پناه‌جویان و مهاجران در صدر مسائل مورد اختلاف در میان ۲۷ کشور باقیمانده در اتحادیه اروپا قرار دارد. او تصریح کرده که مسئله حفاظت از مرزهای خارجی اتحادیه اروپا و مقابله با علل آواره شدن انسان‌ها در کشورهای بحران‌زده، به طور طبیعی از مهم‌ترین موضوع‌های رایزنی‌ها در براتیسلاوا بوده است.

علاوه بر این درباره چگونگی حفاظت از مرزهای خارجی اتحادیه اروپا و جلوگیری از ورود گسترده پناه‌جویان و مهاجران میان کشورهای اروپایی اختلاف نظر شدیدی وجود دارد.

ویکتور اوربان، نخست وزیر مجارستان، پیش از آغاز نشست براتیسلاوا نرده‌کشی مرزها را "راه حل" جلوگیری از ورود مهاجران و پناه‌جویان به کشورهای عضو اتحادیه اروپا عنوان کرده است.

اوربان که پیش از این نیز موضع‌گیری‌های بحث‌برانگیزی درباره پناهجویان داشته تاکید کرد که وقتی آمریکا با ایجاد مانع در مرزها جلوی مهاجرت غیرقانونی را می‌گیرد قابل قبول نیست که اروپا قادر به این کار نباشد.

او بدون نام بردن از فرد مشخصی از سیاستمدارانی که به جای بستن مرزها بحث پذیرش پناهجویان را مطرح می‌کنند به شدت انتقاد کرد.

آلمان که در جریان موج جدید ورود مهاجران و پناه‌جویان به اروپا بیشترین تعداد از آنها را پذیرفته بارها دیگر کشورهای اروپایی را سرزنش کرده که به تعهدات خود در این زمینه عمل نمی‌کنند.

رئیس جمهور فرانسه گفته است که برای جلب دوباره اعتماد شهروندان اروپایی مهم‌ترین محورهای رایزنی‌ها در براتیسلاوا باید موضوع‌های امنیت، توانایی‌های سیاست‌خارجی و اشتغال‌زایی باشد.

در نشست سران ۲۷ کشور اروپایی در پایتخت اسلواکی هم‌چنین به دلیل تعلل هم‌چنان لندن در آغاز روند دو ساله جدایی خود تنها به صورت غیررسمی درباره برگزیت بحث و رایزنی  شد.

در همین حال کشورهای عضو اتحادیه اروپا اعلام کرده‌اند، که این کشورها خواهان آغاز روندی اصلاحاتی تحت عنوان "روند براتیسلاوا" در این نشست شده‌اند که بحث‌های مرتبط به آن در اوایل سال آتی در مالتا صورت گیرد و پس از آن در مارس 2017 هم‌زمان با شصتمین سالگرد بنیانگذاری اتحادیه اروپا در رم مورد توافق قرار گیرند. 

انتهای پیام

  • شنبه/ ۲۷ شهریور ۱۳۹۵ / ۱۱:۳۴
  • دسته‌بندی: آمریکا و اروپا
  • کد خبر: 95062716649
  • خبرنگار :