به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری رویترز، کارشناسان گفتند: اگرچه این توافقنامه در زمینه تدارکات نظامی روزانه، تقریبا پیش پا افتاده است اما نقطه عطفی در رابطه دفاعی آمریکا ـ هند محسوب میشود چرا که اهمیت سیاسی فوقالعادهای برای هند که شاهد حساسیتهای داخلی است، دارد.
اشتون کارتر، وزیر دفاع آمریکا در کنفرانسی خبری مشترکی با مانوهار پاریکار، همتای هندیاش گفت: امضای این توافقنامه تهیه تدارکات برای عملیاتهای مشترک را بسیار آسانتر و کارآمدتر میسازد.
پاریکار گفت: این توافقنامه به نیروهای دریایی هند و آمریکا اجازه خواهد داد تا در عملیاتها و مانورهای مشترک و همچنین در تامین کمکهای بشردوستانه راحتتر از یکدیگر حمایت کنند.
تمایل واشنگتن برای برقراری همکاری امنیتی عمیقتر با هند بدون امضای این توافقنامه لجستیکی و همچنین امضای دو معاهده دیگر که امکان مکاتبات امن و تبادل دادههای دریایی و دیگر دادهها را فراهم میسازد، بسیار پیچیده بود. این توافقنامهها میان آمریکا و دیگر شرکای دفاعیاش امری عادی تلقی میشود.
اما هند نگران است که چنین توافق نامهای این کشور را به میزبان نیروهای آمریکایی در پایگاهش تبدیل کند یا آن را به یک ائتلاف نظامی با آمریکا بکشاند و خود مختاری دیرینه و سنتیاش را متزلزل کند.
کارتر و پاریکار در اصل در آوریل سال جاری میلادی به توافقنامهای دست یافتند اما تا این لحظه جزئیاتش نهایی نشده بود.
کارتر برقراری روابط نظامی نزدیکتر با هند را در اولویت قرار داده و سال گذشته واحد ویژهای را در پنتاگون ایجاد کرد تا همکاری با هند را ارتقاء بخشد. سفر پاریکار به واشنگتن ششمین تعامل متقابل میان این دو مقام ارشد دفاعی محسوب میشود.
بنجامین شوارتز، مقاطعه کار سابق هند در پنتاگون و یکی از مقامات کنونی شورای تجارت آمریکا ـ هند که روابط تجاری میان این دو کشور را ارتقا میدهد، گفت: امضای این توافقنامه لجستیکی نشان میدهد که روابط دفاعی نزدیکتر با آمریکا در اولویت دولت نارندرا مودی، نخست وزیر هند قرار دارد. سالها اطلاعات غلط درباره این توافقنامهها در اختیار رسانههای هند قرار گرفته بود. امضای این توافقنامه نشان میدهد که دولت مودی حاضر است انتقاد سیاسی کوتاه مدت را برای امضای این توافقات با هدف به دست آوردن مزایای بلند مدت از ایجاد روابط دفاعی با آمریکا به جان بخرد.
کارتر و پاریکار تاکید کردند که این توافق لجستیکی به معنای استقرار نیروهای آمریکایی در هند نیست.
ارتش آمریکا صریحا اعلام کرده که میخواهد همکاری بیشتری با هند به ویژه در بخش مقابله با چین داشته باشد چراکه مقامات آمریکا معتقدند پکن با ادعاهایش بر دریای چین جنوبی خطر یک درگیری گسترده را به وجود میآورد.
پاریکار گفت: هند و آمریکا در آزادی دریانوردی و هوانوردی و تجارت آزاد در اقیانوسهای هند و آرام منافعی مشترک دارند.
انتهای پیام