به گزارش ایسنا، ایجاد فضای امن و به دوراز دلهره و پرداخت خسارت به دفاتر و شرکتهای ایرانی که به واسطه کودتا دچار خسارت شدهاند از جمله مواردی است که انتظار میرود دولت ترکیه با توجه به سود سرشاری که سفر سالانه یک میلیون و 600 تا یک میلیون و 800 هزار گردشگر ایرانی برای آنها به دنبال دارد در جهت تحققشان اقدام کند.
محسن مرتضاییفر، سرکنسول کشورمان در استانبول که آخرین روزهای ماموریتش را سپری میکند در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، در مورد برخی انتقادها از برخوردهای نامناسب با اتباع ایرانی در ترکیه، با تاکید بر این که در جهت فراهم کردن شرایط مناسب برای ایرانیان از هیچ تلاشی دریغ نکرده و نخواهیم کرد، خاطرنشان کرد: در مورد برخورد با اتباع ایرانی یکی از وظایف وزارت امور خارجه و بخش کنسولی سفارت ما دفاع از حقوق شهروندان در همه زمینههاست. مثلاً اگر خدای نکرده با هموطنانمان برخورد بدی شود یا مورد سرقت جزئی واقع شوند قطعاً به موضوع ورود پیدا کرده و مراتب اعتراض خود را به کشور میزبان ارائه و اقامه دعوی خواهیم کرد.
او با اشاره به لغو ممنوعیت اعزام تورهای گردشگری کشورمان به ترکیه گفت: با مقامهای ترکیه مذاکرات لازم انجام و در سفری که آقای ظریف به این کشور داشتند هم در رابطه با ادامه حضور تورهای ایرانی در ترکیه گفتوگو شد.
وی در پاسخ به این سوال که با توجه به از سرگیری حضور تورهای ایرانی آیا دولت ترکیه برای حفظ امنیت اتباع کشورمان اعتمادسازی لازم را انجام داده است یا خیر؟ گفت: یکی از مطالبات ما و سفارت این است که اگر تورهای ایرانی به ترکیه بیایند باید بررسی شوند و این امر جز بررسیهای ترکیه است که اگر مواردی بوده که برای ایرانیها مشکلی ایجاد کرده و یا دچار ناامنی شدهاند باید مساعدتهای لازم را با کشورمان انجام بدهند.
سرکنسول کشورمان در استانبول ضمن انتقاد نسبت به برخی برخوردها در زمان کودتا، خاطرنشان کرد: بخشی از این برخوردها مربوط به مقامهای ترک و بخش دیگر مربوط به گردانندگان تورها میشود. بعضی از راهنماهای تورها مسافران را در فرودگاهها رها کرده و میروند. این در حالی است که آنها نسبت به مسافران تور خود مسوولیت دارند و باید تا آخرین لحظه این مسوولیت را متقبل شودند.
مرتضاییفر با اشاره به متضرر شدن برخی از تجار و گردشگران کشورمان در زمان کودتا گفت: به گردشگران توصیه میکنم که حتما از تورها بخواهند آنها را بیمه کنند؛ چرا که با پیش آمدن یک حادثه در سفر امکان دارد هزینههای سنگینی بر آنها تحمیل شود که در صورت بیمه بودن، تور موظف به پرداخت هزینهها خواهد بود.
وی خاطرنشان کرد: متاسفانه اخیراً شاهد حملات تروریستی در ترکیه هستیم و میبینیم که عموماً چنین اقداماتی در محلهای پر تردد انجام میشود و به همین دلیل ما از هموطنان خود میخواهیم که در مناطق پر تردد رفت و آمد نکنند.
سرکنسول کشورمان در آنکارا با اشاره به کشته شدن چند تن از اتباع ایرانی در حوادث تروریستی ترکیه گفت: متاسفانه در حادثه مرزی، فرودگاه و حمله انتحاری در ترکیه سه تن از هموطنانمان را از دست دادهایم. پروندههای این عزیزان در دست پیگیری است. نکتهای که بر آن تاکید میکنم این است که هرگاه به واسطه چنین حوادثی یا موارد دیگر اتباع ما جان و مالشان در خطر بیفتد باید با گرفتن وکیل از ترکیه درخواست خسارت کنند. در صورتی که آنها وکیل بگیرند وزارت خارجه هم از حقوق اتباع ایرانی حمایت خواهد کرد. با این حال نباید فراموش کرد که بررسی پروندههای حقوقی بسیار زمانبر است.
او در پاسخ به این سوال که آیا همچنان هشدارهای وزارت خارجه برای سفر به ترکیه پابرجا است یا خیر؟ گفت: ایران تا امروز پروازهای خود به ترکیه را قطع نکرده است و فقط پس از کودتای نافرجام تا بهبود اوضاع سفر تورهای گردشگری را لغو کرده بودیم که مجداد از سر گرفته شد. با این حال در هر شرایطی به هموطنانمان توصیه میکنیم که به هیچ عنوان از سایرین بستههایی را برای آوردن به ایران قبول نکنند. جدا از احتمال حملات تروریستی احتمال سوءاستفاده از افراد برای حمل مواد مخدر هم وجود دارد .علاوه بر این لازم است هموطنانمان به محض بروز حادثه به کنسولگریها مراجعه کرده و از آنها درخواست کمک کنند.
وی همچنین در رابطه با شایعههایی که چندی پیش در مورد اتمام دوره لغو روادید بین تهران و آنکارا مطرح شده بود، افزود:در هیچ یک از اجلاس کمیسیونهای کنسولی در رابطه با موضوع روادید بین ایران و ترکیه موضوعی مطرح نشده و هیچ وقت روادید بین ایران و ترکیه در دستور کار نبوده است بهویژه در حال حاضر که ترکیه برای افزایش توریست با سایر کشورها هم لغو روادید انجام میدهد. در مورد ایران و ترکیه هم اتباع دو کشور همچنان میتوانند به صورت 90 روز مستمر یا 90 روز متناوب در دو کشور بمانند. اگر بخواهند هم میتوانند به کشورشان برگشته و بعد از سه ماه دوباره اقدام کنند.
مرتضاییفر در رابطه با گفتوگوهای کنسولی بین تهران و آنکارا و همچنین تعداد زندانیان ایرانی در ترکیه گفت: حدود 300 زندانی در ترکیه داریم که مرتب با مسوولان زندان رایزنی کرده و به دیدن آنها میرویم. قوه قضاییه یا وزارت دادگستری دو کشور به طور مرتب در تعامل هستند. حدوداً بالای 50 درصد زندانیان ایران در ترکیه را به دلیل جرائم مواد مخدر و حمل و نقل آن بازداشت کردهاند. ما به طور مرتب با ترکیه در حال رایزنی هستیم تا در صورت امکان زندانیانی ایرانی بقیه دوران محکومیت خود را در کشور بگذرانند.
انتهای پیام