رئیس پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای:

کیفی‌سازی رادیوداروها و ورود به عرصه بین‌المللی از اهداف ماست

رئیس پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای گفت: در حال حاضر نه تنها تولیدکننده رادیوداروهای موردنیاز کشور هستیم، بلکه آن را صادر می‌کنیم و ورود به عرصه بین‌المللی با کیفی‌سازی تولیدات از اهداف ماست.

به گزارش ایسنا، حسین خلفی در مراسم رونمایی از رادیو داروهای68Ga-psma  و 68Ga-DOTA  که در محل بیمارستان رضوی برگزار شد، اظهار کرد: نه تنها تولیدکننده و تامین‌کننده رادیوداروهای موردنیاز کشور هستیم، بلکه آن را صادر نیز می‌کنیم، ورود به عرصه بین‌المللی با کیفی‌سازی تولیدات از اهداف ماست.

وی با اشاره به این‌که «در سال گذشته تولیدات رادیودارویی به کشورهای اتریش، هند، پاکستان، نیوزلند و عراق داشته‌ایم» اظهار کرد: در سال 90 موفق به تولید تنها یک یا دو نوع رادیوداروی تشخیصی شده بودیم، اما در اوج تحریم‌ها به سمت تولید رادیودارو قدم گذاشتیم و در این زمینه موفق شدیم.

وی درباره دو رادیوداروی رونمایی شده، اظهار کرد: رادیو داروهای 68Ga-psma و 68Ga-DOTA  از ژنراتور ژرمنیوم 68 و گالیوم 68 تولید شده‌اند؛ ژرمنیوم 68 دارای نیمه عمری 270 روزه است و برای تولید رادیودارو می‌توانند مورد استفاده قرار بگیرد.

رئیس پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای ادامه داد: گالیوم 68 نیز نیمه عمری 68 دقیقه‌ای دارد و می‌توانیم از آن برای تشخیص بیماری‌ها استفاده کنیم؛ بنابراین ما به راحتی می‌توانیم روزی دو بار از این ژنراتور به فاصله هفت ساعت استفاده داشته باشیم.

وی با اشاره به این‌که«تولید این رادیوداروها با همکاری سازمان انرژی اتمی صورت گرفته و این موضوع مایه مباهات است» اظهار کرد: این نیمه عمر کوتاه موجب نشان‌داروسازی می‌شود، با مولکول‌ها ترکیب شده و به تشخیص بیماری‌ها کمک می‌کند.

وی با بیان این‌که «حمل و نقل ژنراتور گالیوم بسیار راحت است» ادامه داد: ژنراتور گالیوم وزن کمی دارد و قطر و ارتفاع آن به ترتیب 11 و 22 سانتی متر است، رادیوداروهایی که با گالیوم ساخته می‌شوند در درمان‌های تشخیصی بسیار کمک‌کننده هستند.

خلفی تصریح کرد: دانش ساخت ژنراتور گالیوم در کشور بومی‌سازی شده و برای اولین بار در سال گذشته در دانشگاه هامبورگ رونمایی شده است، از سال گذشته به جمع پنج کشوری پیوستیم که این رادیودارو را تولید می‌کنند.

وی با بیان این‌که «کشورهای هلند، آمریکا، آلمان و روسیه از تولیدکنندگان این ژنراتور هستند»، اظهار کرد: تاکنون حدود 13 عدد از این ژنراتور در کشور تولید شده که هشت عدد در کشور وجود دارد و پنج ژنراتور را به خارج از کشور صادر کرده‌ایم، این موضوع نشان از کیفیت بالای این رادیودارو دارد. 

وی با اشاره به این‌که «در سازمان انرژی اتمی در پی کسب فناوری و بومی‌سازی آن هستیم» اظهار کرد: رادیوداروی68Ga-psma  از سال 2015 در امریکای شمالی و اروپا برای تشخیص سرطان‌های پروستات مورد استفاده قرار گرفته است، تولید این رادیودارو در کشور نشان می‌دهد که جامعه علمی جمله «ما می‌توانیم» را به فعل درآورده‌اند.

رئیس پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای با بیان این‌که «مشکل اصلی دنیا با ما خودباوری است نه مسائل هسته‌ای»، اظهار کرد: در سازمان انرژی اتمی برای تولید انواع داروهای تشخیصی و درمانی با همکاری انجمن پزشکی هسته‌ای گام‌هایی برداشته‌ایم، به طور مثال در حال تولید ید 131، انواع کیت‌های دارویی و ... هستیم.

وی درباره برنامه‌های سازمان انرژی اتمی در حوزه درمان، گفت: تولید و توسعه رادیوداروها و کیت‌های رادیو ایزوتوپی و تولید و توسعه رادیو ایزوتوپ‌های پزشکی از جمله برنامه‌های ماست که بخش دوم را با همکاری انجمن پزشکی هسته‌ای انجام می‌دهیم.

وی  افزود: طراحی و احداث مرکز رادیوداروی سیکلوترون کرج، مرکز تولید رادیودارو و کیت‌های براساس رکتور و ... از جمله اقداماتی است که انجام خواهیم داد.

رئیس پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای کشور در خصوص اقدامات انجام شده در حوزه کشاورزی، پزشکی و سلامت نیز عنوان کرد: در سال گذشته سانتریفیوژهایی که به کمک تولید داروها و سرم‌سازی‌ها درآمد در سازمان انرژی اتمی ساخته شد.

وی با اشاره به این‌که «در بحث کشاورزی هسته‌ای شاهد قدم‌های خوبی بوده‌ایم»، گفت: در خصوص نگهداری موادغذایی، هفته گذشته در گلستان در کنار سیلوی 60 هزار تنی سامانه پرتودهی پرتابل را که برای اولین بار در کشور ایجاد شده برای نگهداری گندم‌ها ایجاد کرده‌ایم، در گذشته در نگهداری گندم مشکلات فراوانی داشته‌ایم، در تابستان سال جاری نیز جشن برنج را با بیش از 60 هکتار محصول در شمال کشور برگزار خواهیم کرد.

انتهای پیام

  • پنجشنبه/ ۴ شهریور ۱۳۹۵ / ۱۸:۳۰
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 95060102711
  • خبرنگار :