وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی:

اوج هنر ایران باستان در برنزهای لرستان است

دکتر علی جنتی گفت: اوج هنر ایران باستان در برنزهای لرستان است.

به گزارش ایسنا، دکتر علی جنتی در همایش فرهنگی لرستان که در محل سالن نمایشگاه‌های شهرداری تهران در بوستان گفت‌وگو برگزار شد، با بیان اینکه یافته‌های باستان شناسان و دیرینه‌شناسان نشان می‌دهد که سرزمین کهن ایران از نخستین تمدن‌ها و یکی از چند تمدن حیات بشری است، اظهار کرد: لرستان با یادمان‌های بی‌بدیل خود شاید یکی از نخستین‌های تاریخ تمدن بشری است.

وی ادامه داد:‌ قوم لر (کاسیت) قبل از آنکه آریایی‌ها به ایران بیایند 4 هزار سال قبل در دامنه‌های زاگرس می‌زیستند و این قوم به خاطر مفرغ‌سازی در دنیا نمونه است.

جنتی با بیان اینکه اوج هنر ایران باستان در برنزهای لرستان است، افزود: این هنر در زمان‌های بسیار طولانی در ابزارسازی تکامل یافت و به چنان درجه بالندگی رسید که در قرون متمادی الهام‌بخش هنرمندان این دیار بوده است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه وقتی کاوش باستان‌شناسانه‌ در لرستان پیش می آید برنزی جدید از تمدن این سرزمین زنده می‌شود که تحسین همگان را بر هنرنمایی پیشینیان آنان برمی‌انگیزد.

وی افزود: قلل به هم پیوسته زاگرس با مواهب بیکران و جلوه‌هایی از چشمه‌ساران و رودهای خروشان و جنگل‌ها و مراتع سرسبز اوج زیبایی را در لرستان به تماشا گذاشته است.

جنتی گفت: در جای‌جای این سرزمین که ترنم نغمه‌های زندگی جاری است، نیازی نیست کسی به خانه خود گل بیاورد چرا که لرستان طبیعتی دارد که در چهارفصل زمین و زمان را گل‌باران می‌کند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه مهمان‌نوازی و غریب‌نوازی مردمان این سرزمین زبانزد خاص و عام است افزود: پذیرایی گرم از مهمانان از سنت‌های ستودنی و بسیار پسندیده قوم لر است. برخورد دوستانه و بی‌آلایش مردمان این دیار  نشان از ارزش‌های پایدار زندگی است.

وی با اشاره به اینکه مردم لرستان گنجینه‌ای از آیین و سنن را در تار و پود این سرزمین تنیده‌اند و بی‌شک تعدد و تنوع آداب و رسوم و سنت‌های بومی لرستان در طول قرن‌های متمادی بزرگترین داشته‌ها و میراث قوم لر را پدید آورده است، اضافه کرد: میراث فرهنگی تنها آثار و اشیای قدیمی نیستند بلکه میراث ناملموس مردم لرستان آیین‌ها، سنت‌ها، تجلی‌های زندگی، آداب و رسوم نیاکان را شامل می‌شود.

جنتی اضافه کرد: تاکنون بیش از 200 آیین سنتی در لرستان شناسایی شده و بیش از 20 مورد از آنان در میراث فرهنگی ثبت شده است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: مستندنگاری سنت‌ها و آیین‌های لرستان در شهرها و روستاها باید به سرانجام برسد.

وی اضافه کرد: لرستان به خاطر ساکنان خود به هنر شعر علاقه‌مند است و به جرات می توان گفت لرستان سرزمین ترانه‌هاست و شعر در بطن زندگی و زندگی در بطن شعر تکمیل می‌شود. شعر در همه زندگی مردم لرستان، ‌در کار و تلاش، عشق و اندوه، شیون و زاری، اوج باورهای مذهبی در جنگ و دلاوری و در بازی‌ها و سرگرمی از شعر و ترانه استفاده می‌شود.  

جنتی با بیان اینکه نواهای آهنگین مادران لر در قالب سروده‌های پاک، لالایی‌ها، مویه‌ها، سرایش از تاریخ وحوادث نانوشته‌ای را به یاد می آورد، تصریح کرد: داستان‌های محلی در شکل‌گیری شخصیت کودکان و حتی بزرگسالان تاثیر بسیار داشته است و این داستان‌ها در مورد نبردها، خیر و شر،‌ دیو و انسان، مانند کلیله و دمنه از زبان حیوانات مرسوم است.

وی گفت: اشعار لری بسیار فراوان و اغلب برگرفته از واقعیات و حماسه‌های محلی و سرگذشت شیرزنان و مردان غیور لر از جمله شیرعلی مردان‌خان و قدم‌خیر و ... روایت می‌کند.

جنتی افزود: آنچه در حافظه تاریخی هر ملتی برای همیشه باقی می‌ماند در قالب دفاع از شرف و حیثیت انسانی به وجود آمده است و تاریخ به یاد ندارد که از سر ظلم و جور حماسه ایجاد شود بلکه حماسه مولود مظلومیت و نیک‌اندیشی است.

وی ادامه داد:‌ لرستان دیار دلیران است و در سایه جانبازی‌های خود در معبر جهان‌گشایی اسکندرها، چنگیزها و تیمورها خراج‌گذار هیچ زورمدار نبوده است.

وزیر ارشاد با بیان اینکه مردم لر مردمی سلحشور هستند، گفت: تاریخ هرگز به یاد ندارد که قوم لر به سرزمین ایران خیانت کند یا در برابر ظلم و جور سر سازش و تسلیم فرود بیاورد بلکه همیشه با دلاوری، حق‌طلبی و شجاعت در برابر ستم ایستادگی کرده است.

جنتی تصریح کرد:‌قوم لر در دفاع مقدس دوشادوش ملت ایران ایستادگی و دلاوری را تمام کرد و نام دلاورمردان و حماسه‌سازان لر در سروده‌های حماسی آنان نمایان است.

وی گفت: حماسه قدم‌خیر اشاره به شیرزنی دارد که همراه با برادران خویش برای دفاع از سرزمین خود در مقابل استبداد قد علم کرد و این حماسه همچنان زنده است و بیشتر سرودها در وصف قدم خیر با ریتم حماسی است.

جنتی گفت: خوانندگانی مثل مرحوم رضا سقایی با نوای به یادماندنی دایه دایه، خوانندگانی مثل رحمان پور و همت‌علی سالم نمونه‌هایی از هنرمندان موسیقی لرستان هستند و موسیقی لرستان متفاوت و بسیار دقیق و عمیق است و گاهی دارای ضربی آرام و کشش‌های کوتاه و گاهی با طنین تند و خشمگین نواخته می‌شود.

وزیر فرهنگ گفت: آهنگ‌سازان، نوازندگان و خوانندگان تصنیف‌های لری را به بهترین شکل روایت می کنند و به همین دلیل بخش مهمی از موسیقی لری ریتمی حماسی دارد.

جنتی با تاکید بر اینکه هنر با روح قوم لر آمیخته است به ویژه موسیقی که با فرهنگ لر نقش آفرینی می‌کند، افزود: بخش مهمی از ادبیات مقاومت ایران مرهون احساسات وطن‌پرستانه مردمان سلحشور لرستان است. مردمی که هنوز علی‌رغم هجوم افسارگسیخته مدرنیته، به فرهنگ و هنر و آوای خود همچنان وفادارند.

وی گفت: بستر مناسبی برای معرفی هرچه بیشتر این قوم در فراتر از مرزها باید فراهم شود.

وزیر ارشاد بیان کرد: متاسفانه برخی گروه‌های غیرقانونی و زیرزمینی سروده‌هایی علیه اقوام مختلف منتشر کردند که آن‌ها را محکوم می‌کنیم و از لحاظ قانونی تحت پیگرد قرار خواهند گرفت.

انتهای پیام  

  • دوشنبه/ ۲۵ مرداد ۱۳۹۵ / ۲۲:۲۹
  • دسته‌بندی: لرستان
  • کد خبر: 95050116185
  • خبرنگار :