بهمن رشیدپور در گفت و گو با خبرنگار ایسنا افزود: بیشترین آمار مبتلایان به سرطان مربوط به شهرستان بویراحمد با تعداد 223 نفر بود.
وی بیان کرد: شایع ترین بیماریهای سرطانی در این استان از نوع سرطان پوست با تعداد 125 مورد و سرطان معده با تعداد 84 مورد بودند.
کارشناس بیماری های غیر واگیر مرکز بهداشت کهگیلویه و بویراحمد خاطرنشان کرد: تعداد کودکان زیر 6سال مبتلا به سرطان در سال گذشته 6 نفر بودند که دو مورد از آنها مبتلا به سرطان مثانه، یک مورد سرطان پوست، یک مورد سرطان خون، یک مورد تومور مغزی و یک مورد آنها نیز سرطان تیروئید هستند.
رشیدپور تاکید کرد: مواجه شدن با اشعه ماوراء بنفش و محافظت نکردن از پوست، رویارویی شغلی با با زغال تار و ترکیبات آرسنیک، سابقه ابتلا خانوادگی، ظهور خالهای متعدد یا غیر معمول و آفتاب سوختگی های شدید در دوران کودکی از جمله عوامل افزایش خطر ابتلا به سرطان پوست است.
وی هر تغییری در اندازه و رنگ خال یا محل تیره ای که در پوست وجود دارد، انتشار رنگدانه محل تیره پوست مثل رنگ نقره ای که از لبه خال فراتر رفته است و تغییر در محل، خارش و درد را از علائم و نشانه های سرطان پوست عنوان کرد.
کارشناس بیماری های غیر واگیر مرکز بهداشت کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به راه تشخیص سرطان پوست از طریق خودآزمایی تصریح کرد: همه افراد باید پوست خود را به طور مرتب معاینه کنند که بهترین زمان معاینه بعد از استحمام است. فرد باید پوست خود را زیر نور مناسب اتاق و با استفاده از آینه قوی و یک آینه دستی معاینه کنند بهتر است ابتدا از مناطقی که خال ها و یا لکه های مادرزادی وجود دارند، شروع کرد. باید به تغییرات جدید به ویژه تغییر در اندازه، شکل، نوع بافت، رنگ خاص و یا وجود زخمی که بهبود نیافته توجه کرد.
رشیدپور ادامه داد: تنها راه تایید تشخیص نمونه برداری است که در این روش باید تمام منطقه مشکوک برداشته شود اما اگر ضایعه به حدی است که امکان برداشت کامل آن وجود ندارد می توان قسمتی از بافت را برداشت.
وی عنوان کرد: خودداری از رویارویی با نور آفتاب بین ساعات 10 صبح تا 4 بعدازظهر زمانی که سایه انسان از خود انسان کوتاه تر است اشعه های آفتاب در قوی ترین وضعیت خود قرار دارند، محافظت از پوست با پوشیدن لباس های پوشیده و آستین بلند، استفاده از کرم های ضد آفتاب با معیار اس پی اف بالاتر از 30 حتی در روزهای مه آلود و ابری، استفاده از کلاه برای پوشاندن صورت، گوش ها و گردن و استفاده از عینک های آفتابی با جذب اشعه ماوراء بنفش 99 تا 100 درصد برای محافظت از چشم ها و پوست اطراف چشم از راه های پیشگیری از این سرطان است.
کارشناس بیماری های غیر واگیر مرکز بهداشت کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: انواع سرطان پوست، سرطان های پوست ملانومائی که شامل کارسنیوم سلول های پایداری و کارسنیوم سلول های سنگفرشی می شود و سرطان پوست غیر ملانوئی است.
رشیدپور گفت: عفونت معده با باکتری هلیکوباکتر پیلوری، ابتلا به گاستریت مزمن معده، سن بالا، جنس مذکر، رژیم غذایی پرنمک، کم میوه و کم سبزیجات، کم خونی، سیگار کشیدن، متاپلازی روده ای و پیلیپوز آدنوماتوز از جمله عوامل افزایش خطر ابتلا به سرطان معده هستند.
وی افزود: سوء هاضمه و ناراحتی های معده، احساس نفخ و باد کردن بعد از غذا خوردن، تهوع خفیف، کاهش اشتها و سوزش سر دل از علائم و نشانه های مراحل اولیه و وجود خون در مدفوع، استفراغ، کاهش وزن بدن و درد معده از جمله علائم و نشانه های سرطان معده در مرحله پیشرفته هستند.
کارشناس بیماری های غیر واگیر مرکز بهداشت کهگیلویه و بویراحمد معاینه بالینی و شرح حال، ارزیابی عادات و وضعیت سلامت بیمار، انجام معاینات بالینی از راههای تشخیص سرطان معده است.
رشیدپور در رابطه با درمان سرطان معده بیان کرد: جراحی رایج ترین درمان برای همه مراحل سرطان معده است که به صورت برداشت نسبی یا کامل معده انجام می شود و شیمی درمانی، اشعه درمانی، شیمی اشعه درمانی و درمان بیولوژیک سایر راه های درمان هستند.
وی ادامه داد: حفظ وزن مناسب با انجام فعالیت فیزیکی حداقل 30 دقیقه در پنج هفته، مصرف نکردن سیگار و الکل، استفاده از حداقل پنج وعده سبزیجات و میوه های مختلف در روز، محدودیت در مصرف گوشت قرمز یا گوشت های فرآوری شده مانند همبرگر، سوسیس و کالباس و استفاده از غلات کامل را از مهم ترین راه های پیشگیری از این سرطان هستند.
کارشناس بیماری های غیر واگیر مرکز بهداشت کهگیلویه و بویراحمد خاطرنشان کرد: پرهیز از مصرف دخانیات، داشتن فعالیت بدنی منظم، نگهداشتن وزن بدن در حالت ایده آل، داشتن تغذیه سالم، محافظت از خود در برابر عفونت ها، محافظت از پوست خود، رعایت کردن اصول ایمنی در محیط کار و منزل، داشتن زندگی روانی معنوی سالم، داشتن زندگی اجتماعی سالم و مراجعه به پزشک در صورت دارا بودن علائم هشدار دهنده سرطان اصول 10 گانه پیشگیری از سرطان هستند.
رشیدپور تصریح کرد: طبق اسناد سازمان جهانی بهداشت از 40 درصد سرطان ها می توان پیشگیری و مواردی هم که قابل پیشگیری نیستند را می توان با مراجعه به موقع و تشخیص زودهنگام در سایه خودمراقبتی و نگاه امیدوارانه به این بیماری درمان کرد.
وی بیان کرد: برای تشخیص سرطان سینه آموزش های خود مراقبتی به زنان و روش معاینه، تشخیص سرطان کولون یا روده بزرگ از طریق غربالگری در افراد مشکوک به این نوع سرطان به روش کولونسکوپی، تشخیص سرطان دهانه رحم با انجام تست پاپ اسمیر به صورت روتین در زنان واجد شرایط که در مراکز بهداشتی - درمانی استان صورت گرفته و اقدام به تشخیص موارد پاپیلومای انسانی می شود.
کارشناس بیماری های غیر واگیر مرکز بهداشت کهگیلویه و بویراحمد اضافه کرد: نهایتا از مردم محترم استان می خواهیم که بدانند اکثریت سرطان ها مانند سایر بیماری های غیر واگیر با خود مراقبتی و امید به زندگی قابل پیشگیری و درمان هستند.
انتهای پیام