سیدمحمدمهدی هادوی - رییس پژوهشگاه مواد و انرژی - در گفتوگو با ایسنا، درباره تولید آلیاژ نقره بیان کرد: ورقهای نقره باید چند خاصیت داشته باشند که یکی از مهمترین آنها مقاومت در برابر خوردگی و سیاه شدن است، یعنی باید سیاهشدگی آن نسبت به آلیاژهای موجود کمتر، استحکام آن بیشتر و قابلیت شکلپذیری بیشتری داشته باشد تا قلمزنی روی آن بهراحتی انجام شود.
او ادامه داد: با کمک اساتید و دانشجویان در پژوهشگاه مواد و انرژی در مدت مدت ششماه به دانش فنی تولید ورقی با ویژگیهایی که مد نظر بود، رسیدیم و آن را در سطح پایلوت پژوهشگاه تولید کردیم، یعنی از بحث آزمایشگاهی به بحث پایلوت آوردیم و بهشکل نیمهصنعتی تولید کردیم که مورد تأیید کارفرماها قرار گرفت.
هادوی با بیان اینکه کارفرمای اصلی ما ستاد بازسازی عتبات عالیات بود، افزود: این آلیاژ بعد از استفاده در عتبات و عالیات به حوزه صنایع دستی وارد و سپس به استاد منصور کیخسروی (هنرمند قلمزنی) تحویل داده شد. از این به بعد، هنرمندان صنایع دستی میتوانند از ورق تولیدشده در ایران استفاده کنند.
رییس پژوهشگاه مواد و انرژی اظهار کرد: این ورق در حوزههای مختلف صنایع دستی استفاده شده تا متوجه تغییرات حداکثری آن شویم. بهعنوان نخستین کار، "گوی و ماسوره" خیمهگاه حضرت عباس (ع) را تولید کردیم که در حرم آن حضرت نصب شده و قرار است از همین ورق در ساخت تَل زینبیه هم استفاده شود.
او بیان کرد: این آلیاژ، نوع خاصی است که مقاومت آن در برابر خوردگی بهمراتب بیشتر از آلیاژهای جدید است. ما توسعهدهنده دانش فنی جهان هستیم و کاری را که دیگران، بویژه کشور انگلیس روی آلیاژ انجام دادهاند، یک قدم جلوتر بردیم و در حال حاضر آلیاژی داریم که در دنیا تولید نشده است.
هادوی با بیان اینکه این آلیاژ قابلیت صادرات هم دارد، گفت: بازار صنایع دستی ما بسیار گسترده است. هدف ما این است که ابتدا این مواد را به بخش صنایع دستی تحویل دهیم. اگر این ورق را صادر کنیم، مثل این میماند که مواد خام را صادر کردهایم. ما میخواهیم به جای صادرات مواد خام، قطعه صادر میکنیم.
انتهای پیام