بیانیه مونیز به مناسبت سالگرد برجام

ارنست مونیز، وزیر انرژی آمریکا به مناسبت فرا رسیدن سالگرد دستیابی ایران و گروه 1+5 به توافق تاریخی برجام در بیانیه‌ای که در وب‌سایت وزارت انرژی آمریکا قرار گرفت توضیحاتی را در مورد این توافق ارائه داد.

به گزارش ایسنا، در بیانیه ارنست مونیز آمده است: یک سال پیش کشورهای گروه 1+5، اتحادیه اروپا و جمهوری اسلامی ایران اعلام کردند که به توافق «برنامه جامع اقدام مشترک» دست یافتند، توافقی تاریخی که صلح‌آمیز بودن و ماندن برنامه هسته‌ای ایران را تضمین کرد و به دنبال آن جامعه جهانی در صورتی که برنامه هسته‌ای ایران مسیر دیگری را طی کند، فرصت کافی برای واکنش مناسب را در اختیار خواهند داشت.

پس از سال‌ها مذاکره و ماه‌ها تدارکات برای اجرایی شدن برجام، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی (IAEA) تایید کرد که ایران همه گام‌های لازم تا روز اجرایی شدن در ماه ژانویه را برداشته است. اکنون به طور واضح می‌توان دید که برجام مسیر دستیابی ایران به تسلیحات هسته‌ای را مسدود کرده است.

در ادامه بیانیه مونیز ادعا شده: سال گذشته در چنین زمانی ایران 19 هزار سانتریفیوژ نصب شده و ذخائر حدود 12 هزار کیلوگرم اورانیوم هگزوفلوراید را در اختیار داشت که مقداری از این ذخائر تا 20 درصد غنی‌سازی شده بودند و ایران می‌توانست مقدار کافی اورانیوم مناسب برای تولید سلاح هسته‌ای در دو یا سه ماه را تولید کند.

در ادامه بیانیه مونیز ادعا شده است: در نتیجه برجام ایران فعالیت دو سوم از سانتریفیوژهای برخی از تاسیسات خود را متوقف کرده و ذخایر اورانیوم هگزوفلوراید خود را به 300 کیلوگرم و با درصد غنی‌سازی 3.67 رسانده است؛ این محدودیت‌ها در کنار هم باعث مسدود شدن مسیر ایران به سمت سلاح هسته‌ای می‌شود.

مونیز در ادامه بدون توجه به ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای ایران به خارج کردن هسته راکتور آب سنگینی اراک و پر کردن آن با بتن اشاره کرده که راه دستیابی ایران به ساخت سلاح هسته‌ای از طریق تولید پولوتنیوم را سد می‌کند.

بنابراین بیانیه؛ یکی دیگر از نتایج این توافق تشکیل یک کارگروه است که به طور مشترک توسط آمریکا و چین اداره می‌شود و وظیفه آن اطمینان و نظارت بر بازطراحی راکتور اراک است تا تنها در موارد صلح‌آمیز تحقیقاتی و تولید رادیوایزوتوپ‌های پزشکی و اهداف صنعتی مورد استفاده قرار گیرد.

در طی سال گذشته، آژانس دسترسی‌های بی‌سابقه‌ای را به تاسیسات هسته‌ای ایران به دست آورده و هم‌اکنون قادر است تا با استفاده از فن‌آوری‌های امنیتی در مسیر تلاش برای راستی‌آزمایی و نظارت بر برنامه هسته‌ای ایران هرگونه مسیر مخفیانه احتمالی ایران به سمت تسلیحات هسته‌ای را مسدود کند.

روی هم رفته، برجام باعث شد تا زمان‌گریز هسته‌ای ایران از دو تا سه ماه قبل از توافق به یک سال افزایش یابد.

در برجام از تخصص و بررسی‌های شدید و فشرده دانشمندان وزارت انرژی آمریکا استفاده شده است؛ نتایج واقعی و قابل لمس برجام همراه با اساس دانست و راستی‌آزمایی، امنیت جهانی‌ها را افزایش داده است.

انتهای پیام

  • جمعه/ ۲۵ تیر ۱۳۹۵ / ۱۲:۳۱
  • دسته‌بندی: انرژی هسته‎‌ای
  • کد خبر: 95040114087
  • خبرنگار : 71526