سیدمحییالدین میرمحمدی در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه دولت در برنامههای اعتباری خود سرفصلی برای حمایت از تولید عسل و زنبورداران ندارد، اظهار کرد: زنبورداری در حاشیه دام و طیور قرار گرفته و از سوی مسئولان هیچ توجهی به آن نمیشود.
وی با بیان اینکه تولید از سوی زنبورداران با مشکلات فراوانی روبهرو است، تصریح کرد: تلفات زمستانی، بیماریهای ناشناخته و رشد منفی زنبورداری در جهان که وضعیت آن در ایران نیز بدتر است موجب شد که بسیاری از زنبورداران هر ساله در زمستان 30 تا 40 درصد از زنبورهایشان را از دست بدهند.
مدیرعامل اتحادیه زنبورداران مازندران خاطرنشان کرد: وجود سرفصل اعتباری و اختصاصی در قالب سرمایه در گردش و تسهیلات زودبازده موجب میشود تا برخی از نیازهای مالی زنبورداران تامین شود.
میرمحمدی توجه به زنبورداران در بین دولتمردان را نوعی نگاه سلیقهای دانست و اظهار کرد: با توجه به اینکه سر فصل اعتباری تعریف شدهای برای پرورش زنبور عسل وجود ندارد هر سال باید تلاش کنیم تا در معاونت بهبود تولیدات دام و طیور اعتبارهای محدودی را دریافت کنیم.
وی گفت: نگاه حمایتی به زنبورداری تبدیل به تشخیص مدیر است تا قانون. یعنی در یک استان ممکن است مدیری آشنا به اهمیت زنبورداری باشد و در برنامههای اعتباری خود به زنبورداران اهمیت دهد و در استانی دیگر شاهد آن باشیم که اصلا بودجهای اختصاص نمییابد.
مدیرعامل اتحادیه زنبورداران مازندران خاطرنشان کرد: در سه سال گذشته هیچ گونه تسهیلاتی به بخش زنبورداری تعلق نگرفته، در صورتی که زنبورداران در استان مازندران بیش از 5 هزار واحد زنبورداری دائر کردند که اشتغال بیش از 7 هزار نفر را شامل میشود.
میرمحمدی گفت: تولید عسل و پرورش زنبور یکی از نمودهای اقتصاد مقاومتی است که میتوان با کمترین سرمایه یک واحد تولیدی با ارزش افزوده فراوان را به وجود آورد.
احیای نژاد زنبور ملکه ایرانی به نام "مدا"
ایمانی رئیس هیئت مدیره اتحادیه زنبورداران مازندران با بیان اینکه 20 سال پیش مرکز تحقیقات علوم دامی کشور با خرید هزار کلونی زنبور و نمونهبرداری از 5 استان کشور به دنبال احیای نژاد زنبور ملکه ایرانی به نام مدا است، اظهار کرد: این نژاد زنبور ملکه مربوط به دوران مادها در ایران است که برای اصلاح ژنتیکی زنبورداران ایرانی، اقدام به ایجاد مرکز تخصصی جهت اصلاح نژاد این زنبور ملکه ایرانی کردند.
وی گفت: در 17 سال گذشته چهاردهمین نسل از ملکه مدا در این مرکز اصلاح نژاد تولید شده که در دو مرحله در سالهای 85 و 95 به صورت محدود در بین زنبورداران توزیع شد.
ممنوعیت واردات ملکه به خاطر "مدا"
رئیس هیئت مدیره اتحادیه زنبورداران مازندران اظهار کرد: دولت برای حمایت از این فعالیت تحقیقاتی، واردات زنبور ملکه را از دیگر کشورها ممنوع اعلام کرده است.
ایمانی، اصلاح نژاد زنبور ملکه ایرانی را حرف و شعار خوبی دانست و گفت: باید دانست این مهم یک فعالیت تحقیقاتی است و ممکن است سالها به طول بیانجامد؛ برای مثال کشور آلمان 50 سال تحقیق کرد تا توانست نژاد اصیل زنبور ملکه آلمانی را به وجود آورد، در صورتی که در سال هفدهم تحقیق هستیم و به نتیجه نرسیدهایم و ممکن است تحقق این مهم 50 سال طول بکشد.
وی با اشاره به اینکه چرا برای آن که یک امر تحقیقاتی جواب بدهد یک نسل از تولیدکنندگان را از بین ببریم، خاطرنشان کرد: در حال حاضر نیازمند واردات زنبور ملکه جهت تولید زنبورهای با کیفیت هستیم تا بتوانیم در تولید عسل افزایش بهرهبری داشته باشیم.
رئیس هیئت مدیره اتحادیه زنبورداران مازندران تصریح کرد: پیشنهاد میکنیم دولت منطقهای قرنطینه ایجاد کند و به هیچ زنبورداری نیز اجازه فعالیت در آن منطفه ندهد تا تحقیق در مورد زنبور ملکه ایرانی و حفظ ذخیره ژنتیکی صورت گیرد.
وی افزود: دولت در این زمینه هزینه و بودجه تعیین کند تا این گونه هم ذخیره ژنتیکی و تحقیقات مربوط به آن حفظ شود و هم زنبورداران بتوانند از نژادهای بهتر زنبور ملکه وارداتی بهره ببرند.
ایمانی گفت: وقتی ملکه اصلاح شده داشته باشیم تولید خروجی بیشتری دارد، وقتی تولید بیشتر باشد به طور قطع ارزآوری بیشتری به همراه دارد.
وی افزود: زنبورداران عموما عسل تولید میکنند و لذا از نژاد زنبور ملکهای استفاده میکنند که در تولید عسل بتواند گذران زمستانی، تغذیه و مصرف بهینه داشته باشد و کمتر با بیماری و آفات درگیر شود.
قاچاق به دلیل ممنوعیت ورود ملکه به ایران
رئیس هیئت مدیره اتحادیه زنبورداران مازندران گفت: عدم واردات قانونی زنبور ملکه موجب قاچاق آن به کشور شده است، ملکه قاچاق میتوانند منتقل کننده بیماری و آفت باشد.
ایمانی با بیان اینکه این نهاد پیگیری بیمه زنبورداران را در دستور کار خود قرار داده است، اظهار کرد: با توجه به پیگیریهای متعددی که در حوزه بیمه زنبورداران انجام دادهایم اما متاسفانه تا به حال موفقیت قابل ذکری به دست نیاوردهایم.
وی دلیل عدم بیمه شدن زنبورداران را یک بند در قانون بیمه زنبورداران دانست و خاطرنشان کرد: در این بند قید شده زنبوردار نباید از قبل بیمه جای دیگری باشد، این درصورتی است که بیشتر زنبورداران بیمه خویشفرمایی داشتهاند و حالا نمیتوانند از این امکان بهره ببرند.
مدیرعامل اتحادیه شرکتهای تعاونی زنبورداران مازندران با بیان اینکه بیش از پنج سال است که پیگیر این موضوع هستیم، افزود: این مشکل باید توسط نمایندگان مازندرانی مجلس شورای اسلامی پیگیری شود تا این قشر زحمتکش بتواند از مزیت تخفیف بیمه برخوردار شود.
ایمانی افزود: در دولت قبل این بخشنامه ابلاغ شد که زنبورداران با تخفیف، زیرپوشش تامین اجتماعی قرار گیرند اما در بند 20 آوردند، افرادی که از اول فرودینماه سال 88 تا به امروز نزد بیمههای دیگر حق بیمه پرداختی داشتهاند دیگر شامل این بیمه نمیشوند.
انتهای پیام