مدیرکل دفتر حفاظت محیط زیست عنوان کرد

استقرار بالگرد در 14 استان به منظور اطفای حریق/نصب سنسورهای هشداردهنده حریق در 4 استان

مدیر کل دفتر حفاظت و صید و شکار سازمان محیط زیست از نصب سنسورهای هشدار دهنده حریق در چهار استان کشور خبر داد و گفت: این سنسورها کمک می‌کنند تا مدیران کل استان‌ و استانداران از وقوع آتش سوزی در منطقه اطلاع یابند و تصمیم گیری‌های لازم را بدون فوت وقت انجام دهند. برای اولین بار این سنسورها در استان ایلام نصب و مورد استفاده قرار گرفت که قصد داریم به زودی در استان‌های لرستان، فارس، گلستان و ایلام از این سنسورها استفاده کنیم.

به گزارش ایسنا؛ علی تیموری ضمن تشریح اقدامات سازمان حفاظت محیط زیست به منظور پیشگیری و مقابله با آتش سوزی جنگل‌ها، گفت: عوامل انسانی مقصر در آتش سوزی در جنگل‌ها به دو بخش تقسیم می‌شوند دسته اول کسانی هستند که به صورت غیر عمد و سهوا اقدام به آتش افروزی در پارک‌های ملی، جنگل‌ها و مراتع کشور در مناطق حفاظت شده برای کارهایی چون گردشگری کوهنوردی و شکار می‌کنند.

وی اظهار کرد: گردشگرانی که آتش را برای طبخ غذا روشن می‌کنند بدون اطمینان از اطفاء کامل آتش محل را ترک می‌کنند که این امر باعث آتش سوزی می‌شود. این اشخاص را می‌توان با آموزش و اطلاع رسانی مناسب آگاه کرد تا آتش سوزی ناشی از اقدامات سهوی کاهش یابد همچنین می‌توان با نصب تابلوهای هشداردهنده به کاهش آتش سوزی‌های غیر عمدی اقدام کرد.

مدیرکل دفتر حفاظت و صید و شکار محیط زیست افزود: گروه دیگر بطور عمد نسبت به آتش سوزی پارک‌ها، جنگل‌ها و مراتع کشور اقدام می‌کنند. نمونه این آتش سوزی‌های عمدی امسال در استان فارس و سال گذشته در ایلام اتفاق افتاد که این افراد با هدف‌های مختلف مثل تصاحب زمین، انتقام گیری از سازمان حفاظت محیط زیست یا سازمان جنگل‌ها و اختلافات قومی اقدام به این کار می‌کنند.

نصب سنسورهای هشداردهنده حریق در 4 استان به زودی

مدیر کل دفتر حفاظت و مدیریت صید و شکار سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به کاهش 40 درصدی حریق مناطق حفاظت‌شده در سال 95، از تشکیل ستاد واکنش سریع اطفای حریق در استان‌ها خبر داد.

تیموری افزود: طبق ماده 675 قانون مجازات اسلامی کسی که بطور عمد عمارات، جنگل‌ها، اشجار، مزارع و باغات را آتش بزند به حبس از دو تا پنج سال محکوم می‌شود. همچنین کسانی که شروع به آتش سوزی کنند و در این حین دستگیر شوند شش ماه تا دو سال به حبس محکوم  می‌شوند. بنابراین قوانین برای کسانی که به طور عمد  اقدام به آتش افروزی می‌کنند وجود دارد.

تیموری با اشاره به اینکه 95 درصد آتش سوزی‌ها در مناطق حفاظت شده عوامل انسانی دارد، اظهار کرد: از این 95 درصد 20 تا 30 درصد آن آتش سوزی‌های عمدی است و جوامع محلی می‌توانند در دستگیری این متخلفین به سازمان حفاظت محیط زیست کمک کنند و نقش موثری در این زمینه داشته باشند.

وی با بیان اینکه در سطح جنگل‌های زاگرس عوامل طبیعی به ندرت باعث آتش سوزی می‌شود و بیشتر عوامل انسانی است افزود: اخیرا چهار نفر در استان فارس به علت آتش افروزی عمدی دستگیر و به مراجع قضایی تحویل داده شده‌اند.

حریق 6700 هکتار از مناطق حفاظت شده در سال63

مدیر کل حفاظت و مدیریت صید و شکار سازمان حفاظت و محیط زیست با اشاره به اینکه در سال 93 در سطح کل کشور 6700 هکتار از مراتع و جنگل‌های مناطق چهارگانه حفاظت شده دچار حریق شد اظهار کرد: با دستور معصومه ابتکار رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در بدنه‌ این سازمان اقدامات درون سازمانی برای پایش، پیشگیری و اطفای حریق صورت گرفت و تجهیزات و امکانات اطفای حریق محیط بانان در سطح کشور تقویت شد امکاناتی شامل آتش برها، آتش کوب‌ها، لباس حریق و ... است که این تجهیزات از طریق منابع داخلی تهیه شد.

مانور آتش‌سوزی در 14 استان در سال 94

تیموری افزود: در کنار این امکانات و تجهیزات در ابتدای سال 94 در 14 استان مانور اطفای حریق با کمک  استانداران انجام شد که مدیران کل منابع طبیعی استان‌ها. سازمان مدیریت بحران، جمعیت هلال احمر نیز وارد بحث اطفای حریق شدند و حساسیت‌هایی را در آن‌ها ایجاد کرد تا در هنگام آتش سوزی به کمک سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان جنگل‌ها بیایند.

تشکیل ستاد راهبری و واکنش سریع اطفای حریق

وی با اشاره به تشکیل ستاد راهبری اطفای حریق در معاونت محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست اظهار کرد: علاوه بر این ستاد ستاد واکنش سریعی در استان‌ها تشکیل شده است که با کمک مدیران کل استان‌ها و استانداری‌ها فعالیت می‌کند. همچنین در برخی نقاط که در سنوات گذشته آتش سوزی به کرات اتفاق افتاده بود پاسگاه سیار و پایش روزانه ایجاد کردیم.

اختصاص 8 میلیارد تومان در سال 95 برای اطفای حریق

مدیر کل دفتر حفاظت و مدیریت صید شکار سازمان محیط زیست با اشاره به اینکه در سال 94  اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور به سازمان مدیریت برنامه دستور دادند که هشت میلیارد تومان به سازمان مدیریت بحران به منظور انتقال و استقرار بالگرد و پهپاد برای اطفای حریق در مناطق حفاظت شده اختصاص دهند که از این بالگردها در استان‌های فارس، ایلام و گیلان برای اطفا و پایش این منطقه استفاده کرده‌ایم.

تیموری با بیان اینکه در نتیجه تجهیز امکانات در سال 94 توانستیم میزان آتش سوزی در مناطق حفاظت شده را 50 درصد کاهش دهیم اظهار کرد: در سال گذشته 3400 هکتار آتش سوزی در مناطق حفاظت شده اتفاق افتاد این در حالی است که در سال 93 میزان آتش سوزی 6700 هکتار بوده است.

وی با اشاره به اینکه به دلیل بارندگی‌ها در اواخر سال 94 و ابتدای سال 95 رشد پوشش گیاهی در مناطق چهارگانه  حفاظت شده افزایش یافت که این موضوع امکان آتش سوزی را هم بالا برد و احتیاج به مراقبت جدی‌تر داشت که افزود: مهمترین موضوع پایش و پیشگیری از آتش سوزی است چون وقتی حریق اتفاق افتد اطفای آن کار دشواری است و احتیاج به نیرو و امکانات بسیار دارد، بنابراین اولویت ما پایش، پیشگیری و اطفای حریق در مراحل اولیه آتش سوزی است.

مانور آتش‌سوزی در 15 استان در سال 95

تیموری با تاکید بر اینکه سعی داریم در سال 95 اقدامات سال 94 را با گسترش وسیع‌تری اجرایی کنیم گفت: در ابتدای اردیهبشت ماه سال 95 مانور آتش سوزی در 15 استان شامل ایلام، کرمانشاه، لرستان، کهگیلویه و بویر احمد، اصفهان، همدان، فارس، کرمان، بوشهر و ... انجام شد. همچنین بعد از ماه رمضان در استان‌های گلستان، خراسان شمالی و سمنان مانور آتش سوزی خواهیم داشت.

افزایش تجهیزات انفرادی محیط‌بانان برای اطفای حریق

وی با بیان اینکه از طریق سازمان مدیریت بحران تجهیزات انفرادی محیط بانان مجددا خریداری شده است افزود: این تجهیزات بیش از حد ظرفیت محیط بانان خریداری شده تا مردم محلی نیز بتوانند از آنها به منظور کمک در اطفای حریق استفاده کنند این تجهیزات با بودجه وزارت دفاع و سازمان مدیریت بحران خریداری شده است.

استقرار بالگرد در 14 استان برای اطفای حریق

تیموری با اشاره به اینکه سال گذشته تنها در سه استان از بالگرد به منظور اطفای حریق  استفاده کردیم گفت: با همکاری سازمان مدیریت بحران و وزارت دفاع امسال در 14 استان مثل فارس، گلستان، لرستان، ایلام، کهگیلویه و بویر احمد، آذربایجان شرقی و ... بالگردهایی مستقر شده‌اند. در سال 95 تاکنون پنج بار از بالگرد برای اطفای حریق استفاده کرده‌ایم که این بالگردها در کمتر از 15 دقیقه نسبت به هلیبورد نیروها به منطقه اقدام کرده‌اند . امسال شرایط خوبی به لحاظ استقرار بالگرد در مناطق حفاظت شده داریم.

آتش‌سوزی بیش از 295 هکتار در سال 95

وی با اشاره به اینکه در سال 94 نسبت به سال 93 میزان آتش سوزی‌ها حدود 50 درصد کاهش یافت ولی سعی داریم در سال 95 با تجهیزات موجود حداقل کاهش 20 درصدی حریق اتفاق بیفتد افزود: از ابتدای سال 95 تا 12 تیرماه 65 بار در سطح مناطق چهارگانه آتش سوزی اتفاق افتاده است که شامل 13 استان می‌شود.در چهار محال بختیاری طی 16 بار 38 هکتار و در استان فارس طی 10 بار 94  هکتار از اراضی دچار آتش سوزی شده است.

به گفته تیموری در استان لرستان از  ابتدای سال 95 ، طی 10 بار 37 هکتار و در استان ایلام طی 7 بار 13 هکتار دچار آتش سوزی شده است. در مجموع در سه ماه ابتدایی سال 95 طی 65 سال حریق 5 . 295 هکتاردر 13  استان دچار آتش سوزی شده است این در حالی است که در سال 94 تا 10 تیر 510 هکتار دچار حریق شده‌ بود بنابراین نسبت به سال 94 کاهش 40 درصدی را نشان می‌دهد.

مدیر کل دفتر حفاظت و صید و شکار سازمان محیط زیست با بیان اینکه ماه‌های تیر و مرداد بدترین ماه‌ها برای آتش سوزی جنگل‌ها و مراتع هستند گفت: بیشترین آتش سوزی زاگرس در این دو ماه اتفاق می‌افتد. نیروهای یگان حفاظت محیط زیست به طور روزانه این منطقه را پایش می‌کنند همچنین پاسگاه‌های صیار در منطقه مستقر شده‌اند و ستاد واکنش سریع در استان‌ها فعال هستند. مردم محلی نیز به تجهیزات چون آتش کوب‌ها مجهز شده‌اند تا در صورت وقوع آتش سوزی کمک رسان نیروهای سازمان محیط زیست باشند.

وی در ادامه با اشاره به اینکه طرح جامع اطفای حریق کشور امسال با کمک سازمان جنگل‌ها، سازمان مدیریت بحران و وزارت دفاع برای مدت پنج سال تدوین شد گفت: این برنامه به امضای سه وزیر جهاد کشاورزی، وزیر کشور و وزیر دفاع رسیده است همچنین معاون اول ریاست جمهوری آن را به سازمان مدیریت برنامه ریزی ابلاغ کرده است که در صورت بررسی و اعلام تکلیف بحث اطفای حریق در حوزه مالی و اقدامات به مدت پنج سال روشن می‌شود.

تیموری با تاکید بر اینکه در سال‌های گذشته امکان استفاده از بالگرد به منظور اطفای حریق در کشور وجود نداشت گفت: امسال در 14 استان بالگردها به منظور اطفای حریق مستقر هستند تا برای هلیبورد نیروها کمک رسان سازمان محیط زیست باشند.

عملکرد خوب وزات دفاع در تخصیص بالگرد برای اطفای حریق

وی با اشاره به اینکه ارزش‌گذاری مالی خسارات آتش سوزی برعهده دفتر توسعه سازمان حفاظت محیط زیست است اظهار کرد: اگر جنگل‌ها دچار حریق شوند صدها سال طول می‌کشد تا احیا شوند. همچنین خسارت آتش سوزی در جنگل‌ها تنوع زیستی و زیستگاه حیات وحش را در معرض تهدید قرار می‌دهد.

مدیر کل دفتر حفاظت و صید و شکار سازمان محیط زیست در مورد آتش سوزی پاسارگاد و دلیل تاخیر اطفای حریق در این منطقه با اشاره به اینکه جنگل‌های پاسارگاد جزو مناطق چهارگانه سازمان حفاظت محیط زیست نیست اظهار کرد: در روز اول آتش سوزی در این منطقه یک بالگرد وجود داشت که تنها می‌توانست دو نفر را انتقال دهد. این بالگرد بیش از 28 بار نیروها را به منطقه صعب العبور پاسارگاد انتقال داد که مجموعا به 40 نفر می‌رسند. به علت تاخیر در انتقال بالگرد به منطقه بخشی بسیاری از جنگل‌ها دچار حریق شد در نهایت پنج یا شش بالگرد برای هلیبورد نیروها و بازگشت آنها استفاده شد.

وی افزود: تاخیر در استفاده بالگردها باعث دیرکرد اطفای حریق در پاسارگاد شد اما این موضوع زنگ خطری برای وزارت دفاع محسوب شد و باعث شد که استقرار بالگرد در هفت استان به 14 استان افزایش یابد. همچنین در موضوع آتش سازی پارک ملی بمو ظرف 20 دقیقه بالگرد برای اطفای حریق به منطقه انتقال یافت و حتی برای انتقال شهید شجاعیان، محیط بان پارک ملی بمو نیز از بالگرد استفاده شد این بالگرد محیط بان مصدوم را به طور مستقیم از منطقه به بیمارستان انتقال داد.

تیموری با تاکید بر اینکه امسال وزارت دفاع بسیاری از ضعف‌ها را در استفاده از بالگردها حل کرده است گفت: در استان ایلام در سال 94 چند نفر به دلیل آتش سوزی عمدی دستگیر شدند که هنوز دادگاه برای آنها تصمیم گیری نکرده است.

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۱۳ تیر ۱۳۹۵ / ۱۲:۲۲
  • دسته‌بندی: محیط زیست
  • کد خبر: 95040107214
  • خبرنگار : 71542