آخرین بروزرسانی: ۱۵:۳۰:۰۰
به گزارش ایسنا، خبرگزاری رویترز از قول یک مقام ترکیه گزارش داد، ظاهرا سه مهاجم در این حمله دست داشتند و به گزارش منابع خبری ترکیه انفجارها و تیراندازی در ترمینال ورودی پروازهای بینالمللی رخ داد.
به گفته وزیر دادگستری ترکیه، یکی از مهاجمان با کلاشنیکف به روی مردم آتش گشود. گزارش شده ماموران امنیتی قصد داشتند با مهاجمان برخورد کنند که آنها بمبهای همراه خود را منفجر کردند.
برخی منابع محلی ترکیه نیز عنوان کردهاند، دو نفر اقدام به پرتاب نارنجک به محوطه فرودگاه کردند. پروازها نیز به مقصد و از مبدا این فرودگاه پس از حمله معلق شد.
فرودگاه آتاتورک همواره یک هدف آسیب پذیر به حساب میآمد. هرچند دستگاههای اشعه ایکس در ورودی ترمینال وجود دارد اما ایستهای بازرسی برای اتومبیلها محدود است.
بر اساس گزارش رسانهها، بمبگذاری اخیر این کشور به جداییطلبان کرد یا گروه داعش نسبت داده شده است.
شبکه خبری فرانس ۲۴ هم خبر داده است که تعداد مهاجمان در حمله به فرودگاه استانبول هفت تن بوده که از این میان، سه تن از آنها کشته شدهاند، یک نفر دستگیر شده و پلیس هم اکنون به دنبال دستگیری سه نفر دیگر است. شبکه خبری یورو نیوز نیز از دستگیری چهار تن در همین رابطه خبر داده است.
بر اساس اعلام استاندار استانبول در این حمله ۴۱ تن کشته و ۲۳۹ تن زخمی شدند که ۱۰۹ نفر از آنها بیمارستان را ترک کردهاند. در میان کشتهها ۱۳ تن خارجی از عربستان (۵ نفر) عراق (۲ نفر) اردن (یک نفر) تونس (یک نفر) اوکراین (یک نفر) ازبکستان (یک نفر) ترکمنستان (یک نفر) و ایران (یک نفر) بودند.
از سوی دیگر، رجب طیب اردوغان، رییسجمهوری ترکیه حمله اخیر را محکوم کرد و با انتشار بیانیهای مبارزه بینالمللی مشترک علیه تروریسم را خواستار شد. اردوغان اعلام کرد: ما اینگونه حملات را نمیبخشیم و بیوقفه و تا پایان به نبرد علیه تروریستها ادامه میدهیم.
همچنین دولت آنکارا در پی وقوع این رویداد و کشته و زخمی شدن شمار زیادی از شهروندان، یک روز عزای عمومی در ترکیه اعلام کرد.
گرچه هنوز هیچ گروهی مسئولیت این بمبگذاری را بر عهده نگرفته است، اما طبق گزارش یورو نیوز، اردوغان انگشت اتهام را به سوی حزب کارگران کردستان ترکیه (پ.ک.ک) نشانه رفته اما نخست وزیر ترکیه داعش را مسئول معرفی کرده است
در همین حال بنعالی ییلدیریم، نخست وزیر ترکیه پس از کنترل نیروهای امنیتی بر اوضاع در فرودگاه بینالمللی آتاتورک، در جمع خبرنگاران حاضر شد و گفت: ۳۶ تن در حملات تروریستی به فرودگاه آتاتورک کشته شدهاند و ادله و شواهد موجود نشان از آن دارد که داعش پشت این حمله است.
از میان کشتهها تاکنون هویت ۲۷ تن مشخص شده است که یک ایرانی در میان کشتهها و پنج تن از شهروندانمان در میان زخمیها هستند.
نخست وزیر ترکیه ادامه داد: سه عامل انتحاری بعد از ورود به فرودگاه ابتدا به سمت مسافران آتش گشودند و سپس خود را در اماکن پرازدحام فرودگاه منفجر کردند که این امر باعث افزایش شمار قربانیان حمله شده است.
ییلدیریم به هویت عاملان انتحاری این حمله هیچ اشارهای نکرد و تنها گفت آنها با یک تاکسی خود را به فرودگاه رساندند.
نخست وزیر ترکیه گفت فعالیت فرودگاه از ساعت ۳ صبح به وقت محلی از سر گرفته شده است و تحقیقات درباره جزئیات کامل حمله که به زودی در اختیار افکار عمومی قرار خواهد گرفت، ادامه دارد.
همزمان بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل متحد این حمله را محکوم کرد. سخنگوی بان کی مون گفت: دبیرکل عمیقترین مراتب همدردی خود را با خانوادههای قربانیان و دولت و مردم ترکیه ابراز می کند و آرزوی بهبودی سریع زخمیها را دارد.
بان کی مون بر نیاز به تشدید تلاشهای منطقهای و بینالمللی برای مبارزه با تروریسم و افراطگرایی تأکید کرد.
جان کری، وزیر خارجه آمریکا هم این حمله را "اقدامی از سر ناامیدی در مواجهه با یک شکست" نامید. کری گفت: یک سال بیشتر از زمانی که داعش حمله سراسری خود را آغاز کرده میگذرد اما ائتلاف ما همچنان سرسختانه در تمامی جبههها به پیش میرود.
وی خطاب به داعش گفت: شما میتوانید در فرودگاهها بمب بگذارید، میتوانید خودتان را منفجر کنید، این یک تراژدی است اما این یک اقدام از سر امیدی است چرا که میدانید شکست خوردهاید. از آنجایی که میدانید عمرتان به سر آمده سعی دارید تا به دیگران آسیب بزنید.
مارک تونر، از سخنگویان وزارت خارجه آمریکا هم در بیانیهای این حمله را محکوم کرد. او ضمن ابراز همدردی با خانوادههای قربانیان، گفت: ما با ترکیه، متحدمان در ناتو، برای مبارزه با تروریسم اعلام همبستگی میکنیم. این نوع حملات عزم ما را برای همکاری با دولت ترکیه برای مقابله با طاعون تروریسم بیش از پیش جزم میکند.
بی.بی.سی گزارش داد، چارلز میشل، نخستوزیر بلژیک که پایتخت آن در ماه مارس هدف حمله قرار گرفت، از داخل جلسه سران اتحادیه اروپا در بروکسل در توییتر نوشت: فکرمان پیش قربانیان حملات فرودگاه استانبول است. ما این اعمال بیرحمانه خشن را محکوم میکنیم.
رییس کمیته بینالملل دومای روسیه نیز در پیامی در توییتر با محکوم کردن حمله تروریستی در فرودگاه آتاتورک استانبول نوشت: تمام قربانیان عملیات تروریستی در سراسر جهان انسانهای بیگناه هستند. روسیه مراتب تسلیت خود را در برابر این واقعه ابراز میکند. هیچ توجیهی برای عملیات تروریستی قابل پذیرش نیست.
آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان نیز با محکوم کردن این حادثه گفت: میخواهم اعلام کنم که با تمام مردم ترکیه در مبارزه با ترور همصدا هستیم و از یکدیگر حمایت میکنیم.
نخست وزیران ایتالیا، فرانسه و وزیر خارجه انگلیس نیز در پیامهایی این واقعه را تسلیت گفتند.
کیتی پیری، گزارشگر امور ترکیه در پارلمان اروپا نیز در پیامی نوشت: از حادثه وحشتناک استانبول در شوک به سر میبریم. هیچ سخنی برای التیام این گونه حوادث ظالمانه وجود ندارد. تنها اعلام میکنیم در کنار مردم ترکیه هستیم.
ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو این حملات را به عنوان حملاتی وحشتناک محکوم کرده و در بیانیهای گفت: ما با خانوادههای قربانیان، زخمیها و مردم ترکیه همدرد هستیم. هیچ توجیهی برای تروریسم وجود ندارد و کشورهای هم پیمان در ناتو با ترکیه همبستگی داشته و در عزم خود برای مبارزه با تروریسم در همه اشکال آن متحد هستند.
وزارت خارجه اسرائیل نیز که اخیرا روابط دیپلماتیک با ترکیه را از سر گرفته در پیامی این حمله را محکوم کرده است.
فرودگاه آتاتورک سال قبل با پیشی گرفتن از فرودگاه فرانکفورت پس از هیترو لندن و شارل دوگل پاریس پرترددترین فرودگاه اروپا شناخته شد. در سال ۲۰۱۵ بیش از ۶۱ میلیون مسافر از این فرودگاه گذر کردند.
انتهای پیام