امیر حمیدنیا در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه آب موجود در سفرههای زیرزمینی طی هزاران سال در اثر نفوذ آب باران و برف در دل زمین ذخیره شده است، افزود: استفاده از منابع آب در گذشته از طریق چشمهها و قنوات صورت میگرفت که با ورود فناوری حفر چاه و استحصال آب از طریق چاه، برداشت از این ذخایر سرعت گرفته، این در حالی است که برداشت بیرویه و برهم خوردن تعادل تغذیه و برداشت از این منابع، وضعیت این ذخایر مهم آبی را با بحران مواجه کرده است.
وی با اشاره به اینکه متأسفانه افت سالانه سطح آبهای زیرزمینی در دشتهای استان زنجان به شدت ادامه دارد، تصریح کرد: حاصل این افت، از دست رفتن این ذخایر و تهدید تأمین آب مورد نیاز و ضروری در آینده است. نتایج این افت در سالهای گذشته، خشک شدن تقریباً همه قنوات، اکثریت چاههای دستی و کمعمق، کم شدن زهکش و آب پایه رودخانهها و کم شدن آب چاههای عمیق، تحمیل هزینههای کفشکنی و جابهجایی چاهها به مالکان آنها که در بسیاری از موارد نیز آب اولیه قابل بهرهبرداری نیست.
این مسئول با تأکید بر اینکه ادامه این افت در آینده اثرات نامطلوب شدیدتری را به دنبال خواهد داشت، اظهار کرد: نشست زمین بهعنوان زلزله خاموش، تغییر کیفیت و شور شدن آب زیرزمینی و نهایتا فاجعه عدم امکان بهرهبرداری از این منابع و یا تهدید تمدن بهوجود آمده را در پی دارد؛ لذا حفاظت از این منابع امری ضروری و فوری است. وظیفه حفاظت از آب به عهده عموم مردم خواهد بود، مسلماً در شرایط فعلی هرگونه توسعه بهرهبرداری با حفر چاه و اضافه برداشت آب منجر به تشدید موضوع میشود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای زنجان در ادامه خاطرنشان کرد: همه دشتهای استان زنجان از لحاظ توسعه بهرهبرداری از منابع آب زیرزمینی ممنوعه شده و حفر هرگونه چاه جدید یا افزایش بهرهبرداری ممنوعیت قانونی دارد. به طور حتم مردم استان زنجان به خصوص کشاورزان باید بدانند که حفر چاه غیرمجاز و برداشت غیرمجاز از منابع آب زیرزمینی در هر نقطه از دشت تعدی به حقوق آنها است.
انتهاي پیام