به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به نقل از روزنامه فرامنطقهای الحیاة، تمرکز بسیار مسکو بر مساله سوریه مانع از این نشده است که روسیه پیامهایی از جمله این امر را ندهد که آماده است طبق گفته سرگئی لاوروف، وزیر خارجه این کشور به پرونده سازش در خاورمیانه از دروازه "روابط خوب بر مبنای اعتماد میان طرفهای فلسطینی و اسرائیلی" بپیوندد.
به دور از گمانهزنیهایی که برخورد خوب روسیه با تلآویو به ویژه در پی هماهنگی میان دو طرف در سوریه برانگیخت، اشارههای پی در پی حکایت از تمایل روسیه برای بهره گیری از افزایش نقش مسکو در منطقه دارد. این امر علی رغم برخی از سخنان متناقض است که به نظر میرسد مسکو به سرعت آنها را کم اهمیت خوانده است، همچون گزارشهای رسانهای در مورد سخنان منسوب به لاوروف پیرامون اینکه اسرائیل طرح صلح عربی را بدون شرط پذیرفته است، در حالی که لاوروف گفته بود که "در جریان مذاکرات نتانیاهو با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه شروطی را از سوی اسرائیل در مورد این طرح نشنیده است."
اینکه لاوروف شروط یا خواستههای اسرائیل مبنی بر اعمال تغییرات در این طرح جهت پذیرش آن را "نشنیده است"، ممکن است به این معنا باشد که این موضوع در اصل در جریان دیدار مطرح نشد تا در مورد جزئیات آن صحبت شود و همانطور که یک منبع نزدیک به کرملین اشاره کرد، تمرکز اصلی بر مساله سوریه بود. اما مهمتر از آن اشارههای مبهم به "دیدگاه" مسکو در مورد راههای پیشبرد روند صلح در منطقه است که طبق گفته لاوروف بر مبنای احیای کمیته چهارجانبه صلح خاورمیانه به عنوان "تنها میانجی میان فلسطینیها و اسرائیلیها" است.
ریاض مالکی نیز به این امر اشاره کرد که این تمایل وجود دارد که مسکو میزبان کنفرانسی بینالمللی برای پیشبرد روند صلح باشد، چراکه "مسکو شایسته میزبانی این کنفرانس است" و علت آن این است که "مسکو نخستین پایتختی است که در مورد این طرح صحبت کرده است."
مواضع مبهم به نظر میرسد، چراکه مسکو به صورت علنی در مورد نیت خود برای آغاز طرحهای جدید در مورد سازش نزاع میان فلسطینیها و اسرائیلیها صحبت نکرده است و تمام تلاشش در جنگ علیه تروریسم در سوریه منحصر میشود، اما مسکو در گفتگوهای غیرعلنی با برخی از مهمانان خود این مساله را پنهان نمیکند که "اندیشههایی" دارد که در حال آماده کردن این اندیشهها است.
اخبار درز پیدا کرده اشاره به این امر دارد که این "اندیشهها" به دعوت به "مادرید 2" میپردازد، اما "زمانی که شرایط برای آن آماده شود."
به عبارت دیگر، مسکو در حال آماده کردن طرح است، اما در حال حاضر به این دلیل که به مساله سوریه مشغول است، این طرح را علنی نمیکند، چراکه وضعیت منطقهای و بینالمللی برای کلید زدن این طرح آماده نیست.
اگر این اخبار فاش شده درست باشد، سوال اصلی مطرح شده این است: اگر مسکو هنوز آماده اعلام طرح خود نیست، چرا درز این اندیشهها دقیقا در این زمان صورت میگیرد؟
طرفهای روسی معتقدند که "طرح فرانسه" چه از لحاظ جوهره این طرح یا زمان مطرح ساختن آن باب میل مسکو نبوده است، چراکه روسیهای که شور و شوقی را نسبت به این طرح نشان نداد، متمایل به حمایت اروپایی برجسته در زمان حاضر نیست و همانطور که روسیه تلاش میکند فشارها بر همپیمان اسرائیلی را کاهش دهد و این امر اظهارات گاها تکراری روسها در مورد طرح عربی و احیای کمیته چهارجانبه صلح خاورمیانه و همچنین درز اخباری مبنی بر طرح روسی را توضیح میدهد که دست نخورده مانده است.
پایه و اساس این طرح به تعویق افتاده بر مبنای دعوت به برگزاری کنفرانسی بینالمللی یا "تقریبا بینالمللی" است که پوششی را برای آغاز مجدد مذاکرات مستقیم با نظارت محدود همچون کنفرانس مادرید را به وجود میآورد.
بدین ترتیب، مسکو شرط فلسطینیها مبنی بر مخالفت با بازگشت به مذاکرات بدون وجود نظارت بینالمللی پشت سر گذاشته است اما در عین حال فشار بر اسرائیلیها را نیز میکاهد و در همین حال، روسیه یک جایگاه بینالمللی و منطقهای بیشتر به عنوان صاحب این طرح پیدا میکند.
منابع به این امر اشاره کردند که "پخته شدن" این طرح مرتبط با شرایط سوریه و انتخابات ریاست جمهوری آمریکا است و شرایط به این سمت پیش میرود که جهت طرح "بستهای از اندیشههای هدفمند برای حل و فصل پروندههای منطقهای" آماده شود یا دست کم در حالی که شرایط مناسب برای آن فراهم نشود، پرونده سازش فلسطین – اسرائیل برگه مهمی برای ادامه نقش روسیه در منطقه باقی میماند و این در شرایطی است که شرایط در سوریه باب میل کرملین پیش نرود.
انتهای پیام