گزارش ایسنا در آستانه روز جهانی اهدای خون؛

کیفیت اهدای خون کاهش می‌یابد، اگر...

هر سال ۱۴ ژوئن مصادف با ۲۵ خرداد، روزی است برای یادآوری همت کسانیکه با اهدای مایه حیات و عصاره وجودشان، آن هم بدون هیچ چشمداشتی جان‌ می‌بخشند و امیدی هستند برای ناامیدی‌ها و دردهای بیمارانی که روی تخت‌های بیمارستان چشم انتظار قطره‌ای "خون" نشسته‌اند...

به گزارش خبرنگار سرویس «سلامت» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، امسال نیز بر اساس اعلام سازمان بهداشت جهانی ۲۵ خرداد ماه فرصتی است برای تجلیل از اهداکنندگان خون که همواره به کمک بیماران نیازمند خون و فرآورده‌های خونی می‌شتابند و همین اقدام‌شان باعث شده که در کشوری مانند ایران بتوانیم به تدریج قله‌های خودکفایی را در حوزه خون و فرآورده‌های خونی فتح کنند. بطوریکه اکنون شاخص اهدای خون ایران  ۲۶.۸ واحد اهدای خون به ازای هر ۱۰۰۰ نفر جمعیت است که این میزان  ۲.۵  برابر شاخص کشورهای با درآمد متوسط است.  

در عین حال شعاری که امسال از سوی سازمان بهداشت جهانی برای روز جهانی اهدای خون اعلام شده، این است که "خون ما را به هم متصل می‌کند" و "با اهدای خون زندگی را به اشتراک بگذاریم. "

در این زمینه دکتر علی اکبر پورفتح الله، مدیرعامل سازمان انتقال خون درباره روز جهانی اهدای خون که در ۲۵ خرداد ماه به مناسبت تولد "لندشتاینر" کاشف گروه‌های خونی A، B و O که منجر به امکان‌پذیر شدن انتقال خون شد، نام‌گذاری شده است و با اشاره به گزارشی که به این مناسبت از سوی سازمان بهداشت جهانی منتشر شده، به خبرنگار ایسنا،  گفت: شعار امسال سازمان بهداشت جهانی به مناسبت این روز "خون ما را به هم متصل می‌کند" و "با اهدای خون، زندگی را به اشتراک بگذاریم" انتخاب شده است.

وی علت انتخاب این شعار را بهره‌گیری از ظرفیت جوانان و شبکه‌های اجتماعی برای جذب، حمایت و دعوت از اهداکنندگان جهت انجام امر اهدای خون، عنوان کرد و افزود: بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، جوامع بویژه در کشورهای صنعتی با سالمندی جمعیت مواجه شده‌اند و فرایند سالمندی، مصرف خون را به شدت افزایش می‌دهد.

نابرابری‌های جهانی در دسترسی به "خون"

پورفتح‌الله درباره گزارش سازمان بهداشت جهانی که به مناسبت روز جهانی اهدای خون منتشر شده است، اظهار کرد: بر اساس این گزارش، در سال میلادی گذشته، ۱۰۸ میلیون واحد خون در سراسر دنیا اهدا و جمع‌آوری شده که ۵۰ درصد آن در کشورهای توسعه یافته و با درآمد بالا بوده است. حال با توجه به اینکه کشورهای توسعه‌یافته حدود ۱۸ درصد جمعیت جهان را دربرمی‌گیرند، به این معنی است که  ۱۸ درصد مردم جهان به ۵۰ درصد منابع خونی دسترسی داشته و ۸۲ درصد دیگر هم به ۵۰ درصد منابع خونی باقی‌مانده دسترسی دارند. بنابراین یک نابرابری در اهدای خون و دسترسی بیماران و مردم جهان به خون و فرآورده‌های خونی در سراسر دنیا وجود دارد.

مدیرعامل سازمان انتقال خون ادامه داد: این درحالیست که طبق این گزارش، خونی که در کشورهای با درآمد بالا در حال مصرف است، عمدتا در افراد بالای ۶۵ سال استفاده می‌شود. یعنی نزدیک به ۷۵ درصد خون‌های اهدایی در کشورهای توسعه‌یافته برای افراد بالای ۶۵ سال استفاده می‌شود. در حالیکه در کشورهای با درآمد پایین، ۶۵ درصد خون‌های اهدایی برای کودکان مصرف می‌شود.

شاخص اهدای خون ایران بیش از ۲ برابر کشورهای با درآمد متوسط

پورفتح‌الله شاخص اهدای خون در کشورهای با درآمد بالا را ۳۶.۸ واحد اهدای خون، در کشورهای با درآمد متوسط ۱۱.۷ واحد اهدای خون و در کشورهای با درآمد کم ۳.۹ واحد اهدای خون به ازای هر ۱۰۰۰ نفر جمعیت عنوان و اظهار کرد: در حال حاضر این شاخص در کشور ما ۲۶.۸ واحد اهدای خون به ازای هر ۱۰۰۰ نفر جمعیت است. یعنی شاخص اهدای خون در ایران ۲.۵  برابر کشورهای با درآمد متوسطی که ما در آن قرار داریم، است.

شاخص ۱۰۰ درصد اهدای خون داوطلبانه در ایران

وی همچنین گفت: طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی ۷۳ کشور در سال ۲۰۱۵ موفق شدند؛ ۹۰ درصد خون‌ مورد نیازشان را از اهداکنندگان داوطلب و بدون پاداش دریافت کنند. از طرفی هنوز ۷۲ کشور در جهان، حداقل ۵۰ درصد خون مورد نیازشان را از طریق خانواده، جانشین یا در مقابل دریافت پول دریافت می‌کنند. این درحالیست که ایران جزو کشورهایی است که به شاخص اهدای خون ۱۰۰ درصد داوطلبانه رسیده است و این موضوع در سازمان بهداشت جهانی ثبت شده است.

 

مدیرعامل سازمان انتقال خون ادامه داد: سازمان بهداشت جهانی در زمینه داروهای مشتق از پلاسما  تاکید دارد که برای جلوگیری از تغییر جغرافیایی بیماری‌ها و شیوع بیماری‌های نوظهور و نوپدید، داروهای مشتق از پلاسما با استفاده از پلاسمای اهدا شده در همان کشورها، تامین و تولید شوند. از طرفی طبق این گزارش از ۱۵۶ کشور مورد مطالعه WHO، تنها ۴۳ کشور این توانمندی را دارند که داروهای مشتق از پلاسما را از پلاسماهای تولید شده در کشور خودشان تامین کنند.

چند گام تا رسیدن به داروهای مشتق از پلاسمای ۱۰۰ درصد ایرانی

پورفتح‌الله با بیان اینکه سازمان انتقال خون ایران در زمینه تامین داروهای مشتق از پلاسما با پلاسمای ایرانی، موفقیت خوبی داشته است، افزود: بطوریکه در حال حاضر یک ظرفیت ۴۰۰ هزار لیتری پلاسما، با استفاده از پلاسمای ایرانی برای تبدیل به داروهای مشتق از پلاسما، به همت اهداکنندگان در کشور ما فراهم شده است. بر این اساس امیدواریم با برنامه‌ریزی در سازمان انتقال خون جهت رسیدن به خودکفایی در این زمینه بتوانیم حداکثر تا دو سال آینده این رقم را به ۱۰۰ درصد پلاسمای ایرانی برسانیم. اگر ظرفیت پلاسمای ما به ۶۰۰ هزار لیتر برسد، می‌توانیم ۱۰۰ درصد دارو‌های مشتق از پلاسما را با پلاسمای ایرانی تامین کنیم. البته در سازمان انتقال خون برنامه‌هایی را برای دستیابی به این هدف در سراسر کشور اجرا می‌کنیم.

وی در عین حال یکی از نکات مهم را در حوزه انتقال خون که در گزارش سازمان بهداشت جهانی هم آمده است، داشتن سیاست و سیستم یکپارچه ملی در حوزه انتقال خون و استانداردهای ملی انتقال خون دانست و اظهار کرد: در این زمینه نیز سازمان انتقال خون ایران جزو سازمان‌هایی است که این استراتژی‌ها را در کشور دارد و آنها را اجرایی کرده است.

استانداردها و کیفیت اهدای خون کاهش می‌یابد، اگر...

پورفتح‌الله همچنین به موضوع میزان اهدای خون به ازای هر مرکز اهدای خون، اشاره کرد و گفت: طبق اعلام WHO کشورهای با درآمد بالا، در مراکز اهدای خون‌شان سالانه حداقل ۱۵ هزار اهدای خون دارند و آن را جمع‌آوری می‌کنند. در حالیکه در کشورهای در حال توسعه این عدد حدود ۳۱۰۰ واحد اهدای خون است. در گزارش سازمان بهداشت جهانی به این نکته اشاره شده که وقتی مراکز اهدای خون پراکنده هستند، استانداردها، مراقبت از اهداکنندگان و کیفیت اهدا کاهش می‌یابد. بنابراین باید مراکز اهدای خون به سمت مراکز متمرکز و بزرگ که دارای حجم بالایی از اهداکنندگان هستند، حرکت کنند.

مراکز کوچک اهدای خون جمع‌آوری می‌شوند

وی تاکید کرد که در این زمینه نیز سازمان انتقال خون ایران تلاش می‌کند تا مراکز بزرگ اهدای خون را در کشور ساماندهی و به تدریج مراکز کوچک این حوزه را جمع‌آوری کند. در این راستا با کمک خیرین، به زودی پنج مرکز بزرگ اهدای خون را در تهران ایجاد می‌کنیم. این پروژه‌ در حال ساخت بوده و قرار است ظرف یکسا‌ل‌ونیم آماده شود. بنابراین امیدواریم سال آینده به این مراکز دسترسی پیدا کنیم.

آزمایش‌های چهارگانه سلامت خون در ایران

پورفتح‌الله ادامه داد: نکته دیگری که سازمان بهداشت جهانی اعلام می‌کند این است که از ۱۵۶ کشور جهان، هنوز ۲۵ کشور یک یا چند مورد از آزمایش‌های چهارگانه را بر روی خون‌های اهدایی انجام نمی‌دهند. این درحالیست که سازمان انتقال خون ایران، سال‌هاست که آزمایش‌های چهارگانه مرتبط با سلامت خون را با استانداردهای بسیار بالا روی همه نمونه‌ها انجام می‌دهد که این آزمایش‌ها شامل هپاتیت B، هپاتیت C و HIV سفلیس است.

ایران در مصرف فراورده‌های خونی، همپای کشورهای توسعه یافته

مدیرعامل سازمان انتقال خون در عین حال با اشاره به تاکید سازمان بهداشت جهانی مبنی بر عدم مصرف و توزیع خون به صورت خون کامل، گفت: خون باید به فرآورده‌های خونی تبدیل شود و هر بیمار، فرآورده و جزء مورد نیاز خود را دریافت کند. یعنی به جز در خون‌ریزی‌های وسیع و انبوه اجازه مصرف خون به صورت کامل داده نشود. بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، کشورهای توسعه‌یافته موفق شدند که تبدیل خون‌های اهدایی به فرآورده‌های خونی را به شاخص ۹۵ درصد برسانند و کمتر از پنج درصد خون کامل را مصرف کنند. حال این رقم در کشورهای در حال توسعه‌ ۴۵ درصد است. در این زمینه هم شاخص کشور ما ۹۵ درصد است و ما در ایران ۹۵ درصد خون‌های اهدایی را به فرآورده تبدیل می‌کنیم و پنج درصد را به صورت خون‌های کامل به مراکز درمانی ارائه می‌کنیم.  

انتهای پیام

  • شنبه/ ۲۲ خرداد ۱۳۹۵ / ۰۵:۰۱
  • دسته‌بندی: سلامت
  • کد خبر: 95031712374
  • خبرنگار : 71531