چرخش تند زنجیره گردان بحران آب

کاهش میزان بارندگی ها طی سال های اخیر و افزایش تبخیر آب گردانه بحران آب را هر روز تندتر می چرخاند و موجب شده که کشور در خشکی بیشتری فرو رود.

به گزارش خبرنگار ایسنا، در سال های گذشته میزان آب تجدید شونده 130 میلیارد مترمکعب در سال بود اما اکنون به 116 میلیارد مترمکعب کاهش یافته از سویی با کاهش بارش‌ها مواجه بوده‌ایم و به دلیل تغییر اقلیم، تبخیر نیز زیاد شده ، همچنین میزان آب تجدیدشونده به ازای هر فرد ایرانی در طی 40 سال گذشته از 7 هزار و 500 متر مکعب به 1450 مترمکعب تقلیل یافته که این نشان دهنده یک بحران قابل‌توجه در حوزه آب است.

باتوجه به این شرایط نمی‌توان به بارش‌ها اکتفا کرد چراکه مسئله بحران آب فراتر از این‌هاست، از سوی دیگر در حال حاضر 120 میلیارد مترمکعب کسری مخزن در کشور وجود دارد و قرار است طی برنامه 20 ساله این عدد به صفر برسد که انسداد چاه‌های غیرمجاز، نصب کنتورهای هوشمند در چاه‌های کشاورزی و کاهش دبی خروجی آب چاه‌های مجاز از جمله اقدامات در راستای جبران کسری مخزن آب تدوین شده است.

علاوه بر این نیز در شرایط فعلی ۵۴ درصد از آب شرب کشور در شهرها و ۸۰ درصد از آب روستاها از آب های زیرزمینی تامین می شود و به طور میانگین می توان گفت که ۶۳ درصد از آب شرب کشور از آب‌های زیرزمینی و ۸۸ درصد از منابع آب تجدیدپذیر تامین می شود اما وزارت نیرو در تلاش است که این میزان را به حدود 60 درصد برساند.

البته موضوع به همین جا بسنده نمی شود، چراکه ایران در بین 180 کشور دنیا از لحاظ برخورداری از منابع آب در رتبه 50 قرار گرفته همچنین در بین این کشورها از لحاظ سرانه منابع آب در جایگاه 112 دنیا قرار دارد،علاوه بر این سرانه منابع آب در ایران در سال 1390، حدود 1704 مترمکعب بوده در حالی که سرانه منابع آب در دنیا و کشورهای پردرآمد به ترتیب 3.6 و 6.65 برابر ایران است.

اعداد و ارقامی که در حوزه وضعیت منابع آبی کشور وجود دارد یک نوع فاجعه است،فاجعه ای که هر چه بیشتر مورد سهل انگاری واقع شود بیشتر کشور دچار مشکل می شود البته دولت یازدهم برای از بین رفتن این بحران تدابیری را لحاظ کرده و در برنامه ششم توسعه به این مهم توجه ویژه ای شده است.

با این وجود مشکلی که چندین سال است گریبان گیر وزارت نیرو شده مسائل مالی است و می توان گفت تا زمانی که بدهی های وزارت نیرو پرداخت نشود و عزم جدی در بین تمام ارگان ها برای حل این مساله ایجاد نشود قطعا کاری از پیش نخواهد رفت.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۱۹ خرداد ۱۳۹۵ / ۱۳:۱۰
  • دسته‌بندی: انرژی
  • کد خبر: 95031711517
  • خبرنگار : 71498

برچسب‌ها