وال استریت ژورنال گزارش داد

دور جدید تشدید رقابت نفتی با تخفیف عربستان به مشتریان اروپایی

عربستان سعودی در جدیدترین اقدام که منعکس کننده تشدید رقابت پس از شکست اخیر اوپک برای تعیین سقف تولید و افزایش صادرات ایران است، قیمتهای نفت خود در اروپا را کاهش داد.

به گزارش ایسنا به نقل از وال استریت ژورنال، شرکت نفت دولتی سعودی آرامکو در ایمیلی به مشتریانش اعلام کرد قیمت نفت سبک خود برای تحویل در ژوییه به مقصد شمال غرب اروپا را به میزان 35 سنت و به مقصد مدیترانه را به میزان 10 سنت کاهش داده است.

این کاهش قیمت تعجب آور است زیرا تقاضا معمولا در نیمه دوم سال که پالایشگاه‌ها از فعالیت تعمیر و نگهداری بازمی‌گردند، معمولا افزایش پیدا می‌کند. بعلاوه بازارهای نفت اخیرا از اختلال در عرضه کشورهای تولیدکننده مانند نیجریه رونق پیدا کرده اند.

اما اقدام عربستان پس از این صورت می‌گیرد که نشست پنج شنبه گذشته سازمان کشورهای صادرکننده نفت اوپک در زمینه تعیین سقف تولید توافقی به همراه نداشت. نبود سقف تولید مشخص به دو عضو پرنفوذ این گروه که عربستان سعودی و ایران هستند امکان می‌دهد تا به میزانی که مایل هستند تولید داشته باشند.

تنشهای ژئوپلیتیکی هم مانع توافق در زمینه تعیین محدودیت برای تولید شد زیرا ایران اواخر چهارشنبه گذشته در برابر هر گونه اقدام برای محدود کردن تولید این کشور موضع محکمی اتخاذ کرد و قصد دارد پس از برداشته شدن تحریمهای غربی در ژانویه، تولیدش را به دوران پیش از تحریمها افزایش دهد. در مقابل عربستان سعودی برای محدود شدن تولید گروهی ابراز آمادگی کرد اما کاهش قیمت نفت برای اروپا نمونه ای از تشدید رقابت این کشور برای بازارهای نفت است.

ایران در ماه فوریه پس از اینکه تحریمهای اتحادیه اروپا علیه نفت این کشور برداشته شد، صادرات نفتش به این بلوک را ازسرگرفت و اکنون به شدت با عربستان که در دوران تحریمها، تا حدودی جای ایران را به عنوان تامین کننده نفت اروپا گرفته بود رقابت می‌کند.

صادرات نفت ایران به اتحادیه اروپا در حال حاضر به 400 هزار بشکه در روز رسیده است و به گفته مقامات ایرانی، پس از توافقاتی که ایران با پالایشگاه‌های یونان، فرانسه و ایتالیا داشته، قرار است در ماه‌های آتی به 700 هزار بشکه در روز برسد.

در مقابل، طبق گزارش آژانس بین المللی انرژی، عربستان سعودی سال گذشته به طور متوسط 800 هزار بشکه در روز به اروپا صادر می‌کرد. در نتیجه عربستان سعودی و ایران با کاهش قیمت یکدیگر برابری می‌کنند با اینهمه این کشورها عرضه تخفیفهای ویژه و خصوصی به خریداران را انکار می‌کنند.

بعضی از تولیدکنندگان نفت اروپایی ممکن است قربانی این رقابت شوند. تولیدکنندگان نفت اروپای شمالی که عمدتا در انگلیس و نروژ هستند، در بحبوحه پایین ماندن قیمتهای نفت برای جذب سرمایه گذاریهای جدید تقلا می‌کنند.

اما رقابت برای سهم بازار در آسیا کمتر است زیرا ایران در دوران تحریمها هم به مشتریان آسیایی خود نفت فروخته است. عربستان سعودی قیمتهای نفت خام سبک به خاور دور را به میزان 35 سنت در هر بشکه افزایش داده است. همچنین قیمت هر بشکه نفت برای تحویل به آمریکا که ایران همچنان به آن فروش ندارد را به میزان 10 سنت افزایش داده است.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۱۷ خرداد ۱۳۹۵ / ۱۳:۰۲
  • دسته‌بندی: انرژی
  • کد خبر: 95031710093
  • خبرنگار : 71263

برچسب‌ها