دنیای جوانان امروز دنیای تغییر یافتهای است. متفاوت با زمان پدر و مادرها. نه اینکه تفاوتها به واسطه زمانی خیلی دور ایجاد شده باشد، تنها بیست سال پیش و این همه تفاوت.
نسل جوان امروز متفاوت است دنیای جوانان، عاشقانههایشان، تنهاییها و جداییها و با هم بودنها، همه و همه متفاوت است. تفاوتهایی عمیق و گسترده.
نسل امروز خود را تنها میبیند، در دنیایی که پر است از خطا و اشتباه، پر از راههای نرفته و کج و نامعقول. جوان امروز خود را بدون راهنما میداند که تفاوتها این حس را ایجاد کرده است. اشتباه میکند. زمین میخورد و زمان میبرد تا بلند شود تا راه بیفتد. زود اعتماد میکند و زود میبرد.
این ویژگیهای بسیاری از جوانان این دوره و زمانه است. نه راه مادرهایشان برای آنان کارساز است نه راه دوستانشان. چاره راه را گم کردهاند و بیهدف میچرخند به دور دایرهای که پیرامون خودشان درست شده است.
زندگی میکنند و همه چیز را به پایان میرسانند. اما پشت سرشان میماند هزاران خاطره تلخ و پیش رویشان هزاران حرف ناگفته و هزارن حس درک نشده و خواستههای پایمال شده.
امروز مدام میشنویم و میخوانیم که آمار طلاق بالا است. میگویند هر سال این آمار بالاتر میرود. میگویند جوانها علاقهای به ازدواج ندارند. میگویند جوانها را دریابیم. اما درنمییابند. جوان میماند و بیپناهایهای بیپایانش. جوان چشم میدوزد به دهان و دستی که مسیر درست را نشان دهد. اما تجربههای دیروز آدمها برای خودشان جوابی قانع کننده داشته است و برای جوان امروز چندان کارساز نیست و جواب نمیدهد.
آموزشهای پیش از ازدواج وجود دارد، اما کسی تا بهحال میزان تاثیرگذاری آنها را سنجیده است؟ مشخص کردهایم که چقدر به کاهش آمار طلاقی که میگوییم مدام بالاتر میرود، کمک کرده است؟ چقدر توانسته خوشبخت کند جوانهایی را که با هزار انگیزه میخواهند زندگی تازهای را شروع کنند؟ در بهبود اوضاع جوانان چه تاثیری داشته؟ و ... صدها سئوال بی پاسخ دیگر.
به گزارش خبرنگار ایسنا، "میزان آمار طلاق در کشور 20 درصد است، یعنی از هر 5 ازدواج یکی به جدایی ختم میشود. این آمار در برخی کلانشهرها به 40 درصد میرسد و در شمیرانات به 60 درصد رسیده است. این آمار طلاق ما در کشور است. تا به حال آموزش پیش از ازدواج و آموزشهای دیگر وجود داشته ولی هیچیک موجب کاهش آمار طلاق نشده است و نشان میدهد ما باید روشهای خود را تغییر دهیم"
این قسمتی از سخنان حسین شکوری کارشناس و مسئول موسسه بهار نکو بود که در همایش سیاستهای جمعیتی و طرح آموزش پیش از ازدواج، بیان کرد.
همایش برای معرفی این طرح برگزار شد و کارشناسان از مراکز بهداشتی دعوت شده بودند تا با این طرح آشنا شوند. طرحی که قرار است بسیاری از اصول و قوانین پیش از ازدواج را تغییر دهد. طرحی که میخواهد ازدواجی ارائه کند که بماند، که به مو برسد ولی پاره نشود، که دوام داشته باشد و به قول قدیمیها عروس با لباس سفید به خانه شوهر برود و با کفن سفید خارج شود.
شکوری گفت: از سال 89 طرح بهارنکو توسط دانشگاه علوم پزشکی شیراز و نهاد رهبری آغاز و از مزایای آن نیز استفاده شده است.
او ادامه داد: با اجرای این طرح 11 درصد ورودی دادگاهها کاهش داشته است. آن دسته از جوانانی که آموزشهای بیشتری پیش از ازدواج داشتهاند 31 درصد کمتر به طلاق رسیدهاند. یعنی اگر آموزش مناسبی داشته باشیم کمتر به طلاق میرسیم. مشکل ما نبود یک مرکز تخصصی برای آموزش ازدواج است.
شکوری گفت: وزارت بهداشت تلاش کرده پیش از ازدواج آموزش داشته باشد ولی از مشاوره بهره نبرده است. در حالی که مشاوره میتواند تاثیر بیشتری داشته باشد و باید روی آن فکر شود. در طرح بهار نکو دو مشاوره اجباری پیش از ازدواج و پیش از طلاق وجود دارد. برخی مشاورهها نیز اختیاری است.
او اضافه کرد: برای افراد زیر 18 سال، اختلاف سنی بیش از ده سال، اختلاف سنی معکوس(زن بیش از پنج سال از مرد بزرگتر باشد)، ازدواج مجدد و مرجوعیها یک مشاوره الزامی وجود دارد. این افراد در معرض خطر هستند و باید توسط مشاور بررسی شوند.
شکوری اعتقاد دارد آموزش پیش از ازدواج و آموزش انتخاب مناسب همسر بسیار مهم است چرا که دلیل 50 درصد طلاقها انتخاب غلط محسوب میشود. بنابراین آموزش گزینش همسر مناسب، کنترل هیجان در ازدواج، تشخیص سن مناسب ازدواج، چگونگی مدیریت آداب و رسوم، زدودن خرافهها از ازدواج، ارائه مشاوره و در صورت لزوم ارائه مددکاری به زوجها، از موارد مطرح شده در کلاسها است.
این کارشناس گفت: در گذشته هرکس میخواست عقدش را ثبت کند در محضر نامهای دریافت میکرد و به آزمایشگاه میرفت، دوساعت کلاس در آزمایشگاه میگذراند و پس از دریافت گواهی از آزمایشگاه، برای ثبت عقد اقدام میکرد؛ اما طبق طرح آموزشهای پیش از ازدواج که به بهارنکو موسوم است، کلاس دو ساعته به 14 ساعت افزایش یافته و بعد گواهی کتبی از کلاسها به محضر ارسال میشود.
او گفت: سال 88، حدود 14 درصد طلاقها مربوط به زندگیهایی با طول عمر کمتر از یک سال بوده است و 45 درصد طلاقها مربوط به زندگیهایی که کمتر از چهار سال از آغاز آنها میگذشت، سال 93 این 14 درصد به 7.6 درصد کاهش یافته و آمار 45 درصد به 30.2 درصد کاهش پیدا کرده بود این آمار نشان میدهد که در سال 93، حدود 70 درصد طلاقها مربوط به افرادی بوده است که قبل از شروع طرح ازدواج کرده بودند.
به گفته این کارشناس سال 88 میانگین طول زندگی مشترک در شیرازهشت سال بوده و این رقم سال 93 به 10 سال رسیده و 2 سال ارتقا یافته که یکی از نتایج بسیار خوب اجرای طرح بهارنکو است.
به گزارش ایسنا، مرکز بهارنکو علاوه بر برگزاری کلاسهای آموزشی قبل از عقد، از آبان 91 تاکنون بیش از 18 هزار جلسه مشاوره و سه هزار مورد مددکاری قبل از دوران عقد برپا کرده است.
همچنین این مرکز در زمینه آموزشهای بعد از ازدواج همایشهای ویژه زوجین با همکاری دفتر سلامت و جمعیت معاونت بهداشتی در مقاطع سه ماه باورهای غلط ازدواج، شش ماه مسائل سال اول زندگی و یکسال بعد دانستنیهای پیش از بارداری برگزار کرده است.
معاون فنی دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی نیز در این هماشی گفت: 11 میلیون جوان در آستانه ازدواج در کشور داریم ولی تمایلی برای ازدواج وجود ندارد.
دکتر محمد اسلامی، افزود: صمیمیت بین زن و شوهر اهمیت زیادی دارد و خانواده ها باید به آن توجه داشته باشند. یک خانواده ممکن است بیش از 10 سال با یکدیگر زندگی کرده باشند ولی دیگر صمیمیتی در آنها دیده نشود.
وی گفت: باید به نوجوانان آموزش دهیم و از آن سن روی آنها کار کنیم. فضای مجازی نیز دردسرهای خود را دارد و تبلیغات ضد ازدواج زیادی در آن دیده میشود.
این مقام مسئول اضافه کرد: آمارها بیانگر کاهش میزان طلاق در سال گذشته نسبت به سال پیش از آن است، بر اساس آمارهای موجود تعداد طلاق ها در سال 92 در کشور حدود 154 هزارمورد و این آمار در سال 93 حدود 163 هزار بوده اما در سال گذشته افزایش آمار چندان چشمگیر نیست و حدود 300 مورد به این تعداد افزوده شده است.
اسلامی عنوان کرد: طلاق یکی از پنج معضل اصلی کشور به شمار میرود و نیاز است بیش از این به آن توجه شود. زوجها اصولا مهارت کافی برای زندگی ندارند و نیاز به آموزش در آإنها حس میشود.
وی گفت: تک فرزندی از چالشهای جمعیتی است و 25 تا 30 درصد خانواده های ایرانی تک فرزند هستند که این پدیده رو به رشد و نادرست در کشور باید اصلاح شود.
به گفته اسلامی میزان تک فرزندی در جامعه رو به افزایش است اما این احتمال وجود دارد که برخی خانوادههای تک فرزندی در آینده قصد افزایش تعداد فرزندان را داشته باشند اما بسیاری از زنان با رده شغلی مناسب علاقهای به فرزند زیاد ندارند و تنها یک بار بچهدار میشوند.
به گزارش ایسنا، جوانان ما امروز گیر کردهاند در یک گذار. گذار ازدواج. زیر هجده سالههایی که علاقه عجیبی به ازدواج نشان میدهند و سی سالههایی که ازدواج نمیکنند.
جوانان ماندهاند در جامعهای بلاتکلیف مانده بین یک نفره ادامه دادن یا دو تا و چندتا و خانواده شدن. جامعهای که هراس دارد از جدایی. از تنهایی. از خیلی چیزهایی که ازدواج میتواند با خودش بیاورد.
جامعه هنوز کاری نکرده است برای این هراس. کاری نکرده که جوانها راهی را پیدا کنند که کمتر زمین خوردن داشته باشد، کمی نور، مسیر را روشن کرده باشد. راهی برای گریز از آوارها کنارش باشد.
جامعه به تفاوتهای جوان امروز و دیروز، تنها در شعار رسیده است و در عمل، همچنان مدار بر روال گذشته میگردد هنوز بسیاری از کارهای فرهنگی روی دست مانده، کارهایی که باید قبل از ازدواج انجام شود. هنوز آزمون و خطا را ادامه میدهیم و خیلی راهها امتحان نشده و جواب نگرفته باقی است.
اما زودتر باید کاری کرد تا جامعه درگیر سونامی دیگری به نام طلاق نشده است. سونامی انتخاب غلط و راه اشتباه. سونامی مطلقههایی که جامعه را نگران میکنند. سونامی خیلی چیزهایی که میتواند از تبعات بی راهه رفتنها باشد.
انتهای پیام