یک عکاس از بیتوجهی شهرداری به ذکر نام عکاسان و نمایش هنر عکاسی در اجرای طرح «نگارخانهای به وسعت یک شهر» انتقاد کرد.
مجید سعیدی در گفتوگو با خبرنگار سرویس هنرهای تجسمی ایسنا، با انتقاد از بیتوجهی شهرداری به مقولهی عکس و عکاسی در اجرای طرح «نگارخانهای به وسعت یک شهر» اظهار کرد: اجراکنندگان این طرح انگار فقط نقاشی را هنر میدانند. عنوانی که برای این طرح انتخاب کردهاند «نگارخانهای به وسعت یک شهر» است، در حالی که نگارخانه برای خودش تعریفی دارد که کارشناسانی انتخاب آثار به این موضوع توجه نکردهاند.
او افزود: در آثاری که روی بیلبوردها رفته، ما مجسمههایی را میبینیم که از آنها عکاسی شده، اما خبری از اسم عکاسشان نیست. به عنوان مثال عکسی از تخت جمشید گذاشته شده و دربارهی معماری آن توضیحاتی داده شده، اما هیچ اسمی از عکاس این بنا به میان آورده نشده است. حرف من این است که چرا به عکاسان احترام نمیگذارند؟!
این عکاس همچنین بیان کرد: یکی دیگر از ایرادات اقدام شهرداری در برپایی این نوع نگارخانه در سطح شهر، این است که آنها در قالب نصب این تصاویر ترجیح دادهاند به جای انتشار تصاویری از هنر عکاسی، تصاویری از هنرهای حجمی مانند مجسمهسازی را در سطح شهر به نمایش بگذارند؛ در حالی که مجسمهسازی هنری است که آثار آن از طرق حجمی به نمایش در میآید نه از این طریق که شهرداری نسبت به نمایش آن اقدام کرده است.
او همچنین به بیتوجهی اجراکنندگان این طرح به هنر عکاسی اشاره کرد و گفت: هنر فقط نقاشی و سلیقهی شخصی نیست. بسیاری از هنرمندان عکاس ما از جمله شیرین نشاط، شادی قدیریان و گوهر دشتی آثار شاخصی دارند که میتوانست در اجرای این طرح جای خود را داشته باشد. همهی کارشناسان روانشناسی و سمعی و بصری معتقدند که عکس نسبت به بقیهی هنرها ارتباط سریعتری با مغز انسان برقرار میکند. اگر هدف اجراکنندگان این طرح، کار برای انسانهای علاقهمند به هنر بوده پس چرا عکس را حذف کردهاند؟ این اتفاق میتواند ناشی از کارشناسی نادرست و نبود تعریف مناسب از هنر تجسمی باشد.
سعیدی در بخش دیگری از سخنانش به ذکر نکردن نام عکاس در عکسهای نصب شده در سطح شهر اشاره و اظهار کرد: متأسفانه فاجعهای که میتوانم به آن اشاره کنم این است که بخشی از بیلبوردهای شهر امروز در اختیار عکسهایی از آزادسازی خرمشهر است که نامی از عکاس آنها برده نشده است. عکسهایی تاریخی و خبری که دورهای به یادماندنی را در تاریخ معاصر ما به ثبت رساندهاند و در کمال تعجب میبینیم که در معرفی عکس تنها عنوان «آزادسازی خرمشهر» و در توضیح صاحب عکس «انجمن عکاسان انقلاب و دفاع مقدس» آمده و هیچ حرفی از عکاس اثر به میان نیامده است.
او ادامه داد: چطور به خودشان اجازه میدهد سرقت هنری انجام بدهد و نام هنرمندان را زیر آثارشان ننویسد. ما وقتی میخواهیم فرهنگسازی کنیم اول باید یاد بگیریم سرقت نکنیم و اگر مدعی هستیم سرقتی انجام نمیدهیم اسم آرتیست و هنرمند را در کنار اثرش بیاوریم. حتی میتوانستند از عبارت «عکاس: ناشناس» استفاده کنند.
سعیدی در پایان گفت: بعد از این همه سال ما در این زمینه که به نظرم موضوع کوچکی است و باید تا امروز حل میشد دچار مشکل هستیم.
انتهای پیام