دکتر قره‌یاضی با انتقاد از وضعیت ارزیابی علم و نوآوری:

هر نهادی در کشور جزیره‌ای عمل می‌کند

رییس امور پژوهشی و فناوری سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور با بیان این که اگر تنها ملاک توسعه علمی کشور را تعداد مقالات منتشر شده در ISI بدانیم، نوعی گمراهی در جامعه ایجاد کرده‌ایم، گفت: متاسفانه شاخص جامعی برای ارزیابی وضعیت علم و نوآوری در کشور وجود ندارد و هر نهاد و سازمانی در این زمینه جزیره‌ای عمل می‌کند.

به گزارش خبرنگار علمی ایسنا، دکتر بهزاد قره‌یاضی، رییس امور پژوهشی و فناوری سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور در مراسم رونمایی از سامانه «شاخص» گفت: امروز کشور ما از استناد به انواع شاخص‌های گمراه کننده بسیار رنج می‌برد، چرا که وقتی صحبت از پیشرفت و توسعه علمی مطرح است، تنها به تعداد مقالات نمایه شده در ISI تاکید می‌شود.

وی در ادامه تصریح کرد: اگر چه کشور ما در یک مقطع زمانی از نظر تعداد مقالات منتشر شده در ISI رشد خوبی داشته است و این موجب ایجاد نشاط در بین جامعه و جوانان شد، اما واقعیت این است که توسعه تنها با تعداد مقالات منتشر شده در مجلات خارجی اتفاق نمی‌افتد.

دکتر قره‌یاضی اضافه کرد: رتبه ایران در تعداد مقالات منتشر شده در ISI، شانزده است و در منطقه نیز رتبه دوم را دارد، اما واقعیت این است که تعداد مقالات ISI تنها شاخص ارزیابی توسعه نیست و مقالات شاخص‌های دیگری نیز دارند که آمار و میانگین ارجاع به آنها را مشخص می‌کند.

رییس امور پژوهشی و فناوری سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور گفت: متاسفانه ایران با نوعی بی‌اعتنایی جامعه علمی جهانی مواجه شده است، چرا که کشور ما از نظر تعداد مراجعه به مقالات رتبه 120 جهان را دارد.

به گفته وی، برخی کشورهای توسعه یافته از نظر تعداد مقالات در حوزه‌هایی رتبه‌های پایین‌تر از کشور ما را دارند، اما میزان ارجاعات به مقالات آنها بسیار بالا است و این کشورها توانسته‌اند مقالات خود را کاربردی و به ثروت تبدیل کنند.

قره‌یاضی تاکید کرد: اگر تنها ملاک توسعه علمی کشور را تعداد مقالات منتشر شده در ISI بدانیم، نوعی گمراهی در جامعه ایجاد کرده‌ایم و این موجب می‌شود که سیاست‌گذاران و مسؤولان خیالشان راحت شود که به توسعه لازم رسیده‌ایم. در حالی که امروزه باید به سمت کیفی‌سازی حرکت کنیم.

رییس امور پژوهشی و فناوری سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور خاطرنشان کرد: متاسفانه شاخص جامعی برای ارزیابی وضعیت علم و نوآوری در کشور وجود ندارد و هر نهاد و سازمانی در این زمینه جزیره‌ای عمل می‌کند. داده‌های به روزی در دسترس ندارند، بنابراین انتظار ما این است که حدودا 20 تا 25 شاخص ترکیبی استخراج شود که بتواند به طور دقیق کار پایش و ارزیابی وضعیت توسعه علم را انجام دهد که در نهایت به مرجعی برای کشورهای اسلامی و حتی جهانی تبدیل شود.

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۹ خرداد ۱۳۹۵ / ۱۶:۲۰
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 95030905458
  • خبرنگار : 71567