مراسم رونمایی از قدیمیترین تصویر ماسوله از دوره زندیه به همراه بازخوانی محوطه تاریخی کهنه این روستا به مناسبت بزرگداشت هفته میراث فرهنگی برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه گیلان، همزمان با هفته بزرگداشت میراثفرهنگی، مراسم رونمایی از قدیمیترین تصویر ماسوله، بازخوانی محوطه تاریخی کهنه ماسوله و رونمایی از طرح بازسازی کوره تاریخی برای تولید آهن اسفنجی با حضور مسئولان استان، اساتید و مسئولان دانشگاه آزاد لاهیجان، گروههای گردشگری، راهنمایان گردشگری و دیگر علاقمندان برگزار شد.
شهردار ماسوله در ابتدای این مراسم ضمن تبریک ایام نیمه شعبان، گفت: کهنه ماسوله منطقهای است که آثار باقی مانده تاریخی در آن گویای قدمت بسیار زیاد این منطقه بسیار زیبا است.
«علی خلیلی» افزود: این محوطه باستانی بر روی بستر تپهای طبیعی که از معادن اصلی تشکیل شدهاست، قرار گرفته آنچه مشخص است در معماری کهنه ماسوله از فضای کم و محدود بستر تپه صخرهای در گذشته بیشترین استفاده را میکردند. ملاحظه و دقت در معماری ماسوله و مقایسه آن با آنچه از معماری کهنه ماسوله باقی مانده شباهت و قرابت خاصی را القا میکند به طوریکه نشانههایی از دست آشنا و هنری دلپذیر و فکری هم نواخت در این معماری به چشم میخورد.
وی ادامه داد: بازخوانی محوطه تاریخی کهنه ماسوله منظر فرهنگی و بستر طبیعی – تاریخی در پرتو لایههای معنایی زمان است، بازخوانی کهنه ماسوله بازخوانی باورها، داستانها، اقوام محلی، اسناد تاریخی و دادههای باستان شناختی از این بستر تاریخی است تا مارا بیش از پیش همراه این مکان کند.
عضو هیئت علمی گروه معدن دانشگاه آزاد واحد لاهیجان نیز در ادامه با معرفی کوتاهی از منطقه کهنه ماسوله و پیشینه تاریخی آن اظهار کرد: در مبحث کهنه ماسوله یک قطب گردشگری اصلی فقط صنعت آهن و پیشینه تاریخی آن است.
دکتر «فرزاد اسدی» افزود: بازسازی کوره آهن یک طرح بسیار جالب نمادین بوده است چرا که به نظر بنده دلیل اینکه ماسوله شکل گرفته وجود آهن در آن بوده بوده است. کورهای که در این منطقه ساخته شده در تقسیمبندی کورهها جزء کورههای پیشرفته محسوب میشود.
مدیر پایگاه میراثفرهنگی ماسوله نیز در این مراسم گفت: منظر فرهنگی ماسوله از دیرباز بهعلت ویژگیهای زمین شناختی، برخوردار از معادن غنی آهن بوده است، به حدی که اولئاریوس در سفرنامه خود از معادن آهن این منطقه به سالهای حکومت صفویه یاد کرده و نوشته است: ماسوله در گیلان دارای بهترین معدن آهن ایران بوده و آهنگران آن اشیا مورد مصرف شهرهای اطراف خود را میسازند.
دکتر «مصطفی پورعلی» افزود: محوطه تاریخی کهنه ماسوله که نمونه حجم کوره تاریخی سه مرحلهای برای تولید آهن اسفنجی مطابق با شواهد باستان شناختی در آن ساخته شده، دست کم تا دوره ایلخانی بنابر اسناد تاریخی از کارگاههای فراوان این صنعت و حرفه برخوردار بوده است که هماکنون بخش قابل توجهای از این کورههای تاریخی در بستر طبیعی محوطه پوشیده شده است.
وی خاطر نشان کرد: بازسازی این کوره الگویی در قالب یک طرح پژوهشی برون دانشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی لاهیجان و پایگاه میراث فرهنگی ماسوله اجرا شده است که بنده به نمایندگی از دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان مجری این طرح است.
پورعلی افزود: در بازسازی این کوره الگویی، از سوی پایگاه میراث فرهنگی ماسوله، یافتههای باستان شناختی اصغر مقری همچنین مطالعات معدن شناختی دکتر «فرزاد اسدی» کمک شایانی داشته است.
انتهای پیام