دولت کابل پیش نویس توافقنامه صلح با گروه حزب اسلامی متعلق به گلبدین حکمتیار امضا کرد؛ این معاهده موفقیتی در تلاشهای صلح دولت افغانستان شمرده میشود.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، به نقل از خبرگزاری فرانسه، محمد خان، معاون رئیس اجرایی افغانستان در یک کنفرانس خبری گفت که توافقنامه میان حزب اسلامی و شورای عالی در یک دوران حساس و حیاتی شکل گرفته است.
این معاهده 25 بندی شامل ارائه مصونیت برای اعضای این حزب ازجمله کسانی که در زندان هستند و به رسمیت شناختن این حزب به عنوان یک حزب سیاسی می شود. این شورا همچنین قول داده است که برای خارج کردن نام رهبر و اعضای حزب اسلامی از فهرست سیاه سازمان ملل و ممالک دیگر به ویژه آمریکا تلاش کند در عوض این گروه نیز به جنگ با دولت خاته داده به قانون اساسی احترام گذاشته و تماسهایش را با شورشیان قطع میکند.
معاون رئیس اجرایی گفت که امتیازهایی مانند دادن پست وزارتی، ولایتی و یا سفارت به حزب اسلامی در این پیشنویس وجود ندارد.
محمد خان میگوید که پیشنویس توافقنامه صلح با حزب اسلامی به گلبدین حکمتیار، رهبر این حزب فرستاده شده است و امضای نهایی پس از موافقت حکمتیار صورت خواهد گرفت.
در این نشست هیچ صحبتی از سرنوشت سلاح و تجهیزاتی که حزب اسلامی در دست دارد، به میان نیامد.
به گفته محمد خان پیشنویس این توافقنامه دارای یک مقدمه، سه فصل؛ اصول اساسی، مکلفیتهای طرفین و احکام متفرقه میباشد که مجموعا ۲۶ ماده است.
محمد خان در مورد مصونیت قضایی برای اعضای حزب اسلامی گفت: "اگر دنبال قضایای گذشته بگردیم از زمان کمونیست ها، مجاهدین، طالبان و بعد دو دوره ریاست جمهوری کرزای، هیچ وقتی برای دولت نمیماند که به مسایل مهم دیگر برسد."
همچنین به گفته وی، در متن این پیشنویس آمده که پس از امضای آن، دولت افغانستان رسما از سازمان ملل و دیگر ممالک خواستار حذف نام رهبر و اعضای حزب اسلامی از فهرست سیاه خواهد شد.
معاون رئیس اجرایی همچنین خبر داد که سازمانها و دولتها در این زمینه اعلام آمادگی کردهاند.
معاون رئیس اجرایی میگوید که شرطی برای خروج نیروهای خارجی در این پیشنویس نیامده و این نشان از کاهش خواستهای حزب اسلامی برای صلح است.
به گفته وی، تنها در این پیشنویس آمده که اگر نیروهای خارجی مطابق توافقنامههایی که تاکنون انجام شده، از افغانستان خارج شوند، این عمل از سوی دولت و حزب اسلامی استقبال میشود.
او همچنان در مورد عفو زندانیان حزب اسلامی گفت که کمیسیونی تمام پروندههای آنها را بررسی کرده و کسانی که مطابق قانون امکان عفو آنها وجود داشته باشد، شامل این روند خواهند شد.
محمد خان پیوستن حزب اسلامی را به عنوان یک "حزب مهم در زمان جهاد"، آن هم زمانی که جنگ در افغانستان شدت گرفته است، برای تغییر در وضعیت این کشور و جذب مخالفان دیگر به صلح، بسیار موثر میخواند.
او گفت: "اگر حزبی به صلح می پیوندد و از مخالفت مسلحانه دست بر میدارد و داخل افغانستان نیرو و توان خود را در خدمت به مردم صرف میکند و نظریات خود را از راه تفاهمات سیاسی در قضایای ملی ابراز می دارد، جای خیلی خوشبختی است."
دولت افغانستان نیز چند روز پیش با تایید ادامه روند گفتوگو میان نمایندگان دولت و حزب اسلامی به رهبری گلبدین حکمتیار، اعلام کرد که مردم افغانستان قبل از امضای هر تفاهم صلحی، از جزییات آن مطلع خواهند شد.
انتهای پیام