راز سنگفرش‌های پهلوی در خیابان سی‌تیر!

در تقاطع خیابان‌های جمهوری و ‌سی‌تیر، سنگفرش متعلق به دوران پهلوی پیدا کردند؛ اثری تاریخی که نه میراث فرهنگی از وضعیت آن اطلاع دارد و نه مسئولان بافت تاریخی منطقه 12 تهران.

در تقاطع خیابان‌های جمهوری و ‌سی‌تیر، سنگفرش متعلق به دوران پهلوی پیدا کردند؛ اثری تاریخی که نه میراث فرهنگی از وضعیت آن اطلاع دارد و نه مسئولان بافت تاریخی منطقه 12 تهران.

به گزارش خبرنگار میراث فرهنگی ایسنا، پیمانکار شهرداری با مجوز راهبری از ابتدای نوروز عملیات سنگفرش کردن خیابان سی‌تیر را در دستور کار خود قرار داد. جدای از نقدها و اعتراضاتی که به این اقدام آن‌هم در نوروز وارد شد، با کشف سنگفرش پهلوی در بخشی از این خیابان تاریخی، بیشتر توجه‌ها به این سمت رفت که برای این سنگفرش چه اتفاقی می‌افتد؟ آن‌هم با توجه به صحبت‌هایی که مسئولان شهرداری منطقه 12 در این زمینه اظهار کردند.

علی محمد سعادتی، قائم‌مقام شهردار منطقه 12 تهران در 18 فروردین ماه در گفت‌وگو با رسانه‌ها با اعلام خبر کشف این سنگفرش از دوره پهلوی اول و در جریان کف‌سازی این محور و در عمق یک تا یک و نیم متری از سطح زمین اعلام کرد: براساس بررسی‌های کارشناسان میراث فرهنگی، قدمت این سنگ فرش قدیمی مربوط به دوره پهلوی اول و بین سال‌های 1311 تا 1315 تشخیص داده شد.

او همچنین در آن زمان بیان کرد: براساس بررسی‌های انجام شده تصمیم گرفته شد تا بقایای سنگ فرش تاریخی خیابان سی‌تیر در این محدوده حفظ شود و از سنگ فرش‌های جدید استفاده نشود تا شهروندانی که از این محور حرکت می‌کنند، به قدمت تاریخی این خیابان پی ببرند.

این در حالیست که سپیده سیروس‌نیا، معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان تهران درباره‌ی گرفتن نظرِ شهرداری از میراث فرهنگی در این زمینه به خبرنگار میراث فرهنگی ایسنا توضیح داد: شهرداری از ما هیچ استعلامی انجام نداده و هیچ نظری هم نخواسته است.

او افزود: با این وجود، براساس اظهارات‌شان گفته‌اند که قصد دارند آن را حفظ کنند، قطعا باید این کار را انجام داده باشند.

به گفته‌ وی، پس از اطلاع از این اتفاق، یگان حفاظت میراث فرهنگی استان تهران از این مکان نیز بازدید کرده است،‌ اما شهرداری هیچ درخواست یا مکاتبه‌ای به صورت رسمی از میراث فرهنگی نداشته است.

به گزارش ایسنا، علی محمد محمدی، شهردار بافت تاریخی منطقه 12 تهران نیز مانند مسئولان میراث فرهنگی بازدیدی از این سنگفرش به دست آمده نداشته، اما معتقد است: نمونه‌ی این سنگفرش در منطقه 12 تهران زیاد است و در نقاطی مانند توپخانه و خیابان فردوسی می‌توان به راحتی نمونه‌ای از آن را دید.

محدوده‌ای که گفته می‌شود سنگفرش‌های پهلوی کشف شده‌اند

از سوی دیگر، اهالی خیابان سی‌تیر و مغازه‌داران قدیمی درباره سرنوشت باقی مانده‌های سنگفرش این خیابانِ تاریخی حرف‌های متناقضی به خبرنگار ایسنا می‌زنند.

یکی از کسبه‌های مُسن و قدیمی تقاطع خیابان سی‌تیر و جمهوری می‌گوید: سنگفرش پیدا شده را در بخش‌های مختلف خیابان به کار گرفته‌اند.

اما دو مغازه‌دار نسبتا جوان‌تر که ادعا می‌کنند در زمان کشف و ادامه کار و تصمیم‌گیری درباره این سنگ‌فرش‌ها در منطقه حضور داشته‌اند، می‌گویند: بخشی از سنگفر‌ش‌ها را در مکانی که کشف شده کار گذاشتند، اما دیگر سنگفرش‌ها را با ماشین از این مکان منتقل کرده‌اند.

آن‌ها می‌گویند، تقریبا هر روز شاهد بازدیدهای مسئولان شهرداری و منطقه به خصوص محمدباقر قالیباف، شهردار تهران از خیابان سی‌تیر بوده‌اند.

یکی دیگر از مغازه‌داران مُسن در ابتدای این خیابان نیز می‌گوید با چشم خودم دیدم که سنگفرش‌ها را که پایین‌تر از سطح زمین بود یک‌بار جدا کرده و در کنار خیابان قرار دادند و پس از چند روز در همان نقطه و زیر زمین کار گذاشتند و حتی رویش را با سنگفرش‌های جدید پوشاندند.

انتهای پیام

محدوده‌ای که برخی مغازه‌داران ادعا می‌کنند، سنگفرش‌ها را کار گذاشته‌اند

سنگفرش شدن خیابان سی‌تیر

  • چهارشنبه/ ۸ اردیبهشت ۱۳۹۵ / ۱۱:۵۴
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 95020804541
  • خبرنگار : 71191