سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) گفت: کیفیت تولید علم کشور در پایگاه ISI در فاصله سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۴ نشان میدهد که تعداد مقالاتی که در معتبرترین مدارک علمی دنیا توسط پژوهشگران ایرانی منتشر شده، دو برابر شده است.
به گزارش سرویس علمی ایسنا، دکتر محمدجواد دهقانی اظهار کرد: کمیت تولید علم به عنوان یک شاخص به تنهایی بازگوکننده وضعیت علمی یک کشور، دانشگاه یا پژوهشگر نیست. کمیت تولید علم کشور طی سالهای گذشته رشد قابل ملاحظهای داشته است که خود بیانگر ظرفیت بالای پژوهشگران کشور است، زیرا این کمیت در برترین مجلات دنیا منتشر شده است، مجلاتی که در مجموع از بالاترین استانداردهای نشر علم برخوردار هستند.
وی افزود: اما این نشریات همه در یک سطح نیستند؛ بلکه از درجات علمی مختلفی برخوردار هستند. به طور متوسط مجلاتی که از درجه علمی بالاتری برخوردارند، مقالاتی با کیفیت بالاتر را منتشر میکنند و در نتیجه اثرگذاری این مقالات در دنیای علم بیشتر است.
وی تصریح کرد: علاوه بر مجلات، مقالات علمی نیز به درجات مختلفی از لحاظ اثرگذاری تقسیم میشوند. مقالات یک درصد برتر به عنوان اثرگذارترین مقالات بینالمللی شناخته میشوند. مجلات در پایگاههای استنادی در چارکهای مختلف قرار میگیرند و مجلات چارک اول (Q1) معتبرترین مجلات بینالمللی را تشکیل میدهند.
سرپرست ISC گفت: اطلاعات سال ۲۰۱۵ در پایگاه ISI هنوز کامل نشده است، اما چیزی به تکمیل آن نمانده است. بررسی کیفیت تولید علم کشور در این پایگاه در فاصله سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۴ نشان میدهد که تعداد مقالاتی که در مجلات چارک اول بینالمللی توسط پژوهشگران کشور انتشار یافته، دو برابر شده است.
دهقانی افزود: در سال ۲۰۱۰ تعداد ۳۳۷۴ مدرک در مجلات چارک اول یعنی همان معتبرترین نشریات بینالمللی توسط پژوهشگران کشور چاپ شده و این شامل 0.6 درصد از کل تولید علم دنیا در نشریات چارک اول است. این رقم در سالهای ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۳ به ترتیب به ۵۰۹۲، ۵۵۶۶ و ۵۸۲۴ مورد رسید که تقریبا برابر با 0.7 درصد از کل مقالات نشریات چارک اول است. در سال ۲۰۱۴ تعداد این مقالات به ۶۶۲۵ مورد رسید که ۰.۸ درصد از کل مقالات چارک اول دنیا را تشکیل میدهد. بنابراین مقالات کشور در حال کیفیتر شدن هستند.
وی اظهار کرد: در سال ۲۰۱۰ میزان ۱۵ درصد از کل تولید علم کشور در مجلات چارک اول (Q1) منتشر میشد. این مقدار برای سالهای ۲۰۱۱ و ۲۰۱۲ به ۱۸ درصد رسید. در سال ۲۰۱۳ این مقدار دوباره افزایش یافته به 19 درصد رسید. در سال ۲۰۱۴ از کل تولید علم کشور ۲۱ درصد آن در مجلات چارک اول منتشر شدهاند، بنابراین در پنج سال گذشته نیز سهم مقالات منتشر شده در مجلات چارک اول به میزان ۶ درصد افزایش یافته است.
سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام گفت: بررسی پایگاه ISI در تاریخ 30 فروردین ماه 1395 نشان میدهد که تعداد مقالات کشور در مجموع مقالات یک درصد برتر نیز در فاصله سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۴ دو برابر شده است. در سال ۲۰۱۰ تعداد ۹۳ مقاله در مجموع مقالات یک درصد برتر دنیا داشتهایم که شامل ۰.۸ درصد از کل تولید علم دنیا در این زمینه بود. در سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۴ به ترتیب ۷۳، ۱۱۴، ۱۵۷ و ۲۰۸ مقاله پراستناد داشتهایم که به ترتیب شامل ۰.۶ درصد، ۰.۸ درصد، ۱.۱ درصد و ۱.۴ درصد از کل مقالات یک درصد دنیا میشده است. بنابراین سهم کشور از مقالات یک درصد برتر دنیا در حال افزایش است.
دهقانی خاطرنشان کرد: سند سیاستهای کلان علم و فناوری ابلاغی توسط مقام معظم رهبری بر مرجعیت علمی در سطح بینالمللی تاکید ویژهای دارد و آن را در صدر این سند قرار داده است. یکی از راهبردهای مناسب برای کسب مرجعیت علمی انتشار مدارک در مجلات با اثرگذاری بالا و تشویق مقالات یک درصد برتر بینالمللی است. مرجعیت علمی بر دپیلماسی علمی نیز تاثیر میگذارد، زیرا امروزه پژوهشگران در سرتاسر جهان ترجیح میدهند که با همتایانی همکاری کنند که مرجع باشند. هر چند مقالات کشور از بعد کیفی در حال رشد هستند، اما برای رسیدن به یک نقطه شایسته نیازمند تلاش جدیتر هستیم؛ امری که باید بیش از پیش مد نظر سیاستگذاران علمی کشور قرار گیرد.
انتهای پیام