«رایزنی برای ثبت ملی ورزشگاه شهید شیرودی «امجدیه» انجام شد. حریم مجموعه چوگان «فرحآباد» به زودی تعیین میشود. مجموعه سوارکاری گنبد کاوس ثبت ملی شد. این خبرها، از پیگیری های میراث فرهنگی در راستای شعار سالانهی «میراث ورزش» و ثبت جهانی «چوگان ایرانی» حکایت دارد.»
به گزارش خبرنگار میراث فرهنگی ایسنا، با ارسال پرونده میراث فرهنگی ناملموس با عنوان «چوگان، سوار بر اسب به همراه روایتگری و موسیقی» برای ثبت در فهرست میراث جهانی و همزمان با روز جهانی محوطهها و بناهای تاریخی که امسال توسط ایکوموس جهانی؛ «میراث ورزش» نامگذاری شده است، اقداماتی توسط سازمان میراث فرهنگی در این راستا انجام یا در دست انجام است
ایران تدارک بازی نمادین از «چوگان ایرانی» را در زمین «ورزشگاه شهدا» (سوارکاری فرح آباد) که ناصرالدین شاه در گذشته بازی چوگان را در آن به تماشا مینشست و خود نیز بازی میکرد، برگزار کرد. حتی این زمینِ بازی، خرداد سال گذشته با همکاری فدراسیون چوگان ایران، در فهرست میراث ملی کشور به ثبت رسید، تا میزان اهمیت و توجه ایران به این بازی نشان داده شود.
لزوم سرعت بخشیدن بر تعیین حریم مجموعه «چوگان» فرحآباد
محمد حسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، از اقدامات بیشتر این سازمان با موضوع «میراث ورزش» در سال 95 صحبت کرد .
به گزارش خبرنگار میراث فرهنگی ایسنا، امتداد خیابان پیروزی و در شرق اتوبان شهید عباس دوران مجموعهی چوگان و سوارکاری «فرحآباد» که دورهی صفویه ساخته شد و ناصرالدین شاه در آن تفریح و بازی میکرد، پذیرای علاقهمندان به وزرشهای سوارکاری است. نکتهی جالب توجه دربارهی این فضای طبیعی تاریخی این است که در بیشتر نقشههای تاریخی تهران نام «فرحآباد» در کنار دوشانتپه و میدان اسبدوانی آمده است. سرانجام در دهم خرداد ماه سال 94 این مجموعه زیبا به شمارهی 31251 در فهرست آثار ملّی غیرمنقول ایران ثبت شد.
محمد حسن طالبیان – معاون میراث فرهنگی کل کشور- با تأکید بر این که این منظر و چشمانداز در تهران بسیار استثنائی است و ثروتی برای کشور به شمار میرود؛ افزود: به همین دلیل معاونت میراث با توجه به ثبت ملی بودن این مجموعه تصمیم گرفته به سرعت برای آن یک حریم تعیین کند، چون اگر این چشمانداز مخدوش شود دیگر آن منظر طبیعی را نخواهد داشت.
وی همچنین درباره عمارت کلاه فرهنگی فرح آباد که در زمان سلطنت مظفرالدینشاه توسط یک فرانسوی طراحی و به دست معماران ایرانی در سال ۱۳۲۲ هجری قمری در سه طبقه ساخته شد، توضیح داد: در مورد بخشهای قاجاری مجموعه فرح آباد هم کمک خواهیم کرد تا موضوعات میراث فرهنگی آن در برنامه سالانه معاونت قرار گیرد تا برای مرمت و دیگر اقدامات مورد نیاز، سازمان میراث فرهنگی بتواند کمک کند، مخصوصاً با توجه به این که امسال را ایکوموس «میراث ورزش» نامگذاری کرده است سعی ما بر این است مسائل مربوط به این موضوع در الویت قرار گیرد.
او درباره سایر مجموعههای ورزشی ارزشمند با توجه به سال میراث ورزش با اشاره به دیدار خود و ارزیاب یونسکو از برج «گنبد کاووس» برای ثبت جهانی این اثر تاریخی گفت: در شهر گنبد کاووس نیز مجموعهای وجود دارد که اسب را پرورش میدهند و برای سوارکاری تربیت میکنند. معماری این مجموعه نیز جزو معماری ارزشمند معاصر است که به تازگی به ثبت ملی رسیده است و امیدواریم در آینده بتوانیم پرونده آن را برای فهرست در انتظار ثبت جهانی آماده کنیم.
انتخاب مناسب ایکوموس جهانی برای شعار سال
به اعتقاد معاون میراث فرهنگی، ثبت این اثر چند حسن دارد. نخست آن که مردم محلی به ارزش و مهم بودن آن اثر توجه میکنند. دوم این که در پناه قانون میتوان از آن محافظت کرد. سوم این که توجهها به سوی آن جلب میشود و این نشان میدهد که ابعاد میراث فرهنگی چقدر گسترده است و میتواند چه حوزههایی را در بربگیرد.
وی ادامه داد: به نظرم امسال ایکوموس (شورای بینالمللی بناهای تاریخی) به دلیل فضایی که در سطح جهان بوجود آمده انتخاب خوبی برای موضوع «میراث ورزش» داشته است. نه فقط مکانهای ورزشی بلکه رویدادهای ورزشی ارزشمند نیز جزئی از میراث فرهنگی هستند.
رویدادهای ورزشی و میراث ناملموس
طالبیان به جلسه خود با دکتر سید عبدالحمید احمدی معاون فرهنگی، آموزشی و پژوهش وزارت ورزش و جوانان اشاره کرد و افزود: قرار شد در مورد ورزشگاه شهید شیرودی (امجدیه ) واقع در خیابان مفتح تهران نیز سازمان میراث فرهنگی و وزارت ورزش همکاری جهت حفظ و ثبت آن داشته باشند چرا که رویدادهایی ورزشی که به قهرمانی منتج شد در این ورزشگاه بینظیر است و هم جزو میراث ناملموس هستند و هم مکانشان میتواند جزو میراث ملموس قرار گیرد.
وی اظهار کرد: مجموعه ورزشی آزادی نیز جزو میراث معاصر به شمار میآید و میتوان در مورد آن نیز اقدامات میراثی خوبی انجام داد.
پیشنهاد برگزاری نمایشگاهی با موضوع «میراث ورزش»
معاون میراث فرهنگی با اشاره به زورخانهها و ثبت ملی تعدادی از آنها گفت: علاوه بر حفظ و احیا این ورزش پهلوانی که میراث فرهنگی در ثبت بناهای آن فعالیت خوبی داشته است موضوع اشیای ورزشی نیز وجود دارد. حتی میتوان نمایشگاهی با موضوع میراث ورزش در موزهها برگزار کرد، چون ما آثاری با نقش و نگارهای ورزشی و حتی خود اشیای ورزشی داریم که ارزش موزهای دارند.
او ادامه داد: توجه کردن به موضوعاتی که باعث صلح و افزایش اخلاق انسانی میشود بدون شک برای ایکوموس، یونسکو و همه مردم حائز اهمیت است. از این رو باید از موضوع میراث ورزش استقبال کرد چرا که در فرهنگ ما ورزش باعث افزایش کرامت انسانی ، خلق و خوی پهلوانی و جوانمردی نیز میشود.
انتهای پیام