در سالی که گذشت صادرات سیب زمینی که به دلیل آب بر بودن همواره مورد انتقاد است، با حدود 38 درصد افزایش از نظر وزنی و حدود 28 درصد افزایش از نظر ارزشی مواجه شده است که نشان می دهد سیاست های آبی وزارت جهاد کشاورزی در این بخش جواب نداده است.
به گزارش خبرنگار ایسنا، سیب زمینی یکی از محصولات آب بری است که کنترل تولید و تجارت آن از جمله برنامه های وزارت جهاد کشاورزی در راستای سیاست آب مجازی و کنترل تولید محصولات آب بر در سال های اخیر بوده است اما بر اساس آمار گمرک، میزان صادرات این محصول در سال گذشته نسبت به سال 1393 افزایش یافته است.
چرا که طی سال گذشته 678 هزار و 723 تن سیب زمینی به بیش از 17 کشور مختلف صادر شده است که از نظر وزنی با 37.46 درصد و از نظر ارزشی با 27.92 درصد افزایش نسبت به سال قبل از آن مواجه شده است و این در حالی است که وقتی میزان صادرات 424 هزار تنی سیب زمینی در سال 1393 منتشر شد مسئولان و کارشناسان بخش کشاورزی از جمله دبیر کل خانه کشاورز نسبت به آن انتقاد کردند و گفتند که صادرات 400 هزار تنی سیب زمینی با این وضعیت منابع آبی، برای ایران نه تنها افتخار نیست بلکه جایر تاسف دارد.
عراق با 60 درصد سهم همچنان نخستین مشتری سیب زمینی ایران
در میان کشورهای خریدار سیب زمینی ایرانی، عراق با سهمی حدود 60 درصد همچنان نخستین و بزرگترین مشتری سیب زمینی به شمار می رود، چرا که در سال گذشته بالغ بر 398 هزار تن از این محصول به ارزش بیش از 122 میلیون دلار به عراق صادر شده است.
پس از عراق، ترکمنستان با خرید 149 هزار تن سیب زمینی 22 درصد بازار سیب زمینی صادراتی را به خود اختصاص داده است و آذربایجان که 12 درصد بازار سیب زمینی را از آن خود کرده است در رتبه سوم خرید این محصول قرار گرفته است.
پاکستان، گرجستان، افغانستان، امارات، ازبکستان، ارمنستان، قزاقستان، روسیه، استرالیا، کویت، عمان، قطر، تاجیکستان، ترکیه و ... نیز دیگر مشتریان سیب زمینی ایرانی در سال گذشته محسوب می شوند که روی هم رفته سهمی حدود شش درصد از بازار این محصول صادراتی داشته اند.
البته سال گذشته سیب زمینی داستان ها و حاشیه های بسیاری از افزایش قیمت تا افزایش عرضه، کاهش قیمت، خرید تضمینی و فاسد شدن سیب زمینی های خریداری شده داشت که به نظر می رسد با افزایش صادرات، کلکسیون داستانهای سیب زمینی کامل شد و مسئولان وزارت جهاد کشاورزی در سال جاری باید به دنبال تنظیم تولید و تجارت محصولات آب بری مانند سیب زمینی به سود منافع ملی و سیاست های آبی دولت باشند.
انتهای پیام