در پی درگذشت دکتر جابر عناصری هنرمند به نام عرصه تعزیه، دو تشکل صنفی پیام تسلیت دادند.
به گزارش ایسنا،انجمن تئاترانقلاب و دفاع مقدس درپی درگذشت استاد جابرعناصری نوشت:
«ماز بالاییم و بالا می رویم
ارغوان! این چه رازیست که هر بار بهار با عزای دل ما میآید؟
با نهایت تاسف و تاثر درگذشت پدر تعزیه ایران و پژوهشگر نامدار عرصه فرهنگ عامه استاد جابر عناصری را محضر ملت شریف و هنر پرور ایران، خانواده هنرهای نمایشی کشور تسلیت و تعزیت عرض مینمائیم.
بی شک آثار گرانسنگ و پژوهشهای معتبر این استاد فرزانه، خاصه در حوزه تعزیه ایرانی همچون سراجی منیر، خردورزان و عاشقان فرهنگ ایرانی اسلامی را به سر منزل مقصود رهنمون خواهد ساخت.
انجمن تئاتر انقلاب و دفاع مقدس به نمایندگی از هنرمندان عرصه تئاترمقاومت همراه با عموم جامعه فرهنگی هنری کشور درگذشت این استاد فرهیخته را به سوک نشسته و از آستان مقدس رفیق اعلی (جل جلاله) برای آن عزیز سفرکرده غفران بیمنتهای الهی و برای بازماندگان صبری جمیل و اجری جزیل مسالت دارد.
راهش پررهرو باد»
در متن اطلاعیهی روابط عمومی انجمن عکاسان هم آمده است:«حضور و درس گفتارهای دکتر جابر عناصری در سالهای اولیه دههی 60 در دروس مردم شناسی، فرهنگ و ادبیات عامه و آشنایی با اساطیر و آیین تعزیه در دانشکدههای هنری ایران و به ویژه در دانشگاه هنر دانشجویان عکاسی را با بیانی شیوا و شورانگیز و رویکردی نوین، دیگر بار با آیین تعزیه آشنا کرد. دانشجویان به همراه وی و در جریان برگزاری کلاس درس با متون و نسخ تعزیه، تعزیهخوانی و ریشههای فرهنگی و هنری نشانه شناسی نقوش علم و بیرق ها، رنگها، شورها و اشعار ارتباط برقرار میکردند و در عکاسی مستند از این مراسم آیینی، اندوختههای کلاسهای استاد عناصری را به کار میبستند.
این امر مهم، ریشه در پیشینه تربیتی و آموزشی ایشان در نزد پدر داشت، جابر که در سال 1324 در خانوادهای فرهنگی و مذهبی در شهر اردبیل زاده شده بود، آموختن راز و رمز تعزیه را نزد پدرش علی عناصری که تعلق خاطری عمیق به ائمه اطهار داشت آغاز کرد.
جابر عناصری تحصیلات ابتدایی و دبیرستان خود را در اردبیل طی کرد و سپس بخاطر عشق به ادبیات عامه، در سال 1339 راهی تهران شد تا ادبیات را در دارالفنون بیاموزد. در سال 1342 تحصیلات دانشگاهی خود را در رشته فلسفه و علوم تربیتی در دانشگاه تهران آغاز کرد و در این رشته تحصیلات خود را تا دکتری فلسفه و علوم تربیتی در ایران ادامه داد و سپس دوره تخصصی خود در زمینه ایران شناسی را در دانشگاه لندن به پایان رساند.
جابر عناصری از 1356 در دانشکده هنرهای دراماتیک مشغول به تدریس شد. در ادامه وی از سال 1377 با درجه استادیاری بعنوان استاد تعزیه شناسی در دانشکده هنرهای زیبای تهران، دانشکده سینما و تئاتر دانشگاه هنر، دانشکده هنر دانشگاه تربیت مدرس تدریس نموده است. جابر عناصری در کنار تدریس و مسئولیتهای اداری تحقیق در زمینه ادبیات عامه، شبیهخوانی و تعزیه را ادامه داد.
انجمن عکاسان ایران فقدان این استاد ممتاز و یگانه را به جامعه عکاسی و دانشگاهی ایران تسلیت گفته و از درگاه ایزد منان برای خانواده و دوستداران ایشان طلب صبر مینماید.
امیدواریم آموزهها و راه و مسیر گشوده شده توسط دکتر جابر عناصری در عرصه مبانی نظری و عملی پژوهش پیرامون آیین اقوام ایرانی ره توشهی عکاسان مستند این سرزمین قرار گیرد.»
انتهای پیام