نام مهربان، لیلا، آرزو و حیدر، همسر و فرزندان الهام علیاف، رئیس جمهور آذربایجان به عنوان شرکای چند بنگاه برونمرزی در اسناد پاناما دیده میشود؛ شرکتهایی صوری که سه پوشش حفاظتی بر ثروت آنها کشیدهاند.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) چندی پیش اسنادی با حجم ۲ و ۶ ترابایت از فعالیتهای دفتر وکالت موساک فونسکا در پاناما در اختیار روزنامه آلمانی زوددویچه قرار گرفت. این اسناد مربوط به تاسیس بیش از ۲۴۰ هزار شرکت برونمرزی است که بیشتر آنها با هدف پولشویی، فرار مالیاتی، مخفی کردن ثروت و اهداف دیگر بودهاند. در میان این اسناد نام خانواده علیاف (لیلا، آرزو، مهربان و حیدر) دختران، همسر و پسر الهام علیاف نیز دیده میشود.
حکومت خانواده علیاف در آذربایجان از سال ۱۹۹۳ با قدرتگیری حیدر علیاف آغاز شد. او که از سال ۱۹۴۴ عضو سازمان امنیت اتحاد شوروی (کا گ ب) بود، در سال ۱۹۶۹ دبیرکل کمیته مرکزی حزب کمونیست آذربایجان و از سال ۱۹۸۲ عضو دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست اتحاد شوروی (سابق) بود. او پس از فروپاشی اتحاد شوروی از سال ۱۹۹۳ تا سال ۲۰۰۳ رئیس جمهور آذربایجان بود.
پس از مرگ حیدر علیاف، الهام علیاف جانشین پدر و در سال ۲۰۰۳ به عنوان ریاست جمهوری برگزیده شد.
بر اساس اسناد پاناما، فاضل ممدوف، وزیر وقت دارایی، شرکت "آتا هلدینگ" را تاسیس و خانواده علیاف را نیز در آن سهیم میکند. به گزارش دویچهوله شرکت "آتا هلدینگ" در بخشهای صنایع نفت و گاز، ساختمانسازی، بانک آذربایجان، معادن و شرکت ارتباطات فعالیت دارد و سرمایه آن بیش از ۴۸۰ میلیون دلار است.
طبق نامهای که در سال ۲۰۱۰ به دفتر وکالت موساک فونسکا در پاناما ارسال شده ۵۱ درصد سهام شرکت "آتا هلدینگ" در اختیار شرکتی به نام "Hughson Management" است که نام روسای این شرکت افرادی به نام آرزو و لیلا علیاف قید شده است.
برای اینکه صاحبان واقعی "آتا هلدینگ" مشخص نشوند، از روش پیچیدهای استفاده شده است. اکثریت سهام این هلدینگ متعلق به یک هلدینک انگلیسی است. خود این هلدینگ انگلیسی نیز متعلق به "اف ام منیجمنت" است که توسط فاضل ممدوف در پاناما تاسیس شده که در واقع تابع "بنیاد یو اف یونیورس" به ریاست مهربان علیاوا است.
شرکت "اف ام منجمینت هلدینگ" با شرکتی در جزایر ویرجین بریتانیا واقع در دریای کارائیب ارتباط دارد که خواهر رئیس جمهوری آذربایجان سهامدار اصلی آن است.
فاضل ممدوف با کمک دفتر وکالت "موساک فونسکا" همچنین "بنیاد یو اف یونیورس" را نیزتاسیس میکند که ریاست آن به مهربان علیاوا، همسر الهام علیاف تعلق دارد.
طبق اسناد پاناما در سال ۲۰۰۵ به آرزو و لیلا دخترهای الهام علیاف که آن زمان ۱۷ و ۱۹ ساله بودند هر کدام ۱۵ درصد ارزش "بنیاد یو اف یورنیورس" تعلق گرفت. ۲۰ درصد بنیاد نیز به نام حیدر علیاف، پسر الهام علیاف که در آن زمان تازه ۶ سال داشت به ثبت رسیده است. به پسر فاضل ممدوف نیز ۲۰ درصد از مالکیت بنیاد سهم داده شده است.
الهام علیاف، رئیس جمهور آذربایجان در سال ۲۰۰۷ کنسرسیومی شامل ۶ معدن طلا واقع در غرب این کشور را به شرکتی در بریتانیا و سه شرکت برون مرزی اهدا کرد که سهامدار اصلی همه این شرکتها دختران رئیس جمهور آذربایجان هستند.
لیلا و آرزو علی اوا، ۴۵ درصد از سهام شرکت "لاندکس ریسورس اس ای" و ۱۱ درصد از سهام "گلوبلکس اینترنشنال" را در اختیار دارند که در مجموع معادل ۵۶ درصد سهام معادن طلای آذربایجان است.
در اسناد افشا شده پاناما ۴۰۰ برگه سند مربوط به شرکت "لاندکس ریسورس اس ای" است که ۴۵ درصد سهام معادن طلای آذربایجان به نام این شرکت ثبت شد.
طبق اسناد پاناما لیلا و آرزو علیاوا دو شرکت دیگر نیز در سال ۲۰۱۵ در جزایر ویرجین بریتانیا تاسیس کردهاند که مالکیت ویلایی به ارزش بیش از یک میلیون دلار در یکی از شرکتها مخفی شده است.
در اسناد پاناما نام یک تاجر سوئیسی نیز بارها در کنار نام لیلی و آرزو دیده میشود. لیلا رئیس هیئت تحریریه مجله مد و لایف استایل "باکو" نیز هست.
آذر قاسموف، سخنگوی رئیس جمهوری آذربایجان، در واکنش به انتشار این اوراق گفته است: «فرزندان الهام علیاف، رئیس جمهور آذربایجان، از شهروندان بالغ این کشور هستند و میتوانند کار و کاسبی خود را داشته باشند و در هیچ جای قانون این موضوع ممنوع نیست.»
انتهای پیام