رضا ضراب، تاجر معروف ایرانی که چندی پیش دستگیری او در ترکیه تیتر خبرها شد، همکاری نزدیکی با بابک زنجانی در انجام معاملات داشته است. ضراب امروز در زندان است. چند روز پیش در آمریکا و در ایالت فلوریدا به اتهام پولشویی بازداشت شد. حال سؤال اینجاست که آیا دستگیری ضراب در آمریکا، تاثیری بر پرونده زنجانی در ایران خواهد داشت؟ آن هم در شرایطی که دو کشور توافقنامهای مبنی بر همکاریهای حقوقی یا استرداد مجرمان به امضا نرساندهاند.
به گزارش ایسنا، روزنامه «آرمان» در ادامه نوشت: از سوی دیگر، 16 فروردین (امروز) حکم بابک زنجانی که پیشتر توسط سخنگوی قوه قضائیه اعلام شده بود، به او ابلاغ میشود. رسول کوهپایهزاده، وکیل زنجانی بعد از اعلام خبر حکم گفت که حتماً و قطعاً تقاضای تجدیدنظر خواهد کرد.
سؤال بعدی این است که در چه صورتی حکم اعدام زنجانی در دادگاه تجدیدنظر تقلیل خواهد یافت؟ نعمت احمدی در گفتوگو با «آرمان» به این موضوع و پرسشهایی دیگر پاسخ داده است که در ادامه میخوانید:
به عنوان وکیل دادگستری، نحوه رسیدگی به پرونده بابک زنجانی را چطور ارزیابی میکنید؟
من از ابتدا با این شیوه موافق نبودم، اما ایشان جرمی انجام داده و باید مجازات شود. البته ایشان کارآفرین، آنطور که در دادگاه میگفت، نیست. وی امین بوده است. ما خواستیم تحریمها را دور بزنیم، به ایشان جنس، پول و سایر امکانات را دادیم که بفروشد و پول فروش را برگرداند. حالا اینکه که چقدر برای خود برداشته، بحث جداگانهای است. زنجانی امین بود و امانت را رعایت نکرده است. پولهای داخل کشور را به راحتی میشد پیدا کرد. تفاوتی نمیکند سهام، نقدینگی یا اموال منقول و غیرمنقول باشد. اما درباره پولهایی که در خارج از کشور است، باید مدیریت صحیحی به کار انجام میگرفت تا با حضور ایشان (البته تحتالحفظ) پولها را باز میگرداندیم.
با انتشار خبر دستگیری رضا ضراب، سوال این است که بازداشت او چه تأثیری بر پرونده زنجانی خواهد داشت؟
از همان روزهای ابتدا که بابک زنجانی دستگیر شدند، اظهر من الشمس بود که زندانی شدن او برای کسانی مثل رضا ضراب حکم عروسی را داشت. اما بر مبنای ماده پنج قانون مجازات اسلامی و توسعه قلمرو حقوقی کشور، اگر یک ایرانی در خارج از کشور مرتکب جرمی شد و در ایران دستگیر شود، با وجود اینکه در خارج از کشور جرمی مرتکب شده است، میتوان وی را در داخل محاکمه و مجازات کرد. اما قوانین دیگر کشورها در کشور ما نقشی ندارد و قطعاً آقایان در آمریکا، رضا ضراب را به جهت اتهاماتی که ما در ایران به او وارد میکنیم، دستگیر نکردهاند. او در آمریکا اتهامات دیگری داشته است. من حتی شنیدم که ضراب بسیار خوشحال است که در آمریکا بازداشت شده تا گرفتار چنگال عدالت دستگاه قضایی ایران نشود. همانطور هم که میدانید، ما با آمریکا توافق استرداد مجرمین نداریم. لذا بودن یا نبودن ضراب در زندان، تاثیری برای ما ندارد و آنها بر مبنای برنامه خود او را دستگیر کردند.
با این وصف، تکلیف پولهایی که در دست ضراب است و پولهای در خارج مانده زنجانی چه میشود؟
متأسفانه با شیوهای که در پیش گرفتیم، پولهای او در حال از دست رفتن است و باور دارم که سخت میشود به این پولها رسید. من با آقای زنجانی آشنایی ندارم و مثل دیگران از طریق رسانهها با شخصیت او آشنا شدم. اما در مواردی حس میکنم که او دوست داشته است که پولها را برگرداند. یعنی وقتی به دادگاه وعده میداد پول را در فلان روز و ساعت برخواهم گرداند، احساس میکنم که او میخواهد که پولها را برگرداند اما کسانی که پول در اختیارشان است، از این امر خودداری میکردند. رضا ضراب هم با علم به اینکه اگر در آمریکا باشد، دستگیر خواهد شد، به آن کشور سفر کرد. چون در ترکیه ما میتوانستیم او را دستگیر کنیم. او تبعه ایران است. اگر ما در ایران اقدامات صحیحتری انجام داده بودیم و وقتی میدیدیم که بازداشت او در ترکیه دو ماه بیشتر طول نکشید، یعنی در آن کشور اوضاع خوبی دارد، باید علیه او در داخل حکمی صادر میشد و سپس از پلیس اینترپل میخواستیم نسبت به دستگیری او اقدام کند و او را به ایران تحویل دهد. متأسفانه ما نسبت به رضا ضراب بد عمل کردیم. عملا زندانی بودن یا نبودن او در آمریکا تاثیری به حال ما نخواهد داشت.
ظاهراً زنجانی در دادگاه چند باری وعده بازگشت پولها را داده اما محقق نشده و تلاشهای ما هم منتج به نتیجه نشده است. ضعف را در کجا میبینید؟
گفتهاند که اکیپهای مختلفی برای برگرداندن پول به خارج از کشور اعزام شدند و دست خالی برگشتند. پیداست که پول در خیابان نیست. پول را آقای زنجانی میداند کجاست. با سرعت در تصمیمگیری، نباید بگذاریم صورت مسأله پاک شود. اشکالی نداشت که دو یا چهار سال رسیدگی به پرونده زنجانی طول بکشد. زنجانی در زندان تلفن دارد و روزی با من تماس گرفت. گرچه من را با وکیل دیگری اشتباه گرفته بود. اما وقتی میگوید من فلانمدت دیگر پول را برمیگردانم، با تکیه بر تماسهایی که میگیرد، قول میدهد. آیا بهتر نیست هماکنون، باز هم از طریق کانالهای زنجانی برای گرفتن پولها اقدام کرد؟ زنجانی نفت از کشور گرفته و با کشتی حمل کرده است. اگر رسیدگی دقیقی باشد، محمولهها و کشتیها را میتوان شناسایی کرد. دو میلیارد و 700 میلیون یورو رقم بسیار بزرگی است. این رقم، پول میلیونها بشکه نفت است. این نفتها به مقصدهای معینی فروخته شده است. اینجاست که گروهی از کارشناسان تجارت بینالملل و بانکی باید پیگیری کنند و نفت فروخته شده را از هر خریداری، چه شرکت و چه پالایشگاه، ردیابی کنند. این توان مدیریتی ما را میرساند. پیدا کردن این پولها در دنیای امروز سادهتر از آن است که بتوان فکر کرد. درست است که پولشویی صورت گرفته و اتفاقاتی از این دست رخ داده، اما اصل مطلب روشن است. این امر نیازمند کار حرفهای و تخصصی است و فقط از عهده روزنامهنگار و وکیل و قاضی ساخته نیست. به راحتی میشد دست به چنین کاری زد اما نکردند.
حکم صادره برای زنجانی را مناسب میدانید؟
برابر قوانین موجود و قوانینی که در کیفرخواست به آن استناد شده، مجازات آقای زنجانی اعدام است. بر اساس ماده چهار قانون تشدید مجازات مرتکبان ارتشاء و اختلاس و کلاهبرداری و ماده دو قانون مبارزه با مفاسد اقتصادی مجازات همین است.
در چه شرایطی، تقاضای تجدیدنظر به حکم زنجانی پذیرفته خواهد شد؟
ایشان شاکی دارد که وزارت نفت است. برابر قانون آیین دادرسی کیفری، اگر پول وزارت نفت پرداخت شود و شاکی گذشت کند، دست دادگاه صادرکننده رأی برای تغییر رأی و تقلیل از اعدام به حبس میسر است.
انتهای پیام