از اقتصاد شهری تا اقتصاد مقاومتی

دبیر انجمن علمی اقتصاد شهری ایران با اشاره به نام‌گذاری سال 1395 به نام سال "اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل" با برشمردن اثرات آن در حوزه اقتصاد شهری یادآور شد که مدیریت شهری در دو حوزه ارتقای بهره‌وری انرژی و نگاه ویژه به صنایع متوسط و کوچک می‌تواند گام‌های موثری بردارد.

دبیر انجمن علمی اقتصاد شهری ایران با اشاره به نام‌گذاری سال 1395 به نام سال "اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل" با برشمردن اثرات آن در حوزه اقتصاد شهری یادآور شد که مدیریت شهری در دو حوزه ارتقای بهره‌وری انرژی و نگاه ویژه به صنایع متوسط و کوچک می‌تواند گام‌های موثری بردارد.

سید محسن طباطبایی مزدآبادی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا با اشاره به اینکه آغاز جنگ اقتصادی علیه کشور از سوی دشمنان نیز بر اهمیت تقویت پایه‌های اقتصاد داخلی افزوده است، خاطرنشان کرد: ایده و الگوی اقتصاد مقاومتی از دل همین فرصت‌ها و مخاطرات بیرون آمده تا بتواند اقتصاد ایران را از یک پیچ تاریخی به سلامت عبور دهد.

وی با بیان اینکه در حوزه اقتصاد شهری نیز اقتصاد مقاومتی معنا و مفهوم دارد و شاید بیش از دیگر حوزه‌ها نیازمند تقویت پایه‌های درونی اقتصاد شهری در ایران هستیم، خاطرنشان کرد: امروز بیش از 70 درصد از جمعیت ایران شهرنشین هستند و پیش‌بینی می‌شود در آینده نزدیک این رقم به حدود 80 درصد افزایش یابد و مشخص است خدمت‌رسانی مطلوب مدیریت شهری به این جمعیت عظیم نیازمند بهره مندی از اقتصادی پویاست.

این کارشناس مسائل شهری با اذعان به اینکه بسیاری از بندهای 24 گانه سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی که در سال 1392 از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شدند مرتبط با مباحث اقتصاد شهری است، افزود: با این حال روح الگوی اقتصاد مقاومتی، پایداری و عدم تاثیرپذیری از تکانه‌های داخلی و خارجی است و با این شاخص می‌توان گفت پایدارسازی درآمدی مدیریت شهری نخستین گام برای عمل به اقتصاد مقاومتی در حوزه شهری است.

وی در این زمینه توضیح داد: در حالی که در بسیاری از شهرهای توسعه‌یافته حتی در آسیا سهم درآمدهای پایدار به حدود 70 درصد می‌رسد این رقم برای کشور ما قریب به 20 تا 25 درصد است و همین عامل باعث می شود تا ضمن آسیب دیدن شهرها، خدمات مناسب و جامعی نیز به شهروندان ارائه نشود و در زمان بروز بحران‌هایی همچون رکود مسکن شهرداری‌ها نیز در آستانه ورشکستگی قرار گیرند.

طباطبایی با اذعان به اینکه یکی از مهمترین منابع درآمدی پایدار شهرداری‌ها عوارض حاصل از نوسازی یا همان مالیات بر دارایی‌های غیرمنقول (Property Tax) است، گفت: برای شهر تورنتو این رقم حدود 42 درصد، کیپ تاون 25 درصد، سئول 63 درصد و بمبئی 19 درصد است اما در کلانشهری همچون مشهد در سال 1388 این رقم تنها 2.6 درصد بوده است.

دبیر انجمن علمی اقتصاد شهری ایران با اذعان به اینکه بالغ بر 75 درصد از مصرف انرژی در کل جهان در سطح شهرها روی می‌دهد، گفت: متاسفانه آمارها در خصوص مصرف انرژی در ایران به هیچ وجه مطلوب نیست و ایران با جمعیت 77 میلیونی از نظر میزان مصرف انرژی در رده کشورهایی مانند چین است، لذا ضرورت دارد تا مدیریت شهری با استفاده از دانش و علم روز نسبت به افزایش بهره‌وری و کاهش مصرف انرژی اقدامات لازم را صورت دهد.

وی در خصوص بنگاه های خرد و متوسط SME نیز گفت: قریب به 85 درصد از بنگاه های خصوصی کشور را همین بنگاه‌های خرد و متوسط تشکیل می‌دهند اما در سال‌های اخیر به دلیل رکود اقتصادی این بنگاه‌ها در شرایط بدی قرار گرفته‌اند و عمده مشکلات آن‌ها نیز تامین نقدینگی است و با توجه به اینکه بخش عمده‌ای از این بنگاه‌ها در سطح شهرها فعالیت می‌کنند این امکان وجود دارد که مدیران شهری برنامه‌ریزی جامعی برای حمایت از این بنگاه ها به عمل آورند.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۱۶ فروردین ۱۳۹۵ / ۱۰:۳۳
  • دسته‌بندی: عمران و اشتغال
  • کد خبر: 95011604378
  • خبرنگار :