"قلعه اژدها پیکر" از آثار تاریخی استان فارس بهشمار میرود که در شهرستان لارستان قرار دارد و بسیاری از صاحبنظران، این اثر را دارای ویژگیهای منحصر بفردی میدانند که آن را نسبت به سایر آثار مشابه، متمایز میکند.
به گزارش گروه دریافت خبر خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه فارس، مسئول نمایندگی میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری لارستان گفت: قلعه اژدها پیکر، برروی سطح مرتفعی که از طرف غرب به شهر منتهی میشود، قرارگرفته و دارای طولی برابر ۷۰۰ متر و پهنایی برابر ۱۷۰ متر است.
سیما علویه با بیان اینکه این تاسیسات ازسه بخش دیوارسنگی محاطی، قلعه بالایی و قلعه میانی تشکیل شده است، افزود: قدمت قلعه اژدهاپیکر لار با توجه به یافتههای قلعه قدمگاه در مجاورت این اثر به پیش از اسلام میرسد و آثار چینی دوره مغولی و پیش ازآن نیز در قلعه مشاهده شده است.
مسئول نمایندگی میراث فرهنگی لارستان با اشاره به اینکه این مکان تا صد سال پیش مسکونی بوده و در زمان سلطنت پهلوی بارها بمباران شده است، گفت: به استثنای قلعه بالایی و بنای مشهور به قبر مادر نادرشاه بقیه قسمتهای قلعه منهدم شده است.
علویه با اشاره به اینکه مهمترین عامل شکلدهنده قلعه شکل خاص کوه و توپوگرافی آن است، تصریح کرد: برای دیدن اینگونه از بناهای تاریخی باید متوسل به دیدن آنها از بالا شد که قلعه اژدهاپیکر لار بدلیل نحوه خاص احداثش بر کل شهر لار و راههای ارتباطی پیرامون منطقه اشراف دارد.
وی با بیان اینکه به نظر میرسد کل بنا ابتدا در دوره صفویه بازسازی شده و احتمالا این امر پس از ویرانی قلعه قدمگاه انجام شده است، افزود: در زمان صفویه، قلعه دوبار به وسیله مسافرین اروپایی به تصویر کشیده شده است.
این کارشناس میراث فرهنگی با اشاره به اینکه به نظر میرسد که خاتمه سکونت در قلعه اژدهاپیکر، در زمان حکومت نادرشاه بوده که سربازانش در سال۱۷۳۷ میلادی در تعقیب سربازان شکست خورده افغانی، از لار میگذشتهاند، گفت: مادر نادرشاه در شهر لار فوت کرد و تصمیم گرفتند که برای او مقبرهای به نام مادر نادر بر روی قلعه بنا کنند.
مسئول اداره میراث فرهنگی و گردشگری لارستان با بیان اینکه قلعه اژدها پیکر لار بدلیل تخریب قسمتهای داخل و گذشت زمان نیازمند مرمت فوری است، افزود: 15 سال قبل توسط شهردار وقت قسمتی از آرامگاه مادر نادرشاه تعمیر جزیی شده است.
وی با اشاره به اینکه در سال ۸۷ قلعه اژدهاپیکر لار تعیین حریم و نقشه توپوگرافی آن تهیه شده است، گفت: این نقشه در سازمان مرکز اسناد میراث فارس موجود است.
علویه با بیان اینکه درسال ۹۳ از محل بودجه ۱۸۰ با عنایت نماینده مردم لارستان در مجلس شورای اسلامی مبلغ ۸۰۰ میلیون ریال اختصاص یافت، ادامه داد: طرح مطالعات مرمتی و ساماندهی آن با شرکت شمسه یزد منعقد و زیر نظر میراث فرهنگی فار س در حال مطالعه است.
مسئول میراث فرهنگی لارستان با بیان اینکه فرماندار ویژه لارستان از محل بودجه گردشگری سال ۹۴ مبلغ ۱۵۰ میلیون تومان جهت راه دسترسی وگردشگری قلعه اژدهاپیکر اختصاص داده است، بیان کرد: با توجه به عظمت و پتانسیل این اثر، نیازمند بودجههای بیشتری است که همت مسئولان جهت ثبت به عنوان پروژه ملی برای دریافت بودجه سالیانه را میطلبد.
این کارشناس میراث فرهنگی با اشاره به اینکه در صورت تکمیل پرونده قلعه اژدهاپیکر لار توسط مهندسان و معماران بومی و مسئولان بافت تاریخی لار انجام شود امکان ثبت جهانی این اثر باارزش وجود دارد، ادامه داد: این مهم مستلزم همکاری ارگانهای شهرستان لارستان از جمله شورای شهر، شهرداری، مسئول بافت تاریخی لار، نماینده مجلس، فرماندرای ویژه لارستان و دیگر همشهریان است.
علویه با اشاره به اینکه برای کامل شدن زیرساختهای گردشگری علاوه بر کمک نهادهای دولتی، بخش خصوصی هم باید وارد میدان شود، گفت: اقامتهای بوم گردی یکی از کمبودهای شهر تاریخی لار است و با فراهم کردن این اقامتگاهها میتوان ماندگاری گردشگر در این شهرستان را بیشتر کرد.
مسئول میراث فرهنگی لارستان خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه تسهیلات بسیار مناسب از طرف بانک جهت تجهیز و احداث این اقامتگاهها پرداخت میشود، بهترین فرصت برای سرمایهگذاران در این عرصه است.
علویه با بیان اینکه قلعه اژدهاپیکر نماد استقامت تاریخ در شهرستان لارستان است، اظهار کرد: باید از این بناهای تاریخی بهخوبی محافظت کرده و اجازه ندهیم با گذشت زمان رو به تخریب و فراموشی بروند.
مسئول میراث فرهنگی لارستان با اشاره به اینکه در میان قلعههای تاریخی فارس، قلعه اژدها پیکر لارستان نه تنها یکی از زیباترین قلعههای منطقه به شمار میرود، بلکه در نوع خود از لحاظ جایگاه قرارگیری و ساختار معماری، از منحصر به فردترین قلعههای تاریخی ایران است.
انتهای پیام