دبیرکل سازمان ملل اعلام کرد که امکان اعزام ناظر بینالمللی به سوریه برای نظارت بر آتشبس در این کشور در شرایط فعلی وجود ندارد.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل در گزارشی به شورای امنیت گفت: اوضاع کنونی اعزام ناظر برای نظارت بر اجرای آتشبس در سوریه را دشوار میسازد "من پیش بینی میکنم که طرفهای درگیر به تعهدات خود پایبند نباشند."
وی از طرفهای درگیر خواست بر روی گزینه نظامی حساب باز نکنند و مذاکرات را برای حل و فصل بحران از سربگیرند.
بان کی مون گفت: پیروزی از طریق گزینه نظامی تاکنون تنها به کشته شدن دهها هزار تن و فراهم شدن پناهگاه امن برای تروریستها منجر شده است. من خواهان تقویت ارسال کمکهای بشردوستانه به سوریه و کاهش خشونت و مبارزه با تروریسم هستم.
طرفهای بین المللی تأثیرگذار بر بحران سوریه اخیرا در نشست مونیخ با ارسال فوری کمکهای بشردوستانه به سوریه و توقف درگیریها موافقت کردند.
ارسال کمکهای بشردوستانه به سوریه از چند روز پیش آغاز شده است اما نشست روز جمعه درباره توقف درگیریها در سوریه بی نتیجه مانده و قرار است شورای امنیت نشست جدیدی را در این باره برگزار کند.
در همین حال بان کی مون در نامه خود به شورای امنیت نوشت: حملات هوایی روسیه و سوریه به شدت عملیاتهای بشردوستانه در حلب را طی دو ماه گذشته مختل کرده و مانع ارسال کمکهای بشردوستانه و حیاتی به صدها هزار سوری شده است.
این اظهارات بان کی مون جدیترین و محکمترین انتقاد مستقیم از عملیاتهای نظامی مسکو در سوریه است که توسط دبیرکل سازمان ملل از سپتامبر سال گذشته میلادی که روسیه به درخواست بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه وارد این جنگ شد، مطرح شده است.
بان کی مون همچنین به طور غیر مستقیم از دیگر دولتها که به ناآرامیها در سوریه دامن میزنند انتقاد کرد.
این دولتها شامل ترکیه که نیروهای کرد در شمال سوریه را بمباران میکند و عربستان سعودی است که تهدید کرده نیروی زمینی به سوریه اعزام و برای برخی از گروههایی که در حال مبارزه با اسد هستند، تسلیحات فراهم میکند.
بان کی مون تاکید کرد: تمامی طرفین درگیر در سوریه مسئول تشدید و عمیق شدن این بحران هستند و افزایش درگیریها در سوریه این تهدید را به همراه دارد که تلاشهای استفان دی میستورا، فرستاده ویژه سازمان ملل به سوریه را برای از سرگیری مذاکرات سیاسی معتبر متزلزل کند.
وی در ادامه این نامه نوشت: بمبارانها و حملات هوایی اخیر جان بسیاری از سوریها را گرفته، بیمارستانها و مدارس را نابود کرده و تعداد بسیاری را در داخل کشور بیخانمان کرده که در حال حاضر آواره شدهاند.
دبیرکل سازمان ملل افزود: افزایش فعالیتهای نظامی توسط تمامی طرفین و تهدیدهای موجود برای متوسل شدن به استفاده از زور بیشتر خطر از بین رفتن تلاشها برای دستیابی به یک راه حل سیاسی پایدار و توانایی فرستاده ویژه من برای برگزاری مجدد مذاکرات را به همراه دارد.
بان کی مون ادامه داد: افزایش ناآرامیها در چند وقت اخیر بر این مساله تاکید دارد که قدرتهای کلیدی جهان باید بر تعهدات خود برای تحت فشار گذاشتن طرفین درگیر در سوریه به منظور تسلیم سلاحهایشان بهتر عمل کنند.
دبیرکل سازمان ملل گفت: توافقنامه مونیخ فرصتهای ارزشمندی را برای پایان درگیریها در جنگ داخلی سوریه و افزایش کمکهای بشردوستانه برای حدود 500 هزار سوری که براساس برآوردهای سازمان ملل در محاصره زندگی میکنند، فراهم کرده است.
وی افزود: حتی اگر مردم سوریه شاهد بهبود فوری زندگی شان باشند همچنان نسبت به جامعه بینالملل و اعتبار مذاکرات برای پایان این جنگ داخلی تردید خواهند داشت.
بان کی مون ادامه داد: اگر مذاکرات از سر گرفته شود، دی میستورا یکسری برنامههای جدید اعتمادسازی را برای مذاکرات پیشنهاد میکند که شامل درخواستی از طرفین درگیر است تا به صورت عملی متعهد شوند که مذاکره کنندگان یا بستگان آنها را بازداشت نکنند و اطلاعات درباره بازداشت شدگان و دیگر افراد مفقود را ارائه دهند.
وی همچنین از دولت دمشق خواست تا تمامی محدودیتهایی را که توانایی سازمان ملل برای تامین نیازهای فوری و درمانی را محدود میکند، بردارد.
بان کی مون همچنین از تمای طرفین درگیر خواست تا به استفاده کورکورانه از تسلیحات همانند بمبهای بشکهای و مهمات خوشهای پایان دهند.
بان کی مون گفت: بدون تحقق این درخواستها و ادامه بمبارانها، دی میستورا نمیتواند مذاکرات ژنو را از سر بگیرد. متاسفانه تمامی طرفین درگیر به محدود کردن دسترسی به کمکهای بشردوستانه ادامه میدهند.
دبیرکل سازمان ملل ادامه داد: در نتیجه تنها 620 هزار تن در سال 2015 میلادی کمکهای هماهنگ شده از سوی سازمان ملل را دریافت کردند که این رقم در سال 2013 میلادی، 9 / 2 میلیون تن بود.
وی افزود: تاثیر روز افزون این محدودیتها کاملا ملموس است.
انتهای پیام