ثبت جهانی ابیانه نیازمند تعریفی دقیق و جامع از عرصه و حریم طبیعی و تاریخی روستای ابیانه و منظومه زیستی پیوسته به آن است.
به گزارش ایسنا، احمد نجیبی، مدیر پایگاه میراث فرهنگی ابیانه با بیان این مطلب افزود: ضوابط و حریم روستای تاریخی ابیانه با وجود ابلاغ در سال 77 و همزمان با اعلام عرصه و حریم آن توسط سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری، نیازمند بازنگری و بهروز رسانی است.
وی توسعه روستا و ساخت و سازهای جدید را دلیل بازنگری دوباره حریم درجه یک عرصه تاریخی روستا دانست و افزود: ساخت و سازهایی که در ابیانه صورت میگیرد، باید محدود به قواعد و ضوابطی شوند که از سنت معماری ابیانه تبعیت کند و به همین دلیل همخوانی خانههای جدید با معماری تاریخی ابیانه نیاز به بازتعریف دارد.
او با اشاره به خارج از حریم قرار گرفتن بخش قابل توجهی از مزارع و باغات ابیانه به ویژه در غرب روستا ادامه داد: در این محدوده، ساختمانسازی موجب تزلزل بنیان روستا نمیشود؛ اما باعث از بین رفتن منابع طبیعی به ویژه زمینهای کشاورزی شده و ساختار اقتصاد سنتی و سیمای منظر فرهنگی ابیانه را تهدید میکند.
به گفته مدیر پایگاه ابیانه، از آنجا که محور ابیانه از ابتدای دره هنجن تا روستای ابیانه به عنوان منطقه نمونه گردشگری ثبت شده، لازم است منظر طبیعی دره هنجن به عنوان یک رکن اساسی جاذبههای گردشگری ابیانه حفظ و حراست شود.
وی تاکید کرد: باید توجه داشت که فهم روستای ابیانه و حفظ آن، نیازمند دیده شدن روستا در حوزه وسیعتری از جمله بخشی از روستاهای اطراف به خصوص روستاهای دره هنجن است.
نجیبی گفت: این منظومه به همراه یکدیگر پدیدآورنده اثری در شان و منزلت ثبت ملی شناخته به شمار میرود. از همین رو حفظ منابع طبیعی و تاریخی تمام این حوزه در حریم منظر فرهنگی ابیانه باید دیده شود.
مدیر پایگاه ابیانه تاکید کرد: با در نظر گرفتن مجموعه این عوامل و ثبت جهانی این روستای تاریخی در آینده لازم است که تعریفی دقیق و جامع از عرصه و حریم طبیعی و تاریخی روستای ابیانه صورت بگیرد.