اولین کنفرانس بینالمللی گردشگری و معنویت که امروز (7 بهمن) در دانشگاه علم و فرهنگ آغاز به کار کرد، با صدور بیانیهای، به ارائه پیشنهاداتی به منظور استفاده در تصمیمات کلان حوزه گردشگری پرداخت.
به گزارش ایسنا، در متن این بیانیه آمده است: «با استعانت از عنایات خدای قادر متعال، اولین کنفرانس بینالمللی گردشگری و معنویت با هدف تعمیق بخشیدن به نگرش رایج به مقوله گردشگری و بسترسازی نظری لازم برای تثبیت و ترویج رویکرد معنوی به این مقوله، با حضور صاحبنظران شاخص این حوزه و اندیشمندان داخلی و خارجی در تاریخ هفتم و هشتم بهمنماه 1394 هجری شمسی مطابق با 27 و 28 ژانویه 2016 میلادی در دانشگاه علم و فرهنگ تهران برگزار شد. هدف اساسی این همایش «ارتقای آگاهیهای تخصصی در مورد توسعه گردشگری با عنایت به توسعه اجتماعی، فرهنگی، توسعه اقتصادی، تفاهم بینالمللی، صلح، احترام جهانی، رعایت حقوق بشر و آزادیهای اساسی» است. اساتید و محققان شرکت کننده در این همایش با تأکید بر دستاوردهای این نشست علمی پیشنهادات ذیل را جهت اطلاع و پیگیری و به کار بستن در تصمیمات کلان حوزه گردشگری اعلام مینمایند:
1- هویت ملی، تنوع فرهنگی، باورهای دینی و کثرتگرایی فرهنگی میراث مشترک بشریت است و باید به رسمیت شناخته شده و به عنوان اصلی ثابت در سیاستگذاری کلان حوزه گردشگری مد نظر قرار گیرد.
2- گردشگری معنوی به معنای ایجاد فرصتهای مناسب برای گردشگران برای تحصیل تجارب معنوی و دستیابی به معنای عمیقتری از حیات به عنوان عاملی موثر جهت شکوفایی تواناییهای خلاقانه و ارتقای سطح زندگی ضرورتی غیرقابل اجتناب است.
3- همانند میراث فرهنگی که دارای ابعاد عمیق و نامشهود است، گردشگری نیز دارای بُعدی نامشهود و عمیق (معنوی) است که باید شناخته شده و پرورده شود تا بتوان از آن برای حرکت به سمت گردشگری پایدار و در نهایت توسعه پایدار سود جست.
4- گردشگری اگر متناسب با شتاب سریع علم و تکنولوژی به گونهای برنامهریزی شود که در کنار توجه به توسعه جنبههای مادی سفر همانند امکانات رفاهی و اقامتی از ابعاد روحی و معنوی گردشگری و تعالی روحی ایشان نیز غفلت نورزد، آنگاه قادر است فرصت مناسبی برای رشد فکری، اخلاقی، اجتماعی و ارتقای معنوی مردم فراهم کند. در زمان ما، قابلیت انسان برای تغییر محیط پیرامون خود میتواند با استفاده عاقلانه از آن، همه مردم را از مزایای توسعه بهرهمند نموده، این فرصت را به منظور افزایش کیفیت زندگی نصیب آنان کند. در این راستا توسعه گردشگری با رویکرد معنوی باعث ارتقاء شأن محیط در نظر گردشگران شده و برخورد مسئولانه ایشان با محیط و تلاش برای صیانت از طبیعت را رقم میزند.
5- در کشورهای در حال توسعه، بسیاری از چالشهای پیش روی گردشگری، ناشی از تسهیلات برنامهریزی شده برای بازیدکنندگان است. این در حالی است که در کشورهای صنعتی، این گونه مشکلات با صنعتی شدن و توسعه فنآوری مرتبط است و فشار توسعه، اصالت و کارکرد اصلی پایگاههای گردشگری را با چالش جدی مواجه نموده است. در این میان اتخاذ رویکردی معنوی به گردشگری قادر است با احیاء پتانسیل نهفته در مقاصد گردشگری و به طور اخص مقاصد مذهبی برای تقویت حس معنوی، ضمن صیانت از اصالت و کارکرد آنها، گستره مقاصد گردشگری معنوی را به حیطهای فراتر از اماکن مقدس و مذهبی توسعه داده و از آثار و تبعات منفی رشد فزاینده صنعتی شدن در این حوزه بکاهد.
6- توصیه مینماید در سطوح مختلف برنامهریزیهای مرتبط با گردشگری رویکرد معنوی لحاظ شود و با دخالت دادن مولفههای معنوی گردشگری، پایههای پایداری، تأثیرگذاری و تأثیرپذیری آن استحکام یابد.
7- ترویج و توسعه همه جانبه این رویکرد گردشگری ایجاب مینماید سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری برنامهریزی نماید تا زمینههای تخصی معنوی دست اندرکاران این حوزه اعم از مدیران، دستاندرکاران تورها و مدیریتهای خدمات تخصصی و... ارتقاء یافته و جهت انجام این مهم دورههای آموزشی ویژه طراحی و به مرحله اجرا درآید.
8- لازم است با تأسیس دپارتمان تخصصی گردشگری و معنویت در دانشگاه علم و فرهنگ، ضمن هدایت مباحث و امور تحقیقاتی از طریق برگزاری نشستهای تخصصی و انتشار دیدگاه علمی دانشمندان و محققان حوزههای ذیربط به شکل دائمی این مقوله مهم مورد توجه قرار گرفته و نتایج آن در کنفرانسهای دورههای بعد ارائه شود.
9- با پیگیری لازم از طریق مراجع ذیربط، از سازمان جهانی گردشگری و سازمان یونسکو خواسته شود تا در خصوص تأسیس جایگاههای خاص در این سازمانها برای پرداختن به موضوع گردشگری و معنویت اهتمام لازم به عمل آید تا همه کشورها نسبت به این مقوله مهم دارای جهت و نگرش ویژه گردند.
10- وزارت علوم، تحقیقات و فناوری برنامه ریزی نماید تا در برنامههای درسی دوره گردشگری دانشگاهها به مقوله معنویت و گردشگری توجه صورت گیرد.
11- در پایان شرکتکنندگان در اولین کنفرانس بینالمللی گردشگری و معنویت از دستاندرکاران این همایش خصوصا دانشگاه علم و فرهنگ جهاد دانشگاهی به منظور توجه به این مقوله مهم و برپایی این کنفرانس تشکر و قدردانی مینمایند.»
انتهای پیام