پژوهشگران با استفاده از جوهر حاوی نانوبلور موفق به ایجاد هولوگرام با چاپگرهای جوهرافشان معمولی شدند. با این کار، هزینه و زمان ایجاد هولوگرام به شدت کاهش مییابد. پیش از این برای ایجاد هولوگرام باید از روشهای چند مرحله با صرف چند روز زمان استفاده میشد.
به گزارش سرویس فناوری ایسنا، از این پس امکان چاپ تصاویر و متون هولوگرافیک با استفاده از چاپگرهای جوهرافشان معمولی قابل انجام است. این کار به کمک روش جدیدی که محققان دانشگاه ITMO ارائه کردهاند، امکانپذیر است. با این فناوری جدید میتوان هزینه تولید هولوگرامهای رنگین کمانی را به شدت کاهش داد و با سرعت بالاتری این ساختارها را ایجاد کرد.
در این فناوری جوهری از جنس نانوبلورهای تیتانیوم ساخته شده است که میتوان آن را در چاپگرهای جوهرافشان استفاده کرد و سپس آن را روی کاغذهای ویژهای قرار داد. با این کار الگوی مورد نظر روی سطح ایجاد میشود. این جوهرها امکان تولید تصاویر هولوگرامی را روی سطوح شفاف در مدت زمان چند دقیقه امکانپذیر میسازد. در حال حاضر برای تولید چنین ساختارهایی باید با روشهای معمول، چند روز کار کرد.
هولوگرامهای رنگین کمانی کاربرد وسیعی در حوزه ایمنی کارتهای اعتباری، پول و اسناد دارند. این فناوری ابتدا در دهه 60 میلادی متولد شد اما در حال حاضر موانع فنی بسیاری در مسیر توسعه آن وجود دارد و نمیتوان به سادگی آنها را تولید کرد.
الکساندر یاکولوف از محققان این پروژه میگوید: «روشهای رایج در تولید هولوگرام بسیار زمانبر بوده و نیاز به مراحل مختلفی دارند. گام اول، ایجاد هولوگرام اصلی است که معمولاً با لیزر روی پلیمر حساس به نور ساخته میشود. این پلیمر خشک شده و بخشهایی که مورد نظر نیست، شسته میشود. سپس این ساختار روی ماتریکس فلزی برده شده و در آنجا روی فیلم پلیمری شفاف قرار داده میشود.»
کل این فرآیند چند روز طول میکشد و نیاز به شرایط دمایی و کاری ویژهای است اما جوهرهای نانوبلوری که در این پروژه ساخته شده است میتواند فرآیند را کوتاه کند. این جوهر با استفاده از یک دستگاه جوهرافشان روی سطح قرار داده میشود.
وجود جوهر حاوی نانوبلور موجب میشود تا ضریب شکست الگوی ایجاد شده به شدت افزایش یابد به طوری که در تمامی طول موجهای مرئی نور قابل مشاهده است.
نتایج این پروژه در قالب مقالهای در نشریه Advanced Functional Materials منتشر شده است.
انتهای پیام