معاون طرح و برنامه سازمان غذا و دارو با تاکید بر لزوم تعاملات فرا ارگانی درخصوص عدم تجویز داروهای خارج از فهرست رسمی دارویی کشور، گفت: تهیه این دسته از داروها در توان وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو نیست، ضمن آنکه در مواردی هنوز اثربخشی آنها تایید نشده است.
به گزارش سرویس سلامت خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، دکتر مهدی پیرصالحی با بیان اینکه در تمام دنیا قاعده بر این است که ارزانترین قیمت مبنای قیمت بیمهای قرار میگیرد، اظهار داشت: درحال حاضر در مورد برخی از داروها بویژه داروهای بیماران خاص و صعب العلاج، قیمت پایهای که مورد قبول بیمهها باشد، پایینترین قیمت نیست بلکه قیمتی است که در دسترستر هم باشد، لذا ممکن است قیمت در نظر گرفته شده حد واسطی بین پائینترین و بالاترین قیمت باشد. همچنین باید نگاه سازمانهای بیمهگر از پذیرش دارو با کمترین قیمت در فهرست تحت پوشش خود به نگاه علمی مبنی بر شواهد تغییر کند.
وی افزود: بر این اساس لازم است همزمان با توجه به قیمت، اثربخشی دارو و اثر بودجهای آن در کل بسته دارو و همسانی بیماری هم مدنظر قرار گیرد. در همین راستا میتوان انتظار داشت که به موازات ورود دارو به فهرست تحت پوشش بیمه، داروهایی نیز براساس شواهد، از فهرست خارج شوند.
وی همچنین در خصوص دستورالعملهایی که بتواند پزشکان را ملزم به تجویز دارو براساس فهرست رسمی دارویی کشور کند، گفت: گرچه دستورالعملهایی در انجمنهای علمی یا معاونت درمان تنظیم شده است، اما اصل موضوع فرابخشی است و سازمان غذا و دارو و وزارت بهداشت نمیتوانند به تنهایی این موضوع را به نتیجه برسانند.
پیرصالحی افزود: در کنار نظام پزشکی و لزوم وجود پشتوانههای قانونی لازم، حتما به همکاری بیمهها به عنوان ارگانی که هزینه را پرداخت میکند، نیاز است. با توجه به آمارهایی که توسط کمیته تجویز و مصرف منطقی داروی کشور ثبت میشود، نیاز به مصرف بسیاری از داروها، کمتر از اندازهای است که در نسخه تجویز میشود. متاسفانه با اطمینان نمیتوانیم عنوان کنیم که قانون از تجویز و مصرف منطقی دارو براساس فارماکوپه ایران کامل حمایت میکند.
بنابر اعلام روابط عمومی سازمان غذا ودارو، وی گفت: درخصوص تجویز و مصرف دارو، موضوع دیگر قابل توجه این است که درمورد تعدادی از داروها با مصرف کمتر از میزان مورد نیاز مواجه هستیم. بطور مثال در مورد دیابت یا فشارخون، میزان متوسط مصرف داروهای کنترل کننده این بیماریها براساس دادههای اپیدمیولوژیک باید بیشتر از وضعیت موجود باشد که این هم نوعی تجویز و مصرف غیرمنطقی دارو است که باید مورد اصلاح قرار گیرد.
انتهای پیام