مدیرکل دفتر زیست بومهای دریایی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه حرارت آب دلیل سفیدشدگی اخیر مرجانها بود، از بازگشت فیتوپلانکتونهای همزیست آب سنگهای مرجانی با خنک شدن هوا خبر داد و افزود: درصدد از سرگرفتن رایزنی با منطقه آزاد برای احداث مرکز پژوهش و احیای آبسنگهای مرجانی در کیش هستیم.
داود میرشکار درگفتوگو با خبرنگار «محیط زیست» خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، با اشاره به اینکه سفیدشدگی اخیر آبسنگهای مرجانی که در بیشتر جزایر خلیج فارس اتفاق افتاد به دلیل گرمایش آب بود، گفت: در قشم 70 درصد، نایبند حدود 50 درصد، در جزیرههای خارک و خارکو حدود 46 درصد آبسنگها دچار سفیدشدگی شدند.
وی با بیان اینکه طی سفر تعدادی از نیروهای سازمان حفاظت محیط زیست به جزیره خارک و بازدید از مرجانها، مشخص شد که آبسنگها با خنک شدن هوا بازگشته بودند، افزود: با سرد شدن هوا فیتوپلانکتونهای همزیست آب سنگهای مرجانی دوباره جایگزین شده و فرآیند زندگی آنها به حالت عادی برگشته بود.
مدیرکل دفتر زیست بومهای دریایی سازمان محیط زیست با اشاره به اینکه اگر آبسنگها کاملا سفید شده باشند و هیچ سبزینهای در آنها نباشد به احتمال زیاد حیات خود را از دست دادهاند، اظهار کرد: در سفیدشدگی اخیر مرجانها که به دلیل گرمایش اتفاق افتاده بود، سبزینه وجود داشت و همکاران ما بررسی کرده و متوجه شدند که مرجانها سفید سفید نشدهاند و همین عامل بازگشت فیتوپلانکتونهای هم زیست آنها شد.
میرشکاربا بیان اینکه برنامهای برای بازدید مرجانهای قشم و نایبند وجود دارد، افزود: اگرچه مشکل عمده در سفیدشدگی اخیر آب سنگهای مرجانی حرارت بود اما این اتفاق تحت تاثیرعوامل متعددی از جمله وارونه شدت مرجانها، بیماریها و کدورت آب نیز اتفاق میافتد.
به گفته وی، برای مقابله مرگ مرجانها در اثر گرمایش، تنها راه این است همه مردم کره زمین دست در دست هم بدهند و از سوختهای فسیلی کمتر استفاده کنند تا CO2 هوا و گازهای گلخانهای کمتری تولید شود. کاهش گرمایش زمین به مثابه حفظ آب سنگها خواهد بود، همچنین استفاده بیش از حد از سوختهای فسیلی به تدریج باعث گرمایش زمین و اسیدیته شدن میشود و این عوامل از بین رفتن زیستگاههای حساس آبسنگها را به دنبال میآورد که از بین رفتن آنها باعث از بین رفتن توان بالقوه گردشگری و تولیدات دریاها میشود.
مدیرکل دفتر زیست بومهای دریایی سازمان محیط زیست در مورد اختصاص فضایی برای پژوهش و احیای آب سنگهای مرجانی در جزیره کیش، با اشاره به اینکه اگرچه از سالها پیش درصدد احداث چنین مرکزی هستیم، اما هنوز محقق نشده است، گفت: قصد داریم رایزنیهای خود را در این زمینه با منطقه آزاد از سر بگیریم چون کشور به چنین مرکزی احتیاج دارد و اگرچه دفتر محیط زیست دریایی آمادگی احداث این مرکز را دارد، اما چون کیش تحت مدیریت منطقه آزاد است با آنها رایزنی میکنیم تا این مرکز احداث شود تا راهی را برای احیای مناطق آسیب دیده آبسنگهای مرجانی ایجاد کنیم.
انتهای پیام